Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Asil tehlike pet siselerde

Asil tehlike pet siselerde

DAMACANALARDA denetim kirlilik tehlikesini ortaya çikarirken, Antalya Halk Sagligi Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, asil riskin pet siselerde yattigini söyledi. Özdemir, "Bir damacana 551 kez kullanilabilir. Ama asil tehlike pet siselerde. Vatandaslarin bu

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA) -

 

Saglik Bakanligi adina 1’i Burdur, 2’si Antalya olmak üzere 3 su üretim tesisine yönelik denetimler yapan Halk Sagligi Müdürlügü, denetimlerde herhangi bir sikintiya rastlanilmadigini bildirdi. Su üretim tesislerindeki sonuçlar temiz olmasina ragmen, satis noktalarinda kirlilik olusabildigine vurgu yapan Antalya Halk Sagligi Müdürü Dr. Murat Özdemir, özellikle tüp satilan yerde su satisinin olmamasi gerektigini aktardi. Tüplerin çarptigi damacanalarda ezilme ve kirilmalar olustugunu anlatan Uzm. Dr. Özdemir, "Bu da mikrobiyolojik olarak üremeye hazir ortam olusturuyor. Bunun için tüp ve damacananin ayni yerde satilmamasi gerektigini vurguluyoruz. Ayrica, damacanalar uygun kosullarda saklanmali. Su uygun sartlarda saklanmadiginda, korunmadiginda su güvenligimiz tehlike altina giriyor" ifadelerini kullandi.
 
551 DEFA DOLDUR- BOSALT
 
Antalya Halk Sagligi Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, tüketicileri 0.5 litre ya da 1.5 litre gibi küçük pet siselerin kullanimi konusunda uyardi. Kullanim ömrü 551 defa doldur- bosalt yapmaya imkan saglayan bir damacananin ülkemizde ortalama 300-400 kez kullanildigini anlatan Uz. Dr. Özdemir, "Vatandasimiz 0.5 litrelik ya da 1.5 litrelik pet siseleri kullandiktan sonra içini tekrar suyla doldurup buzdolabina koyuyor ve sürekli kullaniyor. Bu siseler tek kullanimliktir. Yapilari damacanalara göre çok ince oldugu için kirilma ve ezilme gibi durumlarda kanserojen maddelerin üremesine ortam saglayabilir. Bu nedenle vatandaslarimiz küçük pet siseleri bir kez kullandiktan sonra atmalidir" diye konustu.
 
TEMIZLIGINE DIKKAT ETMELI
 
Damacanalarin üretimi ve dagitimi sirasinda yasanan sikintilarin yaninda evde nasil kullanildiginin da önemli oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Özdemir, "Evimize gelen damacana sularini ya sebillere koyuyoruz ya da pompalar vasitasiyla kaplara dolduruyoruz. Burada pompalarin temizligi çok önemli. Bu durum damacanalardan daha büyük tehlike olusturabilir. Vatandas kullandigi pompalari ya da sebilleri temizlemiyorsa rezervuar görevi yapar ve birçok mikrobiyolojik maddenin üremesine ortam hazirlayabilir. O nedenle damacanalarin hijyenik sartlarda üretilmesi ve saklanmasinin yaninda, bizim o suyu nasil kullandigimiz da çok önemli" dedi.
 
ASAT TÜRKIYE’DE EN IYILERDEN
 
Damacana sularinin gündeme gelmesinin ardindan halkin büyük çogunlugunun çesme sularina yöneldigini dile getiren Uz. Dr. Özdemir, Antalya’daki çesme sularinin temiz oldugunu vurguladi. Antalya Su ve Atiksu Idaresi’nin (ASAT) rutin denetimlerinin yaninda kurum olarak kendilerinin de denetimler yaptigini belirten Uzm. Dr. Özdemir, "ASAT, Türkiye’de en iyilerden biri" diye konustu.
 


  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 10.5 ° / 7.5 ° false