Cumhuriyet / Ankara-Üzerinde insa edilen yeni Basbakanlik binasi ile gündeme gelen Atatürk Orman Çiftligi’nin yillar içerisinde nasil“yagmalandigi”Sayistay raporunda kalem kalem siralandi. Sayistay’in henüz kamuoyuna açiklanmayan raporuna göre, çiftlik arazisi tam bir “devlet çiftligi” haline geldi. Tekel’den Milli Savunma Bakanligi’na; Tarim Bakanligi’ndan Ankara Belediyesi’ne; kooperatiflerden üniversitelere ve yöredeki çiftçilere kadar onlarca kurum araziden yararlandi. 2011 sonu itibariyla çiftlikte meydana gelen kayip 22 bin 240 hektara ulasti. Bu rakam çiftligin yüzde 40’ina esit. Sayistay, parsel parsel dagitilan arazilerin bir bölümünün geri alinmasini istedi.
Sayistay’in AOÇ ile ilgili 2011 degerlendirme raporunda Atatürk Orman Çiftligi’nin 1937 yilinda yaklasik 55 bin 539 dekar olan arazilerinin 2011 yili sonu itibariyla 33 bin 256 dekara geriledigi bildirildi. Raporda, Atatürk’ün vasiyetiningerçeklestigi 1937 yilindan 2011 yili sonuna kadar satis ya da devir yoluyla arazi alan kurumlar söyle siralandi: “Tekel, Milli Savunma Bakanligi, Türkiye Zirai Donatim Kurumu, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, TRT, Sümerbank, Hazine, Devlet Demir Yollari, Orman Genel Müdürlügü, Karayollari Genel Müdürlügü, Ankara Belediyesi, Etibank, Makine ve Kimya Endüstrisi, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ankara EGO, Maden Tetkik Arama, Bayindirlik Bakanligi, Gazi Üniversitesi, Kauçuk Sanayi, çesitli kooperatifler, özel kisiler, yöredeki çiftçiler.”
Özel yasa çikarilarak yapilan satislarin disinda da çiftlik arazisinden arazi kayiplari meydana geldigine dikkat çekilen raporda, bunlarin mahkeme karariyla çesitlisahislara verilen araziler oldugu ifade edildi. Raporda, çiftlikte yagmanin boyutu söyle anlatildi: “2011 yili sonu itibariyla çesitli sebeplerle çiftlik arazilerinde meydana gelen kayip, 22.240 dekara ulasmis bulunmaktadir. Bu miktar, toplam çiftlik arazisinin yüzde 40’ina karsilik gelmektedir. Meydana gelen arazi kayiplari, Atatürk Orman Çiftligi’nin arazi bütünlügünü bozdugundan, halen çiftligin elinde bulunan parçali alanlar isletilmesi bazi sorunlar yaratan mekânlar haline dönüsmüstür.”
Raporda, çesitli sahis ve kuruluslarin isgali altinda olan arazi miktarinin 2010 yilinda 601 dekar oldugu, bunun 2011’de bazi sözlesmeler ve lehte sonuçlanan davalarla 133 dekara indigi belirtilirken, “AOÇ arazilerindeki tüm isgallerin sonlandirilmasi için azami dikkat ve gayretin gösterilmesi önemli görülmektedir” denildi.
‘Geri alinmali’
Raporun “öneriler” bölümünde çiftlik arazisinden bazi kurumlara dagitilan arsalarin “geri alinmasi” istendi. Raporda su öneriler siralandi:
• Tohum islah istasyonunun kurulmasi için Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’na aktarilan ve bakanlikça daha sonra Türkiye Zirai Donatim Kurumu’na devredilen, kurumun özellestirilmesi asamasinda da Özellestirme Yüksek Kurulu karariyla Devlet Personel Baskanligi, Ankara Üniversitesi Rektörlügü ve Sakarya Vilayeti Özel Idare Müdürlügü’nün kullanimina verilen, Atatürk Orman Çiftligi Müdürlügü’nce atil durumda oldugu ve/veya amaç disi kullanildigi tespit edilen arazilerin,
• Ankara Bira Fabrikasi’nin kurulmasi için TEKEL Genel Müdürlügü’ne devredilen, özellestirme nedeniyle alkol üretimi ile dagitimi sona eren ve halen Gayrimenkul Anonim Sirketi mülkiyetinde bulunan arazi ve tesislerin,
• Mülkiyet devrinde belirtilen kullanim amaçlarinin ortadan kalktigi, arazilerin bulundugu bölgenin birinci derece tarihi ve dogal sit alani oldugu, ayrica Atatürk’ün büyük öneme sahip mirasinin korunmasi ve bir bütün halinde çiftligin kurulus amacina uygun olarak yönetilmesinin daha uygun olacagi da dikkate alinarak, Atatürk Orman Çiftligi Müdürlügü’ne iade edilmesi için baslatilan çalismalarin sürdürülerek, arazilerin geri alinmasi saglanmali.