Tarih: 03.11.2016 18:04

ARSA IMAR PLANINDA KISITLIYSA!

Facebook Twitter Linked-in

 ARSA IMAR PLANINDA KISITLIYSA!

Arsaniz, imar planinda yesil alan, yol, okul alani, park alani gibi kamusal alana ayrilmis ise Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Emre Alcan; idareden tasinmazin gerçek satis bedelinin dava yoluyla talep edilebilecegini açikladi.

Imar uygulamalarinin amaci: Idareler, imara uygun konut alanlari olustururken, diger taraftan da düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyaci olan okul, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yesil alan, pazar yeri, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlere ait alanlar için gerekli olan arazileri elde etmektir. Bu yerlerin elde edilmesi sirasinda arsa sahipleri magdur edilebilmektedir.

Hukuk devleti ilkesi geregince, imar planlari ve bunlarin uygulanmasi amaciyla idarece yapilan düzenlemeler keyfi olmamali, makul bir sekilde, mesru ve kamusal amaçlarin gerçeklestirilmesiyle ilgili, Anayasa`nin ikinci kisminda yer alan temel hak ve hürriyetlerle uyumlu, özellikle Anayasa`nin 35. Maddesi ile güvence altina alinan mülkiyet hakkina saygili olmalidir.

Çevredeki parsellere imar verilirken, diger parselin yesil alan, yol, okul vs. sebeplerle imarsiz birakilmasi ve yapi yapilmasina izin verilmemesi:
Idarenin imar planindan sonra tasinmazi bütçe yetersizligini ileri sürerek kamulastirmamasi veya takasa konu yapmamasi, tasinmaz sahiplerinin uzun yillar belirsiz bir sekilde bekletilerek magdur edilmesi sonucunu dogurmaktadir.

Tasinmaz sahibinin, bu sartlar neticesinde tasinmazindan faydalanmasinin mümkün olmamasi sebebiyle tasinmazin degerinin çevredeki imar izinli tasinmazlara göre asiri derecede düsmesinin yani sira, ayrica tasinmaz sahibi faydalanamadigi tasinmazi için bir de vergi ödemek durumunda kalmaktadir.

Kamulastirma yapilmaksizin bu sekilde hukuken el atma yoluyla tasinmaz üzerindeki mülkiyet hakki kisitlanan tasinmaz mal malikleri magduriyeti olusturan idareden “Tasinmaz Mal Bedelinin" tazminini içtihadi gerektirici kararlara bagli ve dayali olarak dava yoluyla talep etmeleri artik mümkündür.

Av. Emre Alcan




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —