Arçelik’in Çayirova’da kurulu çamasir fabrikasi isçileri sendikalari Türk Metal’in hazirladigi taslaga tepkili. Tüketim maddelerine yapilan zamlari ve fabrikanin kirdigi üretim rekorlarini hatirlatan isçiler, böyle giderse diger fabrikalarda yapilan eylemlerin kendi fabrikalarina da yansiyacagini söyledi.
7 yildir ayni fabrikada çalisan bir isçi, fabrikaya girdiginden bu yana enflasyon oraninda zamlar yapildigini dile getirdi. Yüzde 4 zamma imza atildiginda bile, sendikacilara yakin kisilerin basi çekmesiyle sözlesmeye alkis tutuldugunu anlatan isçi, bu sözlesme dönemini ise söyle anlatti: “Tüketim mallarina zam geldi, fabrika üretim rekorlari kirdi, hatta yurt disinda yeni fabrikalar açildi. Yani burasi kârina kâr katti. Buna Bosch’ta yasanan sendika degistirme süreci de eklenince sözlesme döneminden daha da umutlandik. Ama bekledigimiz bir taslakla karsilasmadik.”
ÜCRETLER ERIYOR
Arçelik’e 2002 yilinda girdigini anlatan baska bir isçi, ise ilk girdigi zaman pek çok beklentisinin oldugunu ancak simdi hiçbirinin kalmadigini dile getirdi. Su an saatlik ücretinin 5 lira 80 kurus oldugunu ifade eden isçi, sözlesmenin taslaktaki haliyle bitmesi durumunda yeni giren isçilerle aralarinda fark kalmayacagini söyledi. Isçi “Yeni isçi iki fazla mesai ile benim aldigim ücreti yakalayacak. Tabii ki alsin ben ona bir sey demiyorum ancak benim ücretim de erimesin” dedi. Elektrik, dogal gaz ve diger tüketim mallarina yapilan zamlarin yüzde 60’i buldugunu aktaran isçi, bu oranlarin bile tek basina ücretlerin eridiginin göstergesi oldugunu vurguladi. Bursa Bosch ve Renault ile Eskisehir’de bulunan Arçelik’te yapilan eylemleri yakindan takip ettiklerini anlatan isçi, bu tür tepkilerin kendi fabrikalarinda yapilmasinin zor ama imkansiz olmadigini dile getirdi.
YAZIK DEGIL MI O GENÇLERE?
8 yildir Arçelik’te çalisan baska bir isçi de sözlesme taslaginin 7-8 yildir çalisan isçilerin emegini yok saydigini söyledi. Isçi fabrikadaki sistemi de söyle anlatti: “Her sene tempo artiriliyor, bant hizi artiyor, yeni yeni yatirimlar yapiliyor.
Yaz dönemlerinde artan siparislerden dolayi yeni elemanlar aliniyor, yeni istasyonlar açiliyor ve is bitince bu istasyonlar kapatiliyor. Alinan gencecik isçiler kullanilip, kullanilip atiliyor. Yazik degil mi o gençlere? Nasil bir gelecekle karsi, karsiya birakiliyorlar?” Taslakta sürpriz ola rak sunulan bireysel emeklilige de tepki gösteren isçi, bunun kidem tazminatinin kaldirilmasi için oynanan bir oyun olduguna dikkat çekti. Isçilere, sizden ufak bir katki alinacak bunun giderini sendika, isveren ve hükümet karsilayacak dendigini aktaran isçi “Sorarim size isveren bu parayi kimin cebinden çikaracak? Hükümet bu destegi hangi kaynaktan sunacak? Bakmayin siz tepkisiz olduklarina, isçilerin hepsi içinde bir öfke besliyor. Diger fabrikalarda yasanan olaylar buraya’ da siçrayacaktir elbet” diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)
SÖZLESMELI ISÇI KIYIMI!
ARÇELIK Çayirova fabrikasinda kasim ayi içerisinde 200 dolayinda sözlesmeli isçi isten atildi. Isten atmalarin yil sonuna kadar sürecegi belirtiliyor. Isçiler sözlesmeli isçiligi “taseronun baska adi” olarak tanimliyor. Üretimin yogunlastigi Haziran ayindan itibaren 400 kisinin bu sekilde ise alindigina dikkat çeken isçiler, üretim rekorlari kiran fabrikanin üretim yavasladiginda sözlesmelileri kapi önüne koydugunu anlatti.
Isten atilan isçilerden biri umutla bu isletmeye girdigini ve verilen her görevi layikiyla yerine getirdigini anlatarak “Tüm mesailere kaldim. Yüksek tempoda agir kosullara ses çikartmadim. Yeter ki burada kalayim dedim. Bende bile eklem agrilari basladi. Üstelik buraya güvenip borca da girdim. Sözlesme döneminde de iyi zam alinacagi söylendigi için daha da umutlanmistim” diye konustu. Özellikle evli ve çocuklu olup da isten atilanlarin durumu daha da agir. Bu isçiler kis aylarinda nasil is bulacaklarini düsünüyorlar. Isçiler, yaptiklari kisa isçilik döneminden Arçelik’in sadece adinin oldugunu ögrendiklerini, fabrikada örgütlü Türk Metal’in varliginin bir anlam ifade etmedigini dile getirdi.