Tarih: 01.01.2018 00:00

Askeri alan Projesi IBB.Oy çoklugu ile kabul

Facebook Twitter Linked-in

 Askeri alan Projesi IBB.Oy çoklugu ile kabul   

 "Insan Yüzlü Sehir ve Sehir Parki" pojesinde en önemli adimlardan biri daha atildi. 8 milyon 700 bin metrekare üzerine insa edilecek Yeni Sehir Projesi için Esenler Belediyesi ile IBB arasinda yapilan protokol Istanbul Büyüksehir Belediye(IBB) Meclisi’nde kabul edildi.

Milli Savunma Bakanligi`ndan Esenler Belediyesi`ne devredilen 8,7 milyon metrekare büyüklügündeki Askeri Alan`da uygulanacak proje için çok iddiali konusan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, bölgede geleneksel mimari ile modern yeni bir sehir kurulacagini belirtti.

Istanbul Büyüksehir Belediye Meclisi`nin dünkü oturumunda Esenler için çok önemli tarihi bir karar alindi. Esenler`in tarihini ve talihini degistirecek Insan Yüzlü Sehir ve Sehir Parki Projesi için Esenler Belediyesi ile IBB arasinda yapilan protokol, Istanbul Büyüksehir Belediye(IBB) Meclisi’nde oy çoklugu ile kabul edildi. Böylece tarihi proje için tarihi bir karar daha alinmis oldu.

INSAN YÜZLÜ SEHIR

Bölgede, "Insan Yüzlü Sehir ve Sehir Parki" projesini uygulayacaklarini söyleyen Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, alanin yaklasik yüzde 50’si imara açilacagini, bu alanin da maksimum yüzde 40`inda yapilasma olacagini belirtti. Esenler’de yapi ömrünü tamamlayan ve imar kisitliligi sebebiyle (Mülkiyet sorunu bulunan parseller, sosyal donati alanlarinda – okul, cami, park, kültür merkezi, otopark vs.- kalanlar dahil) yenilenemeyen toplam 40-50 bin konutun bölgeye transfer edilecegini belirten Göksu,  "Bunlarin yerlerine kesinlikle konut yapilmayacak. Bosaltilan yerler, donatinin ruhunu uygun olarak kullanilacak.  Bunun disinda Esenler basta olmak üzere Istanbul`un çesitli ilçelerinde birbirleriyle baglantili bulvarlar açilacak. Bulvarlarin açilmasi için yikilacak konutlar da  bu alana tasinacak. Yaklasik 10 bin konutu kapsayacagini tahmin ediyoruz. Bu projemiz ile Esenler`deki sosyal ve kültürel tesis alanlarimiz 5 kat, egitim tesisi alanlarimiz 10 kat, saglik tesisi alanlarimiz ise tam 35 kat artacak. Esenler tamamen kabuk degistirmis ve yeni bir kimlige bürünmüs olacak" dedi.  

2.5 MILYON METREKARE PARK

Istanbul Büyüksehir Belediye Meclisi`nde kabul edilen protokol ile Esenler`in tarihi bir gün daha yasadiginin altini çizen Baskan Göksu, "Bu projede bize destek veren Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan`a, Basbakanimiz Sayin Ahmet Davutoglu`na, Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Sayin Fatma Güldemet Sari`ya, Milli Savunma Bakanimiz Sayin Ismet Yilmaz`a, Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Kadir Topbas`a, Büyüksehir Belediyemizin degerli meclis üyelerine ve projede emegi geçen herkese Esenler halki adina tesekkür ediyorum" dedi.  Proje alaninda 2.5 milyon metrekare sehir parki yapacagini kaydeden Göksu daha sonra özetle sunlari söyledi: "Çevre ilçelerdekilerle birlikte yaklasik 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulasabilecegi sehir parki, kentsel dönüsüm alaninda üretilen dünyanin en büyügü olacak. Sehir parki içinde çesitli müzeler, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüs alanlari, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terasi ve daha pek çok donati yer alacak. Dünyanin en büyük sanat eserleri müzesini yapacagiz. Bu projeyi hükümetimizin destegi ile yapacagiz. Sanat eserleri müzesi hükümetimizin eylem planina da girdi. Su anda depolarda bekleyen tarihi sanat eserlerimizi burada sergileme imkani bulacagiz. Müzemizi her yil yaklasik 10 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyoruz.  Parkimizda ülkemizin iklim örtüsü ve kültürünü yansitan mini bir Türkiye haritasi da olacak. Bu sehir parki, dünyadaki örnekleri ile yarisacak. Su anda Esenler’in 335 bin metrekare olan park ve yesil alani 6.8 milyon metrekareye çikacak. Yani yaklasik 20 kat artacak".

ÖRNEK BIR SEHIR OLACAK

Dünyaya örnek bir sehir kuracaklarini belirten M. Tevfik Göksu yeni sehrin özelliklerini söyle anlatti:

 "Bugün insanimiz modernlesme ile birlikte yalnizlasti. Kalabalik yiginlar arasinda kendini yalniz hisseden birçok insan var. Insanlarimizin bu yalnizligini giderici geleneksel sehir anlayisi ile bir sehir üretecegiz.  Dikkat edecegimiz bir diger unsur ise; buranin topraga yakin bir sehir olmasi. Insanlar fitrati geregi topraga yakin olmak ister. Topraktan gelen ve yine topraga dönecek olan insani, toprak kendisine çeker. Bu insanin elinde olan bir sey degildir. Dolaysiyla bu sehir topraga yakin bir sehir olacak. Bu sehirde bilgi teknolojilerinin tüm imkânlarindan insanlar azami ölçüde yararlanabilecek. Yani bu sehir ayni zamanda akilli sehir olacak.  Bir diger olmazsa olmazimiz ise, bu sehir içinde yasayanlara bir maliyet üretmeyecek. Kisacasi, yeni kuracagimiz sehir, uluslar arasi standartlarda ideal sehrin bütün özelliklerini tasiyacak". 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —