Tarih: 22.12.2018 15:46

21 Aralik Dünya Kooperatifçilik Günü Kutlu Olsun.

Facebook Twitter Linked-in

21 Aralik Dünya Kooperatifçilik Günü Kutlu Olsun.

 

‘’ Muhakkak Surette Birlesmede Kuvvet Vardir.Kooperatif Yapmak,Maddi Manevi Kuvvetleri,Zeka ve Maharetleri Birlestirmektir.. ‘’

 

                                                                             Mustafa Kemal Atatürk

"Bir elin nesi var, iki elin sesi var"

Kooperatifçilik "Birlikten kuvvet dogar. Bir elin nesi var, iki elin sesi var" atasözümüz de belirtildigi gibi bir güç odagi ve iktisadi faaliyetler için bir baski aracidir.

Kooperatif, fertlerin tek tek altindan kalkamayacaklari isleri gerçeklestiren mükemmel bir dayanisma kurulusudur. Kooperatifçilik gelir dagilimindan zarar görenlerin, bu zararlarini etkisiz hale getirmede (dagitimda) denge olusturan bir tesekküldür.

Kooperatifçilikle, maddi ve manevi ihtiyaçlarin en az gider ve maliyetle ortaklarin ayaginda giderilmesi mümkün olabilmektedir. Diger bir ifadeyle üretici ile tüketici arasindaki kademeler kooperatifler vasitasiyla ya tamamen kalkmakta veya en aza inmektedir. Kooperatifçilikle, emek ve ürünün gerçek degerini bulmasi saglanabilir. Diger bir ifadeyle kooperatifler fiyatin olusmasinda üreticinin zararlarinin bertaraf edilmesinde bir sigorta görevi ifa eder.

Kooperatifler bencilligi (egoizm) önler. Kendi çikarlarini hesaba katmadan baskalari lehine karsilikli olarak çaba harcanmasina hizmet eder. Bu fonksiyonlariyla kooperatifler insani ve ahlaki kuruluslardir. Kooperatiflesmeyle israf önlenir. Maliyet düser, üretim artar ve verimlilik yükselir.

Kooperatifler birer demokrasi okuludur. Seçimle göreve gelip, seçimle görevden ayrilma sayesinde toplum ihtiyaçlarina daha kisa sürede cevap verme, insana hizmet konusunda en güzel firsatlari veren kurumlardir.

Tüketici güvenilir, maliyetine kaliteli konut veya isyeri sahibi olur. Ticari kar göz etmediginden dolayi aldanma ve magduriyet yasamayacagi, Bu suretle tüketicinin korunmasina hizmet edilmis olur.

Istihdam saglanmasinda kooperatifler büyük rol oynayabilir. Bütün ülkeyi kaplayacak tesisleri, fabrikalari, emtia depolari, satis magazalari ve egitim kurumlari ile kooperatifler issizlige karsi düsünülecek çarelerin birisi, belki de en etkilisidir.

Arsa, ev almak isteyen dar gelirli bireyler de kooperatifler kurarak küçük tasarruflari ile mal sahibi olabilirler. Ayni amaç etrafinda toplanan kisilerden olusan kooperatif, kâr amaci gütmez. Üyelerine ya da yararlananlara ekonomik katki saglar. Bir kooperatifte su özellikler bulunmalidir: Isbirligi amaciyla kurulurlar. Kooperatiflerin gelir ve giderleri arasinda gelir farki kalirsa ortaklara esit olarak geri dagitilir. Sermayeleri ve ortak sayilari sinirlidir. Mesleksel gelisme, ortak yasama, birbirlerinin çikarlarina saygi duyma, sorunlari paylasabilme gibi konularda egitimi güçlendirir.

Sosyal bir olusum olan kooperatifçilik 21 Aralik 1844 yilinda Ingiltere’de kurulmustur. Bizde ilk kooperatif Mithat Pasa tarafindan 1863 yilinda “Memleket Sandigi” adi ile kurulmustu. Iyi sonuçlari görülünce 1867 yilinda yayginlastirilmasina karar verildi. Bu sandiklarda çiftçilerin ürettigi mallar satilir, elde edilen para o çiftçinin sermayesi olarak sandiga yatirilirdi.

Sandiklar, halkin güvendigi dört vekil tarafindan yönetilirdi. Bu vekiller görevlerini ücretsiz olarak yapardi.21/12/2018

 

Haber: Senol Özyurt




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —