Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Antep iplik isçileri ve AKP

Antep iplik isçileri ve AKP

Gaziantep Baspinar Organize Sanayi Bölgesi`ndeki iplik isçileri 10 gün boyunca fiili bir grev gerçeklestirdiler ve taleplerinin önemli bir bölümünü patronlara kabul ettirdiler. Seyit Aslan

Gaziantep Baspinar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iplik isçileri 10 gün boyunca fiili bir grev gerçeklestirdiler ve taleplerinin önemli bir bölümünü patronlara kabul ettirdiler. Yasanan on günlük grev, bir çok açidan isçilerin yasaminda degisiklikler yaratti. Kimi düsünceleri de sorgulatti.
Sorgulananlardan birisi AKP Hükümeti, Basbakan, Çalisma Bakani, Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, belediye baskanlari, meclis üyeleri, yerel il ve ilçe yöneticileri oldu. Bunlarla beraber kismen diger burjuva partiler de sorgulandi.
AKP 2011 genel seçimlerinde Antep’te yüzde 61.8 oy aldi ve parlamentoya 9 milletvekili gönderdi. Burada isçilerin önemli bir bölümünün AKP’ye oy verdigi açik. 10 günlük grev sürecide isçilerin söylemleri de bu yöndeydi. Bu nedenle dogal olarak 10 günlük grevde en çok sorguladiklari parti AKP oldu.

AKP’DEN BEKLENTI YÜKSEKTI

AKP on yillik dönemde her seyi ele geçirmis, sagliktan, egitime, üniversiteden, kamu kurumlarina, orduya, polise ve yargiya kadar her sey AKP Hükümetinin elindeydi artik. Bu nedenle, Antepli isçilerin AKP’den beklentisi daha fazlaydi. Isçilerin oylariyla 9 milletvekili çikarmis, belediyelerin tümünü almis bir parti vardi. Bu nedenle AKP’den yardim alacaklarini, AKP’li yöneticilerin patronlara “höst” diyerek haklarinin gasbettirmeyeceklerini düsünüyorlardi. Ancak beklentileri karsilanmadigi gibi, AKP hükümetleri döneminde emek ve demokrasi güçlerine yönelik baskilardan iplik isçileri de nasibini aldi. Kolluk güçleri 10 gün boyunca patronlarin müdürleri gibi çalisti. Bu tutum AKP Hükümetinden bagimsiz bir tutum degildi ve isçiler giderek bunu daha iyi anlar ve görür hale geldi.
Öyle ki bekledikleri halde yanlarina gelmeyen AKP’li yöneticileri bir umutla aramaya basladilar. Herkes tanidigi, ulasabildigi milletvekilini, belediye baskanini, meclis üyesini, AKP il ve ilçe yöneticilerini çagirdi. Ancak sonuç alamadilar. Bir isçi grev yerinde aradigi belediye baskaninin “Su an trafikteyim birazdan dönerim” yanitini verdigini ancak geçen süreye ragmen geri dönmedigini anlatirken, tüm isçiler bu durumu yuhalayarak karsiladilar, “Baskan on gündür trafikten çikamadi galiba” diye sitem ettiler. Isçilerin “Oy verdik, bakan yaptik” dedikleri Fatma Sahin, Basbakan Yardimcisi Hüseyin Çelik bu çagrilara hiç orali olmadilar. Isçiler özellikle Fatma Sahin’e tepkili. Antep’e gelip patronlarla ve valiyle görüsen Sahin’in isçilerin yüzüne dahi bakmamasini kabul edemiyorlar.

SIZI BIZ SEÇTIK

Günler geçtikçe isçilerden AKP’ye karsi homurdanmalar, saymalar ve sövmeler artmaya basladi. 10 yildir AKP yöneticisi oldugunu söyleyen bir isçi, “Son seçimde alti ay çalistim, simdi soruyorum bakanlar, milletvekilleri nerede?” diyerek yasadigi durumdan utanç duydugunu belirtiyor. AKP’nin en güçlü oldugu isletmede bundan sonra AKP oy yok diyerek tüm isçilere çagri yapmasi süreci en iyi anlatan anlardan birisi oldu.
Suriye’deki gelismelere bu kadar duyarlilik gösteren hükümet ve basbakanin neden kendilerini görmedigini sorgulayan isçiler bu duruma isyan ediyorlar. “Belediye baskanlarini ariyoruz ancak ögüt veriyorlar. Sekiz yildir sana çalisiyoruz, sen bir belediye baskani olarak kimin oyuyla seçildin, halkin oyuyla, biz de halkiz seni biz seçtik patronlar degil. Ben oy verdim, esim oy verdi, seni oraya biz diktik, ben hakkimi savunuyorum sen de yanimda olacaksin, olmuyorsan benim baskanim degilsin artik. On yildir AKP hükümet, iktidarda, biz sana çalistik, o kadar mi degersiziz” diyen bir kadin isçi, kadinlarla ilgilenmesi gereken Fatma Sahin’in yanlarina gelmek yerine, patronlari dinledigini söyleyerek öfkeyle sunlari dile getirdi: “Bir daha oy vermeyecegim.”
Isçileri etkileyen bir baska gelisme ise Emek Partisi Eski Genel Baskani ve Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel’in yanlarina gelmesi. “Oy vermedigim Istanbul bagimsiz milletvekili çikip geliyor, oy verdiklerimiz, çalismasini yaptigimiz vekiller ortada yok” diyen erkek isçinin öfkesi gözlerinden okunuyor.
Evet on günlük grev bitti, on gün isçiler en kestirme biçimde, en yalin biçimde AKP ve hükümeti gördüler ve tepkilerini ortaya koydular. Sermayeyle karsi karsiya gelen isçiler, onlarin hükümetini, belediye baskanlarini ve yöneticilerinin kimin için çalistigini görmüs oldular. Bu önemli, gerçekçi deney ve tecrübeler, Türkiye ve Antep isçilerinin mücadelesini ilerletmek için önemli bir firsattir.



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı