Tarih: 10.11.2018 11:36

ARASTA VE HÜKÜMET KONAGI

Facebook Twitter Linked-in

1949 yilinda Amasya`daki Ziraat Okulu`na kayit yaptirmak için gittigimde  o Hükümet Konagi yerinde duruyordu. Muhtemelen 1960  yillarinda içindekileriyle yandi. Köy ile ilgili arastirmalarimda o tarihten sonra geriye dönük olarak nüfus kayitlarina ve diger bilgilere erismem mümkün olmadi.

 1960’larin basi idi.

O siralarda Hasan Çelik, Munzur Yildirim, Cevizli Abidin, Kara Dursun, Sagir Rifat ve ben Divrigi Demir Çelik Isletmelerinde tabancaci olarak çalisiyorduk. Tabanca nedir diye merak edenler olabilir. Basinçli hava ile madenleri, kayalari parçalamaya yarayan alet... 

 Yangindan sonra yeni bir hükümet konaginin yapilmasi söz konusu olunca bize ihtiyaç duydular. Konagi yapacak olan müteahhitte çalismaya basladik. Bir baska is yerinde çalismak yasakti. Yakalananlar 2-3 yevmiye ceza verilirdi. 

Bugünkü hükümet konaginin oldugu yer bir burun seklindeydi ve su an meydan olan yere kadar uzaniyordu. Burasini tabanca ile indirip tesviye etme isinde arkadaslarla birlikte çalistik. Vardiyadan döndükten sonra geç saatlere kadar burada çalisip tekrar ise dönerdik. Tabana kadar indirince isimiz bitmis, ayrilmistik. Daha o tarihlerde Divrigi’ye tasinmamistik.

O zaman simdiki hükümet konaginin önündeki meydanda sirtini konak tarafina dayamis, toprak damli dizi dizi dükkanlar vardi. Semerci, bakirci, marangoz, demirci… Bu dükkanlar hükümet konagi yapildiktan çok sonralari yikildi. Yikilmasi bir tarihin sonu, bir tarihin de yikilmasi anlamina geliyordu. Üzücüydü.

Simdi su siralarda bir vakif çalismasi oldugunu duydum. Projelerden biri de bu meydandaki eski dükkanlari andiran, adina `arasta` denilen tek katli dükkan ve meydan düzenlenmesi yapilacakmis. Bunu duyunca o günleri hatirladim. Su an söylenenler dogru ise Divrigi Çarsisi, koca Türkiye`de otantik özelligini koruyan 3-4 yerden biri imis! Yine söylenenler dogru ise çarsi esnafi ve onlarla birlikte olan bazi çikar gruplari, bu tarihsel degerleri alt üst eden betonlasma için mücadele etmekteymis! Bu yapilari, bu tarihsel faunayi onarip turizme kazandirmak yerine kat sayisini artirma; betonlastirma telasinda imisler. Yazik olur!

 Keske bu meydandaki dükkanlar yikilmasaydi. Keske!

Ilkokul çocuklarinin 23 Nisan, 19 Mayis bayram gösterileri hep bu meydanda yapilirdi. Ben de hep buraya, çocuklarimi seyretmeye geldigimde o günleri hatirlardim.

 Maalesef tarihi korumak konusunda çok basarisiziz. Su an bu yönde çalismalar yapildigini duyuyorum. Bunu korumak için mücadele eden bir avuç insana hem kolayliklar diliyorum hem bu çabalarini takdirle karsiliyorum.

02.05.2015 

Bu Yazi 01.09.2018 tarihine kadar 708 Kez Okunmus




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —