Pazar günü mayinli tuzakta 8 polisin sehit oldugu Bingöl ’de, bu olaydan iki gün sonra, PKK ’lilarin bu kez uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saldirdigi askeri konvoyda 10 askersehit oldu. Elazig’dan, Mus ve Van ’a giden silahsiz ve sivil kiyafetli 200 askerin bulundugu konvoydaki otobüslerden biri roket isabet etmesi sonucu alev aldi, saldirida 7’si agir 70 asker de yaralandi.
Iki kahraman asker
PKK ’lilar dün saat 12.30 siralarinda Bingöl -Mus karayolunun 16. kilometresindeki Kardesler Köyü yakinlarinda askeri konvoyu hedef aldi. Izin ve görevden dönen, saglik kontrolü yaptiran askerler, Elazig’daki toplama merkezinden bu sabah Mus ve Van ’daki birliklerine gitmek üzere 10 zirhli araç ve frekans karistirici Jammer’ler esliginde otobüslerle yola çikti. 200 askeri tasiyan 3 otobüs ve 2 minibüsün bulundugu konvoy, Kardesler Köyü yakinlarina geldiginde, pusu kuran PKK ’lilarin saldirisina ugradi. Saldirida, roketin isabet ettigi ve içinde askerlerin bulundugu sivil otobüs alev alip yandi. Bu sirada iki asker otobüsten inerek çatismaya girdi. Bu sayede önde giden 2 otobüs hedef olmaktan kurtuldu. Saldiri haber alinir alinmaz bölgeye takviye birliklerle, ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralilar Bingöl ve Mus’taki hastanelere kaldirildi. Saldiri sirasinda araç içinde alevler arasinda kalan 6 askersehit oldu. Durumu agir olan yarali askerlerden 4’ü de kaldirildiklari hastanede hayatini kaybetti ve sehit sayisi 10’a yükseldi. Sehit askerlerin naaslari otopsi yapilmak üzereMalatya Adli Tip Kurumu ’na götürüldü.
Otomobil tarandi: 1 ölü
Diyarbakir ’in Hani Ilçesi yakinlarinda da yol kesen bir grup durdurmak istedikleri otomobilin kaçmasi üzerine ates etti. Olayda Ziya Özkiliç ölürken, 2 kisiyi de yaralandi. DiyarbakirVali Vekili Mustafa Can, saldiriyla ilgili çalismalarin sürdügünü belirterek, “Olayi PKK ’lilarin yaptigini degerlendiriyoruz. Çalismalarin ardindan açiklama yapacagiz” dedi.
1993’teki ‘33 er olayi’ gibi sivil giyimliler sehit oldu
Asker yetkililer, 200 asker tasiyan konvoyda gerekli önlemlerin alindigini belirterek, “Bombali tuzaklara karsi Jammer’li araçlar konvoya eslik ediyordu. PKK ’lilar bunu bildikleri için saldiriyi uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla gerçeklestirdi” dedi. Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, saldiriya ugrayan konvoyda bulunan askerlerin yasal izinleri, görev izinleri dolayisiyla memleketlerinden dönen sivil insanlar oldugunu söyledi. Yine Bingöl ’de 24 Mayis 1993 günü tipki bugünkü gibi sivil olarak birliklerine giderken 33 askerin sehit edildigi saldiriyi hatirlatan Vali Güvençer, “1993’te yasadigimiz menfur saldiri gibi lanetli örgüt çirkin yüzünü göstermistir. Sivil, silahsiz kardeslerimize böyle bir hain pusu kurdu” dedi.
PKK , 21 Mart 1993’te ateskes ilan etmis, güvenlik güçlerinin de operasyonlari azaltmasi nedeniyle bölgede olumlu bir hava olusmustu. Ancak 24 Mayis 1993 günü, birliklerine katilmak üzere sivil olarak transfer edilen askerlerin önün kesen PKK ’li grup 33 silahsiz askeri sehit etmis, daha sonra yakalanan Semdin Sakik önderligindeki grubun bu saldirisinin ardindan bölgede kanli atismalar yeniden baslamisti.
‘Zirhlilarla intikal 3 gün bile sürebilirdi’
ENIS TAYMAN - Bölgede pek çok kez intikal gerçeklestirmis bir asker olan Türkiye Emekli Astsubaylar Dernegi Baskani (TEMAD) Ahmet Keser, askeri intikal prosedürlerinin yeterli ve yerinde oldugunu belirtti. Intikal günlerinin ‘Emniyetli Yol Günü’ olarak tanimlandigini ve bunlarin aylik listeler halinde olusturuldugunu yine de bir saldirinin önlenebilmesi için oldukça kapsamli önlemler alindigini savunan Keser sunlari söyledi: “Terörün yogun oldugu bölgelerde merkezi bazi yerlerde toplanma bölgeleri vardir. Terhis olan ya da izne giden-gelen veya birligine katilacak askerler buralarda toplanir. Bingöl ’deki 49. Mekanize Tugay ve çevre birlikleri için de bu kentte bir toplanma bölgesi bulunur. Memleketlerine gidecek veya gelen askerler bu merkezlerden dagilir. Bu tür intikaller için ayin belli günleri seçilir. Her ay 5 ilâ 8 gün emniyetli yol günü olarak belirlenir ve 1 ay önceden bildirilir.”
Bingöl -Elazig karayolunda da 1993’te 33 askerin sehitedildigini hatirlatan Keser, “Ancak bu yollar her seye ragmen prosedürde emniyetli bilinen yol olarak geçer. Bir nevi mecburi güzergâhlardir” dedi. ‘Emniyetli Yol Günü’ olan günlerde, güzergah üzerinde mutlaka havadan ve karadan arama-tarama yapildigi, jandarma birliklerinin bir gün önceden devriyeye çiktigini ve mayin taramasi da yapildigini belirten Keser, “Bazi kiritik yerlerde de alan hakimiyeti kurmak için pusu atilir. Konvoylar da önde arkada ve ortada zirhli korumalar olmak üzere tertip edilir” bilgisini verdi. Sivil otobüsle nakil yapilmasini da degerlendiren Keser, “Helikopter filosu böyle bir nakil için müsait degil. Zirhli personel tasiyicilar ise 11 civarinda asker tasir; ama çok yavas gider ve intikal 3 gün bile sürebilir. Mevcut sartlar en kullanilabilir sistem budur” dedi.
Emekli Albay Danis Hosbay ise intikallerde en önemli konunun alan hakimiyeti olduguna deginerek, “Bunun için de arazide birlikler konuslandirilmali” yorumunda bulundu.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Uzaktan kumandali patlayicilara karsi konvoyda ‘jammer’li önlem alinmisti. Ancak 3 otobüs ve 1 midibüs dolusu silahsiz askerin bulundugu konvoyda, roketatar ve uzun namlulu silahlarla yapilacak olasi bir saldiriya karsi hangi önlem(ler) alinmisti?
Konvoyda, bu kadar silahsiz askeri koruyacak yeterli güç var miydi?
Intikal yollari standart ve takvimi de belli oldugundan, bu tür bir saldiri öngörülerek karsi istihbarat yapilamaz miydi?
Bu intikal öncesi prosedür geregi yapilmasi gereken, ‘havadan ve karadan kesif’, ‘ mayin arama-tarama’ ve ‘jandarma devriyesi’ önlemleri alindi mi?