Tarih: 05.09.2012 08:50

Askerlik Kanunu degisiyor

Facebook Twitter Linked-in

Askerlik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi TBMM Baskanligi`na sunuldu.

Tasariya göre, askerlik subeleri baskanliklarinca kisa sürelerle teskil edilen ve etkinligi kalmayan askerlik meclisleri, ilk yoklama ile yedeklik yoklamasi islemleri kaldirilacak. Yükümlülerin saglik muayeneleri, aile hekimlerince yapilabilecek.

Askeri hastane bulunmayan yerlerde, engelli, yatalak, uvuz kaybi, gibi gözle görülür rahatsizligi bulunanlar hakkinda `askerlige elverisli degildir` raporu, askerlik sube baskani ve mülki amirliklerince görevlendirilecek resmi iki doktordan olusan geçici saglik kurullarinca verilebilecek.

Fakülte ya da yüksek okul ögrencilerinin askerligi erteleme sartlarindan olan okula devam mecburiyeti ve iki yil üst üste sinifta kalmama zorunlulugu kaldirilacak.

Dis kaynaktan temin edilen muvazzaf subay adaylari, rütbe takmadan önce subay temel askerlik ve subaylik anlayisi kazandirma egitimine tabi tutulacak.

Astsubaylarin da birinci dereceye yükselebilmesine imkan taninacak.

Askerlik hizmeti sirasinda veya bu hizmeti tamamladiktan sonra fakülte ve yüksek okullari bitirenlere sözlesmeli subay veya astsubay olabilme imkani gelecek.

Her yil 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasinda yapilan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasinda yapilan son yoklama uygulamasina son verilecek; yoklama islemleri, 1 Ocak gününden baslamak üzere yaklasik 14 aylik süreye yayilacak.

TBMM Baskanligi`na sunulan Askerlik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi`na göre, yoklama devri, askerlik çaginin baslangicindan muvazzaflik hizmetinin baslangicina kadar geçen süre olacak. Tasariyla, seferberlik veya olaganüstü hallerde 19 yasinda bulunanlarin askere alinmalarina imkan taniyan düzenleme yürürlükten kaldirildi.

Her yil 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasinda yapilan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasinda yapilan son yoklama uygulamasina son verilecek; yoklama islemleri, 1 Ocak gününden baslamak üzere yaklasik 14 aylik süreye yayilacak.

Asker alma islemleri Milli Savunma Bakanligi`nca yürütülecek. Mevcut düzenlemede, asker almak islerinde Türkiye Cumhuriyeti kolordu mintikalarina, kolordu mintikalari askerlik dairelerine, askerlik daireleri askerlik subelerine ayrilmisti. Subeler dairelere, daireler firka veya kolordulara ve kolordular Müdafaai Milliye Vekaletine bagliydi.

Tasariyla, MERNIS, Adres Kayit Sistemi ve Milli Savunma Bakanligi Bilgi Sisteminin yürürlüge girmesiyle birlikte uygulama alani kalmayan ilk yoklama ve son yoklama islemleri kaldirilarak; yoklama, yükümlülerin askerlige elverislilik ve ögrenim durumlari ile meslek ve niteliklerinin belirlenmesi islemlerini kapsayacak sekilde yeniden tanimlandi. Buna göre, `yükümlülerin saglik muayenelerinin yapilarak askerlige elverisli olup olmadiklari, ögrenim durumlari, meslekleri ve niteliklerinin belirlenmesi` islemine yoklama denecek.

Yükümlülerin yoklama islemleri yaklasik 14 aylik bir süreye yayilacak. böylelikle, yoklama kaçagi sayisi ve yoklama dönemlerinde askerlik subeleri önünde olusan yükümlü yogunlugu azaltilmis olacak.

Askerlik çagina gireceklerin kimlik bilgileri Içisleri Bakanligi`nca her yil Ekim ayinda Milli Savunma Bakanligi`na bildirilecek.

Askerlik çagina girenler ile bunlarla isleme tabi olanlarin yoklamasi, her yil 1 Ocak günü baslayacak ve o yil askerlik çagina giren dogumlularin silahaltina alinacagi ilk celp ve sevk tarihinin bitimine kadar devam edecek.

SAGLIK MUAYENELERI AILE HEKIMLERINCE YAPILABILECEK

Yükümlülerin saglik muayeneleri Türk Silahli Kuvvetleri saglik yetenegine iliskin yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre yapilacak. Bu muayeneler, askerlik subesinin bulundugu yerde öncelikle varsa aile hekimi tarafindan, yoksa en yakin resmi sivil saglik kurulusunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafindan yapilacak.

Yükümlüler hakkinda ertesi yila birakma, sevk geciktirmesi veya `askerlige elverisli degildir` kararli saglik raporlarini tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi saglik kurulu olacak. Ancak asker hastanesi bulunmayan yerlerdeki saglik raporlari, askerlik subesi baskani veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri aile hekimi) tabipten teskil edilecek geçici saglik kurulunca verilebilecek.

Tasariyla, illerde vali veya yardimcisi, askerlik subesi baskani, iki hekim ve il nüfus ve vatandaslik isleri müdüründen; ilçelerde kaymakam, askerlik subesi baskani, iki hekim ve nüfus müdüründen olusan yükümlülerin tahsil, mesleki ve kimlik bilgileri ile saglik durumlarini tespit eden askerlik meclisleri günün gelisen kosullarinda etkinligini yitirdiginden kaldiriliyor. Bu islemler bundan sonra askerlik subelerince yapilacak.

Askere çagrilan kisiler, kimligini ve ögrenim durumlarini gösterir belgelerle yurtiçinde askerlik subelerinde, yabanci ülkelerde ise elçilik veya konsolosluklarinda bizzat bulunmaya mecbur olacak. Bulunamayacak derecede hastalik veya arizasi olanlar, hükümlü, tutuklu olanlar, lise veya yüksekögrenimde olup henüz okullarini bitirmemis olanlar; rapor veya onayli ögrenim durumlarini gösterir belge göndermeye, hükümlülük veya tutukluluklarinin nedenini bildirmeye mecbur olacak. Askerlik subeleri, elçilik veya konsolosluklar da ihtiyar meclis ve heyetlerinden, kisilerden ve ilgili kurumlardan yapilacak islemleri sormaya ve askerliklerini bu sorgu neticesine ve muayenelerine göre kararlastiracak.

Askerlige elverisli olup olmadiklarinin tespiti için asker hastanesine gönderilenlerin asker hastanesinde teshis amaciyla geçen sürelerindeki iase bedelleri de devletçe ödenecek.

ERTELEME KOSULLARI

Tasariyla, askerlik islemlerinin ertelenmesine neden olan hallerden bazilari yeniden düzenlendi. Lise veya dengi okullarla fakülte ve yüksekokullarda ögrenim görenlerin askerlikleri; bitirdigi okulun dengi veya daha asagi seviyedeki bir ögretim kurumuna kayit yaptirmamak, yoklama kaçagi veya bakaya kalmamak ve 29 yasini geçmemek kaydiyla; mezun oluncaya ya da iliskileri kesilinceye kadar ertelenebilecek.

Yurtdisinda ögrenim görenlerin askerlikleri de ögrenciliklerinin Türkiye`de taninmasinin ardindan ertelenebilecek. Ancak buna göre askerlikleri ertelenenler, seferberlik halinde ihtiyaca göre asker edilebilecekler. Bu kapsamdaki yükümlüler; okul, ilisik kesme, mezuniyet ve kayit dondurma gibi durum degisikliklerini, degisikligin gerçeklestigi tarihten itibaren 2 ay içerisinde askerlik subesine bildirecek.

Savas zamani hariç olmak üzere; bir baba veya ananin iki oglundan biri askerdeyken diger oglu, ikiden fazla oglu olanlardan ikisi askerde iken digerleri, ogullarindan biri muvazzaf askerlik hizmetini bitirinceye kadar askere sevk edilmeyecek. Bu düzenlemenin uygulanmasinda 20 yasindan küçük olanlar ile geçime yardim edemeyecek derecedeki maluller hesaba katilmayacak.

Kardes sevk tehirinde bulunulabilmesi için ananin dul olmasi sarti kaldirilacak. Bugünün sartlarinda 15 yasindan küçük bir çocugun aile bütçesine katki saglamasindaki zorluk dikkate alinarak, kardes sevk tehirinde 20 yasindan küçük olanlar dikkate alinmayacak.

Yoklama sirasinda lise veya dengi okuldan mezun oldugunu belgeleyenlerin askerlikleri üç yil, fakülte veya yüksekokuldan ilisikleri kesilenlerle yüksekokul mezunlarinin askerlikleri ise 29 yasini tamamladiklari yilin sonu esas alinarak iki yil süreyle ertelenecek.

Dört yil ve daha uzun süreli yüksekögretim kurumlarindan yahut bunlarin dengi oldugu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren iki yila kadar, yüksek lisans egitimini tamamlayanlarin ise bir yila kadar tehir edilebilecek.

Askerlik çagrisina hasta olduklarindan dolayi katilamayan yedek erbas ve erlerden, bu durumlarini resmi veya askeri hekim ya da saglik kurulu raporuyla tespit ettirenler herhangi bir cezai isleme tabi tutulmayacak.

Askerlik çagina girdikten sonra yapilan yas degisiklikleri askerlik islemlerinde dikkate alinmayacak. Ancak yoklamalari sirasinda aile kütügünde yazili yaslari ile görünümleri uyumlu olmayanlardan, yas düzeltmelerine engel bulunmayanlarin yaslarinin düzeltilmesi için savciya basvurulacak ve yargilama sonucuna göre askerlikleri yaptirilacak.

YOKLAMAYA GITMEYENE 100 LIRA CEZA

Yoklamada bulunduklari yerdeki askerlik subesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve mazereti bulunduguna dair belge ibraz etmeyenlerden, birlikte yoklamaya tabi olduklari dogumlularin sevk yili içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra, son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen veya kendiliginden gelenler, hekime ya da asker hastanesinde muayene ettirilecek. Muayene neticesinde askerlige elverisli olduklari anlasilanlar sinif ve tertibat yerlerine derhal sevk edilecek. Bu durumdakilere 100 TL idari para cezasi verilecek.

Tasariyla, yoklama kaçagi ve bakaya suçlari, ilk kez yoklama kaçagi olan ve bakaya kalan yükümlüler için kabahata dönüstürülüyor ve idari para cezasi yaptirimina baglaniyor. Talim ve manevra için çagrildiklari halde özürsüz gelmedikleri anlasilan yedek erbas ve erler hakkinda idari para cezalari uygulanacak ve emsalleri kadar hizmete tabi tutulacak.

Yoklama kaçagi, sakli ve bakayalari bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askeri Ceza Kanunu`na göre cezalandirilacak.

Saklilardan ele geçen veya kendiliginden gelenler nüfus kayitlarina kaydedilmek üzere nüfus idarelerine gönderilecek. Nüfus idarelerince kaydedilenlerin bilgileri askerlik subelerine hemen bildirilecek. Bunlardan yasitlarinin ilk celp ve sevk tarihinin bitiminden önce yakalanan veya kendiliginden gelenler, yoklamalarini müteakip silah altina alinacak. Yasitlarinin ilk celp ve sevk tarihinin bitiminden sonra ele geçen veya kendiliginden gelenlere yoklamalarinin ardindan idari para cezalari verilecek.

Tasariyla, muvazzaf subay adaylarindan temel askerlik egitimini tamamlamadan ayrilanlar ile muvazzaf subayliga nasbedildikten sonra deneme süresinin bitimine kadar ayrilanlarin temel askerlik egitiminde veya deneme süresinde geçen sürelerinin ne kadarinin askerlik hizmetinden sayilacagi, bu kisilerin eksik kalan askerlik hizmetlerini ne sekilde tamamlayacaklarina iliskin esaslar da düzenleniyor.

Adres Kayit Sistemi ve Milli Savunma Bakanligi Bilgi Sisteminin yürürlüge girmesi nedeniyle yedek subay ve astsubaylarin her yil 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasinda yapilan yedeklik yoklamasi uygulamasina son verilecek. Sefer görev emri teblig edilen yedek subay ve yedek askeri memurlarin adres degisikligi bildiriminde bulunmasi ve bu yükümlülügü yerine getirmeyenlerden idari para cezasi alinmasi uygulamasina son verilecek.

ASKERLER HAKKINDAKI IHBAR VE SIKAYETLER

Tasarida, Anayasanin 145. maddesinde yapilan degisiklik dogrultusunda, asker kisiler hakkindaki ihbar ve sikayetlere uygulanacak usul, Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanun paralelinde yeniden düzenlendi.

Anayasa Mahkemesi, teskilatinda askeri mahkeme kurulan kit`a komutani veya askeri kurum amirince, askeri hakimlere idari sicil verilebilmesine yönelik düzenleme Anayasaya aykiri bulunarak iptal edildiginden tasarida yeni düzenlemeler yapildi. Buna göre, Anayasa Mahkemesi karari dogrultusunda, mahkemelerin bagimsizligi ve hakimlik teminati ilkeleri esas alinarak Askeri Hakimler Kanunu`nun `Sicil belgeleri ve sicil üstleri` baslikli maddesi yeniden düzenlendi.

Buna göre, askeri mahkeme kadrolarinda görev yapan askeri hakimlere ve savcilara idari sicil verilmesi uygulamasina son verilecek. Yardimci askeri savcilara ve askeri savci yardimcilarina yalnizca askeri savci tarafindan idari sicil verilecek. Askeri mahkeme ve askeri savcilik kadrolari disinda görev yapan askeri hakimlere, sicil üstlerince idari sicil verilecek.

ASKERI HAKIMLERE BINBASILIK SARTI KALKIYOR

Askeri hakimlerin birinci sinifa ayrilma ve birinci sinif olma kriterleri arasinda yer alan `binbasi rütbesinde bulunmak` sarti kaldirilacak.

Tasariyla, askeri hakimler; aylik, ek gösterge, ödenek, yargi ödenegi, ek ödeme, mali, sosyal haklar ve yardimlar ile diger özlük haklari bakimindan, esit olduklari hakim ve savcilar hakkindaki hükümlere tabi olacak.

Mevcut düzenlemede, askeri hakim subaylara Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre izin verilirken, tasariyla bu degistiriliyor. Buna göre, askeri mahkeme kidemli hakimi ve askeri savcinin izinleri Milli Savunma Bakanligi`nca; askeri mahkeme ve askeri savcilik kadrolarinda görevli askeri hakimlerin izinleri ise kidemli hakim veya askeri savci tarafindan verilecek.

Tasarida, askeri hakimler hakkindaki ihbar ve sikayetlerde yapilacak islemler, adli ve idari yargida görevli hakim ve savcilara iliskin hükümler paralelinde yeniden düzenleniyor. Somut delillere dayanan isimsiz ve imzasiz ihbar ve sikayetler hakkinda da mutlaka arastirma ve inceleme yapilacak, sikayetten vazgeçilmesi halinde dahi baslatilan disiplin sorusturmasi sonuçlandirilacak.

Askerlik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi`na göre, Milli Savunma Bakani, askeri adalet müfettisince düzenlenen evraki inceledikten sonra, sorusturma yapilmasi için izin verilmesine, disiplin cezasi tayinine ya da sorusturma yapilmasini gerekli görmedigi hallerde, sorusturma ve kovusturma ile ilgili düzenlenen evrak islemden kaldirilacak.

Milli Savunma Bakani tarafindan sorusturma açilmasina izin verilmesi halinde söz konusu evrak, geregi yapilmak üzere ilgilinin görevli bulundugu yere en yakin askeri mahkemenin savcisina gönderilecek. Askeri Yargitay kadrolarinda savcilik ve tetkik hakimligi ile Askeri Yüksek Idare Mahkemesi kadrolarinda savcilik ve raportörlük görevi yapan askeri hakimler ile Milli Savunma Bakanligi kadrolarinda görevli askeri hakimler hakkinda düzenlenen evrak, Genelkurmay Baskanligi`nin bulundugu yerde kurulan askeri mahkemenin savcisina gönderilecek.

Askeri savci tarafindan iddianame düzenlenmesi halinde, iddianamenin kabulü ya da iadesi konusunda karar verilmek üzere sorusturma evraki ve düzenlenen iddianame, Askeri Yargitay`a gönderilecek. Askeri Yargitay Baskanlar Kurulu`nun belirleyecegi daire, iddianamenin kabulüne veya iadesine karar verecek.

Haklarinda iddianamenin kabulüne karar verilen askeri hakimlerin kovusturmasi, iddianameyi degerlendiren Askeri Yargitay dairesinde yapilacak. Iddianamenin kabulünden itibaren Askeri Yargitay dairesinde yapilacak kovusturmada, savcilik görevini Askeri Yargitay Bassavciligi yürütecek.

Askeri hakimlerin genel yargiya tabi sahsi suçlari hakkinda genel hükümler uygulanacak. Agir ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hallerinde sorusturma genel hükümlere göre yapilacak. Sorusturma yetkili Cumhuriyet Bassavcisi veya Bassavci vekilleri tarafindan bizzat yürütülecek. Bu tür durumlar Milli Savunma Bakanligi`na bildirilecek.

Askeri hakimler, mahkemelerin bagimsizligi ve hakimlik teminati esaslarina göre görev yapacak. Hiçbir organ, makam, merci veya kisi, yargi yetkisinin kullanilmasinda mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyecek, genelge gönderemeyecek, tavsiye ve telkinde bulunamayacak. Askeri hakimler azlolunamayacaklar. Bir mahkemenin veya kadronun kaldirilmasi nedeniyle de olsa aylik ve ödeneklerinden ve diger özlük haklarindan yoksun kilinamayacak ve kendileri istemedikçe 60 yasini bitirinceye kadar emekliye sevk edilemeyecekler.

Agir ceza mahkemelerinin görevine giren suçüstü halleri disinda, suç isledigi ileri sürülen askeri hakimler, yakalanamayacak, üzerleri, konutlari ve araçlari aranamayacak, sorguya çekilemeyecek. Ancak durum, Milli Savunma Bakanligi`na bildirilecek. Askeri hakimlere, Milli Savunma Bakanligi tarafindan mesleki unvanlarini gösteren kimlik belgesi verilecek. Askeri hakimlere hiçbir sekilde askeri görev verilemeyecek.

ÜNIVERSITE MEZUNLARINA SUBAY OLMA IMKANI

En az 4 yil süreli fakülte veya yüksekokullari bitiren kadin veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için basvuranlar 27 yasindan, lisansüstü ögrenimi tamamlamis olanlar ise 32 yasindan büyük olmamak ve gerekli sartlari tasimasi sartiyla Genelkurmay Baskanligi`nca gösterilecek, TSK tarafindan harp okullarinda yetistirilemeyen veya yeterince yetistirilemeyen siniflarda muvazzaf subayliga atanabilecek.

Fakülte veya yüksekokul bitirip TSK`da askerlik hizmetine basladiklarinda 27 yasindan, lisansüstü ögrenimini tamamlamis olanlarda ise 32 yasindan büyük olmayanlardan muvazzaf subayliga geçmek isteyenler, muvazzaf subayliga atanabilecek. Bunlardan, terhislerinin ardindan basvuranlar ile askerlik hizmeti sirasinda veya terhislerinin ardindan fakülte veya yüksekokullari bitirip basvuranlar da subayliga atanabilecek.

Subayliga atananlar, askeri egitimin ardindan bir yillik deneme süresine tabi tutulacak. Egitimde basarisiz olanlar, TSK`ya uyum saglayamayanlarin TSK ilisikleri kesilecek. Devletin bu sürede yaptigi masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil edilecek.

Temel askerlik egitiminden çesitli nedenlerle ilisigi kesilenlerin temel egitimde geçirdikleri süreler ile temel askerlik egitiminin ardindan subay olarak atananlardan, deneme süresinin bitimine kadar ayrilanlarin temel egitimde ve muvazzaf subaylikta geçen süreleri, askerlik hizmetinden sayilacak.

Toplam hizmet süreleri, askerlik yükümlülük sürelerini karsilayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmis sayilacak. Muvazzaf subay adaylari saglik, disiplin, mükafat ve ceza islemleri bakimindan harp okulu ögrencilerinin intibak egitiminde tabi oldugu kurallara tabi olacak.

Temel askerlik egitimleri, takvim yilinin 30 Agustos tarihine kadar tamamlanacak. Bu kisilerin subaylik atamalari hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak atamalarinda kararname takvim yilinin 30 Agustos tarihi esas alinacak. Ancak, 30 Agustos tarihinden sonra subay olarak atanacaklara bu islemden dolayi geriye dogru maas, maas farki ve diger özlük haklari verilmeyecek.

MECBURI HIZMET SÜRESI 5 YIL AZALIYOR

Muvazzaf subaylarin mecburi hizmet süresi 15 yildan 10 yila indirilecek.

Subay veya astsubayliga atandiktan sonra yabanci ülkeye 6 ay veya daha fazla süre ile ögrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgilerini artirmak amaciyla gidenlerin yükümlülükleri, masraflarin ödenme sekline bakilmaksizin, gidis ve dönüs tarihleri arasinda geçen sürenin 2 kati kadar uzatilacak.

Subay ve astsubaylara, esinin dogum yapmasi, esinin ölümü, çocugunun ölümü, kendisinin veya esinin ana, baba veya kardesinin ölümü hallerinin her birinde istegi üzerine 10 güne kadar, kendisinin veya çocugunun evlenmesi halinde istegi üzerine 7 güne kadar ilave izin verilebilecek.

Subay ve astsubaylara, bakmakla yükümlü oldugu ya da refakat etmedigi takdirde hayati tehlikeye girecek ana, baba, es ve çocuklari ile kardeslerinden birinin agir bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastaliga tutulmus olmasi durumunda, bu durumun saglik kurulu raporuyla belgelendirilmesi sartiyla, istekleri üzerine, aylik ve özlük haklari korunarak 3 aya kadar izin verilebilecek. Bu sürenin bitmesinin ardindan istekleri üzerine ayrica 6 aya kadar ayliksiz izin verilebilecek.

Kadin personele dogum yapmasindan önce 8 hafta ve dogum yaptigi tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylikli izin verilecek. Çogul gebelik halinde, dogum öncesi 8 haftalik izin süresine 2 hafta süre eklenecek. Ancak beklenen dogum tarihinden 8 hafta öncesinden, saglik durumunun uygun oldugu doktor raporu ile belgelenen personel, isterse dogumdan önceki 3 haftaya kadar is yerinde çalisabilecek. Bu durumda personelin istegi halinde dogum öncesinde çalistigi süreler, dogum sonrasi izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylikli izin süresine eklenecek. Dogumun erken gerçeklesmesi nedeniyle dogum öncesi 8 haftalik izinden kullanilamayan süreler, dogum sonrasi sürelere eklenecek.

Dogumda veya dogum sonrasi aylikli izin süresi içerisinde annenin ölümü halinde, istegi üzerine subay veya astsubay olan babaya, anne için öngörülen süre kadar izin verilecek.

Ayrica dogum yapan personele, aylikli izinlerinin bitiminden itibaren baslamak üzere, en fazla 3 yasinda bir çocugu evlat edinen kadin personele çocugun ana ve babasinin rizasinin kesinlestigi tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren istekleri üzerine 12 aya kadar ayliksiz izin verilecek.

GENELKURMAY`A "SÖZLESMELI DANISMAN" KADROSU

Fakülte veya yüksekokullari bitirenlerden subay olarak atanmak üzere temel askerlik egitimine alinanlar, astegmenler için ilgili mevzuatinda öngörülen aylik ve mali haklar ile sosyal yardimlardan aynen yararlandirilacak.

Yabanci ülkede ya da uluslararasi kuruluslarda görev alacak subay veya astsubaylara, Genelkurmay Baskanligi`nin oluru ile ve Milli Savunma Bakanligi`nin onayi ile 5 yila kadar maassiz izin verilebilecek.

BM Teskilati ile Türkiye`nin üye oldugu ya da imzaladigi anlasmalarla taraf bulundugu diger uluslararasi teskilatlar nezdinde ateskesi denetlemek üzere gözlemci sifatiyla görev alan ya da baris gücünde görevlendirilen subay ve astsubaylara, Genelkurmay Baskanligi`nin oluru, Milli Savunma Bakanligi`nin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karari ile 5 yila kadar maasli izin verilebilecek. Bu personele, görevlendirilen teskilat tarafindan yapilacak ödemelerin disinda, ayrica, ayni kararname ile tespit edilecek tutarda aylik ek ücret de verilebilecek.

Terörle Mücadele Kanunu kapsaminda aylik baglanan TSK personelinin unvan ve rütbeleri, görevdeki emsallerinin unvan ve rütbelerine yükseltilecek, haklarinda yapilacak her türlü islemde yükseltilen unvan ve rütbeleri esas alinacak.

TSK faaliyetleri ile ilgili alanlarda Genelkurmay Baskani`na danismanlik yapmak üzere, kadro sarti aranmaksizin ve diger kanunlarin sözlesmeli personel çalistirilmasi hakkindaki hükümlerine bagli olmaksizin sözlesmeli olarak 10 kisiye kadar Genelkurmay Baskani danismani çalistirilabilecek.

Diger kamu personellerinde oldugu gibi TSK personeli de birinci derecenin dördüncü kademesine kadar yükselebilecek. Halen görevde olan personel ile emekli adi malül, vazife malüllügü, ayligi baglananlar ile dul ve yetim ayligi alanlarin intibaklari gerçeklestirilecek.

Uzman erbaslarin her yil 45 gün izin alma haklari olacak. Bu iznin 15 günü mazeret izni olarak kullanilacak. Uzman erbaslara, mazeret izni disinda, esinin dogum yapmasi, esinin ölümü, çocugunun ölümü, kendisinin veya esinin ana, baba veya kardesinin ölümü hallerinin her birinde istegi üzerine 10 güne kadar, kendisinin veya çocugunun evlenmesi halinde istegi üzerine 7 güne kadar ilave izin verilebilecek.

Dogumda veya dogum sonrasi aylikli izin veya analik izni süresi içerisinde esinin ölümü halinde, istegi üzerine uzman erbasa anne için öngörülen süre kadar izin verilecek.

Yangin, deprem, su baskini gibi olaganüstü bir mazeret dolayisiyla bir yil içerisinde yilik izin haricinde 30 güne kadar mazeret izni verilebilecek.

Muvazzaf astsubaylarin da mecburi hizmet süresi 15 yildan 10 yila indirilecek.

Askerlik yükümlülügünü kisa dönem er olarak yerine getirenlerle, erbas ve er olarak yerine getirenlerden fakülte ya da yüksekokul bitirenler de sözlesmeli subay olarak istihdam edilebilecek.

Harp Akademilerinde atamali veya sözlesmeli olarak görevli sivil ögretim elemanlarina, disiplin ve cezai hükümler ile diger hak ve yükümlülükler açisindan TSK`da görevli sivil memurlara uygulanan mevzuat hükümleri uygulanacak. Bu ögretim elemanlari, TSK sosyal tesislerinden ve kamu konutlarindan görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi yararlanabilecek, askeri personel ile aralarindaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de ayni esas uygulanacak. Gülhane Askeri Tip Akademisi ile Astsubay Meslek Yüksek Okullari`nda atamali veya sözlesmeli olarak görevli sivil ögretim elemanlari da TSK sosyal tesislerinden ve kamu konutlarindan, görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi yararlanabilecek.

Er ve erbaslara ödenen harçliklardaki küsuratlar, harçliklarin ödenmesinde kolaylik saglanmasi amaciyla 1 liraya iblag edilecek.

Kiliç istihkakini alamayan hak sahipleri için 1 yilik müracaat süresi 3 yila çikarilacak.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —