Araç sahipleri dikkat! Siki denetim geliyor...
Önümüzdeki 10 yili kapsayan “Yol Güvenligi Eylem Plani”, trafik kazalarina zemin olusturan nedenlerle kurumsal mücadeleyi öngörüyor. ‘Yol Güvenligi Kurumu’ egitim, denetim, acil yardim alanlarinda çalismalar yapacak. Araçlarda cep telefonu kullanimina alkol gibi siki denetim ve cezalar getirilecek, kamuoyu bu konuda bilgilendirilecek. Türkiye’de, en çok can kaybina neden olan trafik kazalarini önlemek amaciyla “Yol Güvenligi Kurumu” olusturulacak. Resmi rakamlara göre Türkiye’de sadece geçen yil bir milyonun üzerinde trafik kazasi yasandi. Habertürk`ten Volkan Yanardag`in haberine göre bu kazalarda, 7 bin 300’ün üzerinde kisi yasamini yitirdi. Yaklasik 40 milyon TL’lik maddi kayip yasandi. Hükümet, bu kayiplarin önüne geçmek amaciyla yeni yapilanmaya gitme karari aldi.
ILETISIM KAMPANYASI YAPILACAK
Buna göre, yeni bir yol güvenligi stratejisi olusturulacak. 2021-2030 Yol Güvenligi Eylem Plani hazirlanacak. Yol güvenligine yönelik yeni bir kurum kurulacak ve kurum mevzuati reformlarla desteklenecek. Yol Güvenligi Kurumu, yol güvenliginin dört sac ayagi olarak kabul edilen egitim, denetim, acil yardim ve mühendislik alanlarinda bütüncül politikalar olusturacak.
Trafikte can kaybina neden olan nedenler anket çalismalari ile arastirilacak ve ulasilan bilgiler dogrultusunda çözüm önerileri getirilecek. Toplumu bilinçlendirmek için yogun bir iletisim kampanyasi yapilacak. Strateji ve eylem planinin uygulanmasina yönelik Avrupa Birligi (AB) hibe finansmanina yönelik yeni bir proje havuzu olusturulacak.
Okulda, isyerlerinde ve trafikte olusturulacak ekiplerle yogun bir bilinçlendirme kampanyasi baslatilacak. Okullardaki trafik dersinin içerigi zenginlestirilecek. Emniyet Genel Müdürlügü ile okullarda seminer programlari düzenlenecek. Okullardaki egitimin yani sira isyerlerinde de emniyet tarafindan egitim verilecek.
RADAR KONTROLLERI DE YAPILACAK
Denetim konusunda yeni çalismalar yapilacak. Belli araliklarla rutin denetimlerin yani sira, yollarda sik sik radar kontrolleri yapilacak. Hiz uyarilari siklastirilacak. Yollardaki kamerali denetim sistemleri de yayginlastirilacak.
Vatandaslari bilinçlendirmek için yogun bir iletisim kampanyasi hayata geçirilecek. AVM’ler gibi insan yogunlugunun bulundugu noktalarda yol güvenligi konusunda bilinçlendirmeye yönelik tanitimlar yapilacak. Alkollü araç kullanimiyla mücadele devam edecek.
Son dönemde artis kaydeden sürücülerin cep telefonu kullaniminin yarattigi riskler kamuoyuna anlatilacak. Araçta cep telefonu kullanimina, alkollü kullanima esdeger cezalar uygulanacak.
KAZA RISKINI 4 KAT ARTIRIYOR
Cep telefonlarinin trafikte yarattigi tehlike 25 Haziran’da “Zombi soförler” basligiyla haber olmustu. Haberde yer verilen Dünya saglik Örgütü raporuna göre 5 sürücüden birinin gözleri direksiyondayken cep telefonunda. Akilli telefonuna bakarak araç kullanan bu sürücüler kaza riskini 4 kat artiriyor. Hacettepe Üniversitesi Trafik ve Yol Güvenligi Egitim, Arastirma ve Uygulama Merkezi’nin “Trafikte Cep Telefonu Kullanimi” raporuna göre telefon beklerken veya görüsme bittikten sonra da kaza riski artiyor.699 sürücü üzerinde yapilan arastirmada, görüsme bittikten sonraki 5 dakikada kaza olasiliginin 4.8 kat, 15 dakika içinde 1.3 kat daha fazla oldugu kaydedildi. Almanya, Avusturya ve Isviçre’deki yol güvenligi arastirmalarina göre ise kazalarin yüzde 60’i telefona bakan sürücülerden kaynakli.
Kaynak: Posta