Bugün, 22 Mayıs 2024 Çarşamba

IBB, seçimde AKP’ye filo kurmus!

IBB, seçimde AKP’ye filo kurmus!

Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nde iki seçim arasinda bir önceki yönetim tarafindan iade edilen araç sayisinin 517 degil 907 oldugu ortaya çikti. CHP Grup Sözcüsü Tarik Balyali’nin açikladigi bilgilere göre bu araçlar, AKP’nin Istanbul seçim kampanyasinda

 Özlem GÜVEMLI/ Sözcü

Seçim sürecinin en çok tartisilan konularinin basinda gelen IBB'nin ihtiyaç fazlasi kiralik araçlari ile ilgili kurulan arastirma komisyonunun 6 aylik çalismasinin ardindan hazirlanan rapor IBB Meclisi'ne sunuldu.

AKP'nin çogunlukta oldugu komisyon raporunu mecliste sunan AKP'li Meclis Üyesi Abdullah Özdemir seçim sürecinde “IBB'de 643 yöneticiye 1717 makam araci kullaniyor” iddiasinin mesnetsiz oldugunun ortaya çiktigini savunarak Yenikapi'da sergilenen araçlarin ihale kapmasinda bedelsiz tahsis edilen müteahhit firmalara ait araçlar, hizmet araçlari ve IBB'nin öz mali olan araçlar oldugunu iddia etti. Rapora CHP ve IYI Parti grubu muhalefet serhi düstü.

517 DEGIL 907 ARAÇ IADE EDILDI

Raporun ve muhalefet serhlerinin sunuldugu meclis oturumunda IBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarik Balyali, Bilgi Islem Daire Baskanligi ve Destek Hizmetleri Daire Baskanligi'nin kiralik araçlarla ilgili yürüttügü bir çalismada ulasilan son bilgileri paylasarak bilgilendirme yapti. Balyali, iki seçim arasinda yani 31 Mart ve 23 Haziran tarihleri arasinda iade edilen araç sayisinin daha önce açiklandigi gibi 517 degil 907 oldugunun ortaya çiktigini açikladi.

2 SISTEM KULLANILMIS

Geçmis dönemde 2 ayri araç takip sistemi kullanildigini söyleyen Balyali, “Birisi AYS isimli digeri Access. AYS ile resmi kurumlara verilen araçlar hukuka uygun biçimde yer almis. Access sistemi içinde ise ne hukuken ne siyaseten ne de etik olarak verilmesi mümkün olmayan çok sayida araç bazi kurum ve kuruluslara tahsis edilmis” dedi.

ARAÇLAR KIMLERE VERILDI?

Balyali; 907 aracin 464 adedinin tahsis edildigi kurumlari “11. cumhurbaskaninin makamina 7 adet, 15 Temmuz Dernegi 7 adet, 64. Basbakanlik 5, AKP Genel Baskan Yardimciligi 5, AKP Genel Merkez 6, AKP Il Baskanligi 51, AKP Silivri ilçe baskanligi 2, basbakanlik 43, cumhurbaskanligi 232, Erok Spor Kulübü, eski Irak Devlet Baskani 6, Okçular Vakfi Spor Kulübü 3, Sekbanlar Spor Kulübü 2, Sicak Yuva Vakfi 2, TBMM Baskanligi 36, Türkiye Gençlik Vakfi 5, yeni baskanlik adiyla 41, Yenikapi Balikçilar Çarsisi 1” seklinde siraladi.

“IKI SEÇIM ARASINDA IADE EDILIP SISTEMDEN ÇIKARILMIS”

Balyali, Istanbul'da AKP’nin 2 kez kaybettigi seçim kampanyasina ve bir önceki IBB Baskani Mevlüt Uysal'in Büyükçekmece Belediye Baskanligi kampanyasina IBB'nin araç tahsis ettigini belirtti.

Balyali su bilgileri verdi:

* Büyükçekmece seçim kampanyasina, tamami Özel Kalem Müdürlügü üzerinden 21 araç verilmis.

* AKP'nin Istanbul kampanyasinda 41 aracin kullanildigini resmi kayitlarda ‘yeni baskanlik' adiyla görülüyor.

* Baslangiç ocak ayi. Hepsi iki seçim arasinda iade edilip sistemden çikarilmis.

* IBB Bakirköy'de bulunan Destek Hizmetleri Daire Baskanligi'na bagli olan garajimizdan alinmis olan islak imzali tutanaklar ile muhataplarina zimmet tutanaklarina islenerek teslim edilmis.

“KIZLARA, DAMATLARA, ÇOCUKLARA…”

Özel Kalem Müdürlügü'nde 120 adet araç gözüktügüne dikkat çeken Balyali söyle konustu:

* Isim vermeyecegim ama bu araçlar arasinda bazi hanimefendilerin, bazi çocuklarin, ogullarin, kizlarin, akrabalarin, damatlarin oldugunu sistemde isim isim görüyoruz.

Mevlüt Uysal burada IBB baskanligi yapmis bir siyasetçi. Onunla ilgili net bilgiler var.

* 120 aracin 3 tanesi Audi A6, 4 tanesi Mercedes, 8 Skoda süper V, 8 tanesi Volkswagen.

BASBAKAN YARDIMCILARI DA VAR

Plakalara göre AKP Genel Baskan Yardimciligi ve AKP genel merkezine daha önce genel baskan yardimciligi, basbakan yardimciligi yapmis çok sayida siyasetçiye de araç tahsis edildigini açikladi.

Balyali, bu araçlarin agirlikli olarak Mercedes Vito, Volkwagen Passat, Opel Insignia'dan olustugunu belirterek söyle konustu:

* AKP il baskanligina verilen araçlarin büyük çogunlugu da Volkswagen passat.

* Cumhurbaskanligi, Basbakanlik ve TBMM Baskanligi'na araç verilmesi hukuken dogrudur.

* Ama gönül isterdi ki bütün kurumlar kendi bütçelerinden bunlari karsilamali ve IBB bütçesine yük olusturmamaliydilar.

SPOR KULÜPLERINE TAHSIS

Balyali, Esenler'deki Erok Spor kulübüne bir adet Mercedes Tourismo otobüs verildigini aktararak “Okçular Spor Kulübü'ne 2 minibüs ve panelvan verilmis. Sicak Yuva Vakfi'na 2 binek otomobil” dedi.

BAKKAL GIBI ÇIFT DEFTER TUTMUS

Bu araçlarin kayitlarinin sistemden silinmeye çalisildigina vurgu yapan Balyali sunlari söyledi:

* Hassas bir çalisma sonucunda ikinci sistemde ikinci bilgisayarda bulundu.

* Bakkallarin çift defter kullandigi gibi araçlarla ilgili çift sistem kullanilmis.

* AKP grubunun, Istanbul halkindan onlarin vergilerini kendileri ve yandaslarina kullandirdigi için özür dilemesi gerekiyor.

* Çünkü Istanbul halkinin milyonlarca lirasi seçim döneminde ve öncesinde AKP Istanbul Il Baskanligi ve birtakim kurumlar tarafindan kullanilmis.

* Benim verdigim sayilarla, 23 Haziran sonrasi iade edilenleri topladiginizda 1717 makam araci sayisina asagi yukari ulasilmis olacaktir.

* Daire baskanliklarimizin çalismasi sürüyor. Gelisme olunca bilgilendirecegiz.

 

CHP Grup Sözcüsü Tarik Balyali. FOTO: SÖZCÜ

MUHALEFET SERHI SUNULDU

Komisyonun CHP'li Üyesi Inan Güney meclise muhalefet serhini açiklayarak söyle dedi:

* Yenikapi'dan iade edilen araçlarla 50 milyon liralik tasarruf saglandi.

* Bir personel araci sabah ise gelip park edip aksam parktan alip evine gidiyorsa makam aracidir.

* IBB'den 1247, ISKI'den 240, IETT'den 35 araç iade ediliyor ve isler aksamadan devam ediyorsa bu araçlarin hizmet için degil birilerini getirip götürmek için kullanildigi da ispatlanmis oluyor.

Komisyonun IYI Partili Üyesi Suat Sari da su çarpici bilgileri verdi:

* IGDAS, öz mali 2.6 milyon TL piyasa degerindeki Mercedes S600 L araç, kuruma kim için ve nasil alinmistir?

* 2 milyon TL degerinde S500 L araç kim için hangi gerekçe ile kiralanmistir?

* IGDAS Genel Müdürlügü emrinde 660 bin TL degerindeki AUDI A6 araç kiralanmasi normal midir?

* Bu araçlarin kisiye tahsisli makam araci olmadigini söyleyebilir miyiz?



  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli
  • Cuma 22.1 ° / 15.7 ° false