Tarih: 01.01.2018 00:00

Asiri tuzdan kaçinin!

Facebook Twitter Linked-in


Denizli- Dünya Saglik Örgütü`nün kayitlarina göre, dünyada 1.5 milyardan fazla hipertansiyon hastasi bulunuyor, her yil 7 milyon kisi yüksek kan basinci ve bundan kaynaklanan hastaliklar nedeniyle hayatini kaybediyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tip Fakültesi Ögretim Üyesi ve Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Asuman Kaftan, tuz tüketimin artmasi, asiri kilo, hareketsiz ve stresli yasam sartlarinin yüksek tansiyona zemin hazirladigini söyledi.

Yüksek tansiyonun toplumda 30-40 yas üzerinde daha fazla görüldügünü belirten Kaftan, söyle konustu:

``Yüksek tansiyon hastasi çok olmasina ragmen toplumda çok fazla bilinmiyor. Yüksek tansiyon, seker gibi hastaliklar geçici hastaliklar degil hastayla yasayan hastaliklar ancak kontrol altina alinabilir. Bazi hastalarimiz yüksek tansiyon tanisi konulduktan sonra ilaç kullanmaya basliyor. Hastaligin sürekli oldugunu bilmedikleri için belli bir süre sonra ilaç kullanimini ve diyetlerini kesiyor. Yüksek tansiyon sürekli bir hastalik, ilaçlarin, diyetin ömür boyu uygulanmasi gerekiyor.``


``Sigara ve alkol kullanmayin``

Enseden baslayan bas agrisi, bas dönmesi, çift görme, ayaktayken dengeyi kaybetme, asiri derecede bulanti, kusma ve burun kanamasinin yüksek tansiyonun ön belirtileri oldugunu ifade eden Kaftan, sunlari kaydetti:

``Bu belirtiler varsa hasta hangi yasta olursa olsun kardiyoloji klinigine götürülmeli. Belirtiler tespit edildikten sonra uzmana basvurulmali. Yüksek tansiyona neden olan, altta yatan baska bir hastalik varsa tespit edilir ve tedavisi yapilir. Bu tedavi yapildigi zaman yüksek tansiyon ortadan kalkar. Yüksek tansiyona neden olan asikar baska bir hastalik, 18 yas altinda ve çok ileri yasta yeni tespit edilmis hipertansif hastalarda düsünülür. Bu neden bulunup tedavi edilebilirse yüksek olan tansiyon normale dönebilir. Fakat bu grup, yüksek tansiyon hastalarinin yalnizca yüzde 5`ini olusturur.``

Prof. Dr. Kaftan, hastanin günlük tuz tüketiminin 2-3 grami geçmemesinin önem tasidigini, sigara ve alkol kullaniliyorsa bunun kesinlikle terk edilmesinin sart oldugunu belirterek, ``Bunun disinda spor ve egzersiz yapma aliskanligi kazanilmasini öneriyoruz. Hasta kiloluysa kademeli kilo kaybi için yönlendiriyoruz. Bu önlemler gerçekten yerine getirilmesine ragmen hastanin tansiyonu ideal seviyelere gelmiyorsa hastanin tasidigi risk faktörleri ve tansiyon düzeylerine göre bu önlemlere ek olarak ilaç tedavisi veriyoruz`` diye konustu.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —