Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

ASALETİN ASLANOĞLU “Gün 1 Mayıstır ve biz Taksim meydanında anacağız”

ASALETİN ASLANOĞLU “Gün 1 Mayıstır ve biz Taksim meydanında anacağız”

ASALETİN ASLANOĞLU; NEDEN 1 MAYIS’I TAKSİM MEYDANINDA KUTLAMALIZ

Haber/ Hasan Gürsoy

DİSK Emekli-Sen Esenler Şubesinin düzenlediği 1 Mayıs öncesi emekçileri Taksim alanına çağrı programında konuşan DİSK İstanbul Baş temsilcisi Asaletin Aslanoğlu “emekçileri Taksim Meydanı’na çağırıyoruz. Alan burasıdır. Gün 1 Mayıstır ve biz Taksim meydanında anacağız”

“1 Mayıs’ın bayram olması ve aynı zamanda taksim’de kutlanması ile ilgili”

Asaletin Aslanoğlu “Sevgili emekli sen üyeleri sevgili emekçiler bildiğiniz gibi 1 MAYIS bütün dünyada evrensel ölçekte emekçilerin birlikte kutladığı bir önemli anma günüdür. Aslına bakarsanız maalesef pek çok şeyde olduğu gibi Türkiye’de 1 Mayıs’ın kutlanmasıyla ilgili anma yapılması ile ilgili de ciddi problemler yaşıyoruz. Hükümetler hatırlarsanız AKP hükümeti anayasa değişikliği yaptığı zaman 1 Mayıs’ın bayram olması ve aynı zamanda taksim’de kutlanması ile ilgili neredeyse bütün Türkiye’de duyurular yapmıştı.  Ama takip eden yıllarda her şeyde olduğu gibi aldıkları her türlü kararla olduğu gibi maalesef Taksim Meydanı’nın yeni baştan emekçilerin anmasına kapattılar.” 

“İlk defa kutlamalar 1976 yılında yine Taksim Meydanı’nda DİSK’in önderliğinde yapılmıştır

Asaletin Aslanoğlu “Belki gençler soracaklar DİSK’in Taksim ısrarı nedendir diye. Sevgili dostlar bildiğiniz gibi ilk defa kitlesel bir kutlamaları 1976 yılında yine Taksim Meydanı’nda DİSK’in önderliğinde yapılmıştır. Türkiye’de ilk defa 1976 yılında Taksim Meydanı’nda kitlesel 1 Mayıs kutlamaları yaptık. Ben hatırlıyorum. Henüz lisede bir öğrenciyken katılmıştım. 

“Taksim Meydanı Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından asla değiştirilemez. 1 Mayıs alanı olarak ilan edildi”

Asaletin Aslanoğlu “Bir yıl sonra o kitlesellikten çok daha büyük bir kitlesel katılımla 1977 Taksim Meydanı’na emekçiler toplandığında maalesef halen kim olduğu hükümet devlet tarafından açıklamayan güçler Taksim Meydanı’na hakim olan binalara yerleşmiş vaziyette kitlenin üzerine ateş açtılar. Ve pek çok arkadaşımız bu ateşle ve o kalabalığın birbirinin üzerine çıkmasıyla ezilerek öldüler, şehit oldular. Onlar bizim şehitlerimiz ve böylece Taksim Meydanı Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından asla değiştirilemez. 1 Mayıs alanı olarak ilan edildi. O günden bugüne de sürekli 12 Eylül 1980‘deki askeri cunta dönemi de dahil unutmadık ve unutturmadık. Çünkü orada şehit verdiğimiz insanların unutulmasına ne biz ne bizden sonra bayrağı devralan arkadaşlarımız dostlarımız kardeşlerimiz yoldaşlarımız izin vermeyeceklerdir.

“DİSK,  KESK, TTB, TURMOB ile birlikte Taksim’e çıkmak için mücadele veriyorlar”

Asaletin Aslanoğlu “Böyle bir katliamın unutulmaması gerekir. Bu ülkede ve artık bu tip katliamlar öylesine keyfi düzenler öylesine vahşetler geride kalmalıdır. Hiç kimse hiç kimsenin canına kast ede bilmemeli ve devlet görevini yapmalıdır. O nedenle DİSK şimdi KESK birlikte TABİP ODASIYLA birlikte Türkiye Diş Hekimleri Birliği ile birlikte ve İMAR MÜHENDİSİ ODALARI ile birlikte Taksim’e çıkmak için mücadele veriyorlar. Hükümet ve doğal olarak Valilikte Taksim’e çıkartmayacağız diyorlar. Elbette bu konuda böyle bir durum var. Ama şunu bilmenizi istiyorum. Son olarak biz Taksim’e çıkmak için valiliğe veya içişleri Bakanlığı’na bir müracaatta bulunmadık. İzin istemedik. 

“Yeter artık bu keyifliliğe bir son verin ve biz emek ve demokrasi güçleri emekçileri Taksim Meydanı’na çağırıyoruz.”

Çünkü anayasa Mahkemesi’nin ve Avrupa insan hakları Mahkemesi kararları o kadar açık ve net ki. Diyor ki hiç kimse hangi zamanda ve hangi mekânda anma yapacağı miting yapacağı konusunda hiçbir kurum devlet tarafından idare tarafından zorlanamaz. Türkiye cumhuriyeti devletinin anayasa mahkemesidir. Karar beş ay önce çıkmış. Kendilerine de tebliğ edilmiştir. Biz de diyoruz ki yeter artık bu keyifliliğe bir son verin ve biz emek ve demokrasi güçleri DİSK, KESK, TTB, TURMOB bütün kitlelere halkı emekçileri Taksim Meydanı’na çağırıyoruz. Alan burasıdır. Gün 1 Mayıstır ve biz Taksim meydanında anacağız. O nedenle bir tertip Komitesi oluşturmadık izin istemek için bir müracaatta bulunmadık.

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false