Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Araç ve konut vergilerine dev zam!

Araç ve konut vergilerine dev zam!

Akaryakit, otomotiv, alkollü içkiler ve tapu harcina gelen zamlar 2013`te ödeyecegimiz çok sayida vergi ve harç için esas kabul edilen ?yeniden degerleme` oranini da yükseltecek. Özellikle Motorlu Tasitlar Vergisi ve Emlak Vergisi katmerli artacak. Vatan

Akaryakit, otomotiv, alkollü içkiler ve tapu harcina gelen zamlar 2013’te ödeyecegimiz çok sayida vergi ve harç için esas kabul edilen ‘yeniden degerleme’ oranini da yükseltecek. Özellikle Motorlu Tasitlar Vergisi ve Emlak Vergisi katmerli artacak.

Bugün Gazetesi`nin haberine göre, son yapilan vergi artislarinin eylül ayina denk gelmesi, 2013`te ödeyecegimiz birçok vergide de otomatik artisa yol açacak. Zamlar nedeniyle yeniden degerleme orani beklenenden daha yüksek çikacak.

Simdilik yüzde 9.33

Birçok vergi, ekimden ekime 12 aylik ÜFE oraninda belirlenen "yeniden degerleme orani" düzeyinde artiriliyor. Bu oran agustos itibariyle yüzde 9.33 idi. Eylül ve Ekim ÜFE oranlari da eklendiginde, 1 Ocak 2013 yilindan itibaren birçok vergiye yapilacak otomatik zam orani ortaya çikacak. Geçen yil sigaraya yapilan zamlarla sonucunda ÜFE, eylülde yüzde 1,55; ekimde de yüzde 1,60 oldu. Yeniden degerleme orani yüzde 10.26 idi.

Vergiye zam yapilmamis olsaydi, bu yil yeniden degerleme orani geçen yilin çok daha altinda çikacakti. Çünkü eylül ve ekim aylarindaki yüzde 1,60`a varan oranlar hesaptan çikacak, daha düsük ÜFE oranlari girecekti.

Harç ve cezalar artar

Ancak son vergi paketi ÜFE`yi yükseltirken yeniden degerleme oraninin da yaklasik 1 puan daha yukarida olusmasina yol açacak. Pakette enflasyona yol açan en etkili kalem ise akaryakit ÖTV`si oldu. Akaryakit zamlarinin vergi paketine sürpriz bir sekilde girmesinde, yeniden degerleme hesabinin etkili oldugu ifade ediliyor.

Yeniden degerleme orani, yilda iki defa ödenen MTV, Emlak Vergisi, Özel Islem Vergisi, pasaporttan yargiya kadar tüm harçlar, Damga Vergisi, veraset ve intikal vergileri, trafik cezalari, yargi ve idari para cezalari gibi günlük hayatimizi etkileyen onlarca kalem verginin artirilmasinda baz teskil ediyor. Bu oran kasimda netlestigi için, eylülde yapilan vergi artislarindan etkileniyor.



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu