Askeri alan Esenler Belediyesi’ne peskes çekildi: 720 hektar kamu alani yapilasmaya açiliyor

Askeri alan Esenler Belediyesi’ne peskes çekildi: 720 hektar kamu alani yapilasmaya açiliyor

Çevre ve Sehircilik Bakanligi yasam alanlarini imara açmaya devam ediyor. Son olarak Esenler'de 720 hektar kamu alaninin yapilasmaya açilmasina tepki gösteren Insaat Mühendisi ve önceki dönem IBB CHP Meclis üyesi Ibrahim Dogan, "Yasalara aykiri

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Istanbul Esenler’de 720 hektarlik kamu alanini yapilasmaya açiyor. Öncesinde askeri arazi olarak kullanilan alan, Milli Savunma Bakanligi tarafindan bedelsiz bir sekilde Esenler Belediyesi’ne devredildi. Esenler Belediyesi Milli Savunma Bakanligi’nin belirledigi  alanlarda yaklasik 1.300.000 m² kapali insaat alani ile 1.850.000 m² açik insaat alanli yeni askeri tesislerin yapilmasi karsiliginda arsayi devraldi.

Istanbul Çevre Düzeni Plani’na göre askeri bölgelerin egitim, saglik, kültürel tesis, mezarlik, yesil alan olarak kullanilmasi gerekirken alan imara açilacak. Insaat Mühendisi ve önceki dönem IBB CHP Meclis Üyesi Ibrahim Dogan bu planlarin yasalara aykiri oldugunu belirterek itiraz edecegini söyledi.

Dogan, Sendika.Org’a konusarak mevcut plandaki askeri alanlarin nasil tanimlandigini söyle açikladi:

 

2009  yili 1/100.000 ölçekli Istanbul Çevre Düzeni Plani’nda “Askeri Alanlar Ve Askeri Güvenlik Bölgeleri”:  “Askeri alanlar; kentin yag lekesi seklindeki gelisme sürecinde, yerlesik doku içerisinde yapilasma için fiziksel bir bariyer olmus ve mevcut durumda kentin nefes alabildigi büyük açik alanlar olarak dogal esik benzeri bir islev kazanmistir.  Plan’da, askeri alanlarin, Milli Savunma Bakanligi’nin programi dâhilinde askeri alan disina çikarilmasi halinde, bu alanlarin öncelikle eksik olan sosyal ve teknik altyapi (egitim, saglik, kültürel tesis, mezarlik, yesil alan vb.) alanlari olarak kullanilmasi öngörülmüstür” seklinde tanimlanmistir. Esenler Kuzey (Topkule – Bastabya) Rezerv Alan 13.02.2009 onay tarihli Istanbul Çevre Düzeni Plani’nda askeri alanlar lejantinda kalmaktadir. Meri Istanbul Çevre Düzeni Plani, plan kararlarinda Askeri Alanlara yönelik olarak ‘Plan’da, askeri alanlarin, Milli Savunma Bakanligi’nin programi dâhilinde askeri alan disina çikarilmasi halinde, bu alanlarin öncelikle eksik olan sosyal ve teknik altyapi (egitim, saglik, kültürel tesis, mezarlik, yesil alan vb.) alanlari olarak kullanilmasi öngörülmüstür’ ifadesi de yer almaktadir.

“Bu kent artik bu yogunlugu tasiyamiyor”

2009 yili onayli Istanbul Çevre Düzeni Plani’nda belirtilen hususlarin yok hükmünde sayildigini belirten Dogan sunlari kaydetti:

 

13.02.2009 onay tarihli Istanbul Çevre Düzeni Plani’nda  belirtilen bu hususlar  yok hükmünde sayilarak  AKP li merkezi (iktidar) ve yerel yöneticileri  söz konusu 720 hektar büyüklügündeki bu alani Esenler Belediyesine devri için “Rezerv Yapi Alani ” gerekçesi ile Askeri Birliklerin Esenler Ilçe sinirlari disindaki askeri alanlara transferi hususunda, Esenler Belediyesi ile Milli Savunma Bakanligi arasinda 29.04.2015 tarihli protokol  imzalanmistir. Söz konusu protokol kapsaminda, Esenler Belediyesi Milli Savunma Bakanligi’nin belirledigi  alanlarda yaklasik 1.300.000 m² kapali insaat alani ile 1.850.000 m² açik insaat alanli yeni askeri tesislerin yapilmasi karsiliginda bedelsiz Esenler Belediyesi’ne devredilmistir.

Insaat Mühendisi ve önceki dönem IBB CHP Meclis Üyesi Ibrahim Dogan

Bu devirler yapilirken 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plani’nin dikkate alinmadigini da ekleyen Dogan sözlerine söyle devam etti:

 

Yapilan bu plan tadilati ile Istanbul’a  bir kere daha ihanet edilmistir. 720 hektar  yasam alani bir çirpida rant ugruna betonlastiriliyor. Yasalara ve imar mevzuatina aykiri olan bu düzenleme kamu yarari tasimiyor ve kente yeni nüfus artisi, yeni yapi yogunlugu ile birlikte  yeni sorunlar tasiyacak. Bu kent artik bu yogunlugu tasiyamiyor. Uygulanan  bu politikalar ile birlikte kentte yasam çekilmez bir hal almistir. Müteahhit mantigi ile ülkeyi yönetenler kentlerde yasami kolaylastiran, trafigi kolaylastirici ve yasam alanlarini koruyucu  uygulamalar yapamaz ve bunlari düsünemezler. Zira bu  tür iktidarlar rant ve beton ekonomisinden baska seylere akillari ermez. Gözleri adeta rant bürümüs. Yapilan bu plan düzenlemesi bilimsellik ilkelerine ve plan yapma esaslarina, plan bütünlügüne temelden aykiridir. Çevre Düzeni Plani ada ve pafta bazinda yapilamaz, zira üst ölçekli plandir ve kentin bütünü dikkate alinarak yapilir. Çevre ve Sehircilik Bakanligi bir kerede üç plani bir arada yaparak askiya çikarmistir. Kültür ve Tabiat Varliklari Koruma Kurulu’nun görüsleri ve plan yapma otoritelerinin görüsleri alinmamistir. Bu planlama ile birlikte ortalama yogunluk E:2 olmaktadir. Toplamda yaklasik 14  milyon m2 insaat yapilacaktir. Bu alana yeralti otoparklar ve bodrumlar dahil degil. Söz konusu alanda; ticaret, ticaret –turizm, ticaret- konut, cami, özel egitim alani, okul alani, yurt, saglik alani,  belediye hizmet alani, resmi kurum alani, sosyal tesis alani, özel saglik alani gibi fonksiyonlarda  yapilasma yapilacaktir. Yapi yükseklikleri belirtilmemekle birlikte; Bodrum katlar + Zemin + 6 N. Kat olarak  belirtilmistir.

Söz konusu plan geri çekilmeli”

Yapilan bu planlarin yasam alanlarini yok etmeye yönelik oldugunu belirten Dogan, olasi bir Marmara depreminde acil müdahale ve toplanma alanlarina ihtiyaç oldugunun altini su sözlerle çizdi:

 

Olasi bir Marmara depreminde acil müdahale, toplanma alani, ve geçici barinma alani olarak kullanilmasi gereken  alan olmalidir bu bos ve halen bakir olan alan.  Istanbul’un yapilara ve betona ihtiyaci yok. Ancak park alanlarina, bos alanlara ve meydanlara ihtiyaci var. Nefes alinacak alanlara ihtiyaç vardir, deprem toplanma alanina ihtiyaç vardir. Bütün bu gerekçelerle söz konusu plan geri çekilmeli ve Çevre Sehircilik Bakanligi da Istanbul’un planlarindan elini çekmelidir. Yasalara aykiri olan bu planlara gerekli yasal itirazimi yapacagim.

Kaynak:Sendika.Org