Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Askeri alandaki Kentsel Dönüsüm Konutlari Tanitildi

Askeri alandaki Kentsel Dönüsüm Konutlari Tanitildi

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, 17 Agustos'un yil dönümünde Türkiye'nin ilk "Akilli ve Güvenli Konutlari"ni tanitti. Esenler'de 25 yillik riskli bina yikildi, eski ve yeni yapilardaki demir ve beton örnekleri sergilenere

17 Agustos depreminin 21. yildönümünde, Esenler’de yillardir sürdürülen depremle mücadele ve kentsel dönüsüm çalismalari, örnekleriyle ortaya kondu. Ilk olarak Türkiye’nin depreme dayanikli örnek projesi olarak insa edilen “Akilli ve Güvenli Sehir”deki konutlar, Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu tarafindan basina tanitildi.

41 ‘Riskli Yapi’ Yikiliyor

15 Temmuz Mahallesi, Güney Rezerv Alani Kentsel Dönüsüm Konutlari önünde gerçeklesen programda konusan Baskan Göksu, depreme karsi hazirlikli olmanin hayati öneminden bahsederek, “Istanbul,  17 Agustos depreminde belki çok büyük bir yara almadi ama bahsi geçen Marmara Depremi eger olacaksa, bugün bu depremle ilgili hazirliklari yapmamiz gerekiyor. Depremle ilgili ne gibi hazirliklar yapabiliriz diye düsündügümüzde yapilacak tek bir sonuç çikiyor, yapi stoklarimizin yenilenmesi. Yapi stoklarimiz yenilenmezse, böylesi büyük bir depremde çok büyük acilar yasayabiliriz. 5.8’lik Istanbul depreminden sonra Esenler’de 41 riskli yapi belirlendi, bunlarin 26’sini yiktik, geriye kalanlar için de yikim ve yenileme çalismalarimiz devam ediyor. Deprem için çalistay degil, çalisma yapmak gerekiyor. Biz hayat kurtaracak kentsel dönüsüm çalismalari yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

Yil Sonunda Ilk Konutlara Tasinacaklar

Esenler Belediyesi’nin deprem için 10 yildir yogun bir çalisma yürüttügünü aktaran Göksu, vatandaslarin yil sonunda askeri bölgede yapilan ilk konutlara tasinmaya baslayacaklarini belirterek özetle sunlari söyledi:

“Esenler’in yapi stokunun ortalama ömrü 30 yil. Ortalama ömrü 30 yil olan yapi stokumuzda ivedilikle dönüsmesi gereken 96 bin 100 konut var. Bu dönüsümün hizla gerçeklesmesi için yogun bir çalisma içerisindeyiz. Bu konuda ilk olarak yaptigimiz is, Esenler’in bütün planini deprem dönüsümüne göre yeniden degistirmek oldu. Ikinci olarak 96 bin 100 konutun, 56 binini dönüstürdük ve geriye kalan konutlarin dönüsümünü, Esenler içerisindeki riskli yapilarin plan ve lejantlarindaki var olan degerleri koruyarak, buraya transfer ederek devam ettirecegiz. Ilk olarak da imar sorunlu ve riskli 16 bin 500 konutu transfer edecegiz. Bu yil sonu itibariyle ilk etap konutlarina tasinmalar baslayacak ve sene sonuna kadar 2 bin 472 konut, 2021 sonunda ise 5 bin konut daha transfer edilecek. Her yil 3-5 bin civarinda konutu transfer etmek istiyoruz. Esenler’de bugüne kadar kentsel dönüsüm için 3,6 milyar TL harcama yapildi. Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz da kira paralarini ödedi.”

Akilli Ve Güvenli Sehir Türkiye’de Bir Ilk Olacak

Göksu, bölgede kurulacak Türkiye’nin ilk “Akilli ve Güvenli Sehri” ve konutlariyla alakali su ifadeleri kullandi:

“Esenler’de 7,4 milyon metrekarelik alanimiza, 8,7 milyon metrekare yeni bir alan ilave edilerek burasi deprem için dönüsüm alani ilan edildi. Bu alan, Milli Savunma Bakanligi’na yapilan yeni modern askeri kislalar karsiliginda Esenler Belediyesi mülkiyetine geçti. Sehrin tamami yatay mimariyle, ticari katrani 7, konut katlari 5 sekilde planlandi. Burada 1 milyon 700 bin metrekare genisliginde Türkiye’nin en büyük millet bahçesi de yapilacak. Esenler’in yeni sehri, akilli ve teknokent olmasinin yani sira yüzde 72’si de yesil alana ayrilan ve dünyaya örnek bir sehircilik projesi olacak.”

Ibretlik Numunelerle Riski Anlatti

Alana kurulan stantta, eski ve yeni yapilardaki demir ve beton numuneleri sergilendi, deprem ve kentsel dönüsüm gerçegi karsilastirmali olarak gözler önüne serildi. Baskan Göksu, Esenler’de yikimi yapilan bir binaya benzer durumda bulunan ve yikimi gerçeklestirilen yapilardan alinan beton ve demir numuneleri ile yeni yapilarda kullanilacak demir ve beton örneklerini basin mensuplarina anlatti. Esenler’in, eski ve riskli yapilardan bugünkü güvenli konutlara nasil geldigi gösterildi. Donati düzeni ve niceligi karsilastirilmali olarak sergilenen ibretlik numuneler, kentsel dönüsümün önemini bir kez daha ortaya çikardi.

25 Yillik Riskli Bina Yikildi

Kemer Mahallesi, Kemer Caddesi üzerinde bulunan, Eylül ayinda Silivri açiklarinda meydana gelen 5.8 büyüklügündeki deprem sonrasi AFAD tarafindan “agir hasarli” olarak tespit edilen, ardindan 6306 sayili Kanun kapsaminda Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nca “Riskli Yapi Tespiti” yapilan 25 yillik eski ve riskli bina da özel ekipler tarafindan yikildi. Baskan Göksu, binadan çikan korozyana ugramis (asinmis) betonlari ve pasli, yetersiz miktardaki demirleri göstererek, kentsel dönüsümün önemine dikkat çekti.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli