Fakülte veya yüksekokul bitiren kadin veya erkekler, gerekli sartlari tasimalari halinde muvazzaf subay olmak için basvurabilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanuna göre, Milli Savunma Bakani, askeri adalet müfettisince düzenlenen evraki inceledikten sonra, sorusturma yapilmasi için izin verilmesine, disiplin cezasi tayinine karar verecek. Sorusturma yapilmasini gerekli görmedigi hallerde ise düzenlenen evraki islemden kaldiracak.
Milli Savunma Bakani tarafindan sorusturma açilmasina izin verilmesi halinde söz konusu evrak, geregi yapilmak üzere ilgilinin görevli bulundugu yere en yakin askeri mahkemenin savcisina gönderilecek.Askeri savci tarafindan iddianame düzenlenmesi halinde, iddianamenin kabulü ya da iadesi konusunda karar verilmek üzere sorusturma evraki ve düzenlenen iddianame, Askeri Yargitay’a gönderilecek. Askeri Yargitay Baskanlar Kurulu’nun belirleyecegi daire, iddianamenin kabulüne veya iadesine karar verecek.
Askeri hakimler, mahkemelerin bagimsizligi ve hakimlik teminati esaslarina göre görev yapacak. Hiçbir organ, makam, merci veya kisi, yargi yetkisinin kullanilmasinda mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyecek, genelge gönderemeyecek, tavsiye ve telkinde bulunamayacak. Askeri hakimler azlolunamayacak.
Agir ceza mahkemelerinin görevine giren suçüstü halleri disinda, suç isledigi ileri sürülen askeri hakimler yakalanamayacak, üzerleri, konutlari ve araçlari aranamayacak, sorguya çekilemeyecek. Ancak durum, Milli Savunma Bakanligi’na bildirilecek. Askeri hakimlere hiçbir sekilde askeri görev verilemeyecek.
Emniyet hizmetleri sinifi mensuplari, 1. derecenin son kademesine kadar yükselebilecek.
-Üniversite mezunlari subay olabilecek-
En az 4 yil süreli fakülte veya yüksekokullari bitiren kadin veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için basvuranlar 27 yasindan, lisansüstü ögrenimi tamamlamis olanlar ise 32 yasindan büyük olmamak sartiyla TSK tarafindan harp okullarinda yetistirilemeyen siniflarda muvazzaf subayliga atanabilecek.
Fakülte veya yüksekokul bitirip TSK’da askerlik hizmetine basladiklarinda 27 yasindan, lisansüstü ögrenimini tamamlamis olanlarda ise 32 yasindan büyük olmayanlardan muvazzaf subayliga geçmek isteyenler, muvazzaf subayliga atanabilecek. Bunlardan, terhislerinin ardindan basvuranlar ile askerlik hizmeti sirasinda veya terhislerinin ardindan fakülte veya yüksekokullari bitirip basvuranlar da subayliga atanabilecek.
Subayliga atananlar, askeri egitimin ardindan bir yillik deneme süresine tabi tutulacak. Egitimde basarisiz olanlar ve TSK’ya uyum saglayamayanlarin TSK ile ilisikleri kesilecek. Devletin bu sürede yaptigi masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil edilecek.
-Mecburi hizmet süresi 10 yil olacak-
Muvazzaf subaylarin mecburi hizmet süresi 15 yildan 10 yila indirildi.
Subay ve astsubaylara esinin dogum yapmasi, ölmesi, çocugunun ölümü, kendisinin veya esinin ana, baba veya kardesinin ölümü hallerinde 10 güne kadar, kendisinin veya çocugunun evlenmesi halinde istegi üzerine 7 güne kadar izin verilebilecek.
Subay ve astsubaylara, bakmakla yükümlü oldugu ya da refakat etmedigi takdirde hayati tehlikeye girecek ana, baba, es ve çocuklari ile kardeslerinden birinin agir bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastaliga tutulmus olmasi durumunda, bu durumun saglik kurulu raporuyla belgelendirilmesi sartiyla, aylik ve özlük haklari korunarak 3 aya kadar izin verilebilecek.
-Sözlesmeli Genelkurmay Baskani danismani çalistirilabilecek-
Fakülte veya yüksekokullari bitirenlerden subay olarak atanmak üzere temel askerlik egitimine alinanlar, astegmenler için ilgili mevzuatinda öngörülen aylik ve mali haklar ile sosyal yardimlardan aynen yararlandirilacak.
Terörle Mücadele Kanunu kapsaminda aylik baglanan TSK personelinin unvan ve rütbeleri, görevdeki emsallerinin unvan ve rütbelerine yükseltilecek, haklarinda yapilacak her türlü islemde yükseltilen unvan ve rütbeleri esas alinacak.
TSK faaliyetleri ile ilgili alanlarda Genelkurmay Baskani’na danismanlik yapmak üzere sözlesmeli olarak 10 kisiye kadar ”Genelkurmay Baskani danismani” çalistirilabilecek. Diger kamu personellerinde oldugu gibi TSK personeli de 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilecek.
Uzman jandarmalar da 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilecek.
Ortaokul, lise ve dengi ögrenim düzeyine sahip uzman jandarmalarin intibak islemlerinden kaynaklanan hak kayiplarini önlenmesine iliskin bir önerge kabul edildi.
Uzman erbaslarin her yil 45 gün izin alma haklari olacak. Bu iznin 15 günü mazeret izni olarak kullanilacak.
Kabul edilen bir önergeye göre, askerlik çagina girdikten sonra mahkemece resmi hastane kayitlari esas alinarak yapilan yas düzeltmeleri de askerlik islemleri sirasinda dikkate alinacak.
-Askeri hastanelerden yararlanma-
Yipranma tazminatindan uzman jandarmalar da yararlanabilecek. Uzman jandarmalardan 2 yillik yüksekokulu tamamlayanlara bir kademe, 3 yillik yüksek ögrenimini tamamlayanlara 2 kademe, 4 veya daha fazla süreli yüksek ögrenimi tamamlayanlara ise 1 derece verilecek. Uzman jandarmalar için uygulanacak azami ek gösterge rakami 2 bin 200 olacak.
Askerlik yükümlülügünü kisa dönem er olarak yerine getirenlerle, erbas ve er olarak yerine getirenlerden fakülte ya da yüksekokul bitirenler de sözlesmeli subay olarak istihdam edilebilecek.
Harp Akademilerinde atamali veya sözlesmeli olarak görevli sivil ögretim elemanlarina, disiplin ve cezai hükümler ile diger hak ve yükümlülükler açisindan TSK’da görevli sivil memurlara uygulanan mevzuat hükümleri uygulanacak. Bu ögretim elemanlari, TSK sosyal tesislerinden ve kamu konutlarindan görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi yararlanabilecek, askeri personel ile aralarindaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de ayni esas uygulanacak.
Sivil hastalarin GATA’dan yararlanma orani yüzde 5’den yüzde 10’a çikarildi. Genelkurmay Baskanligi, bu orani artirabilecek.
Bedelli askerlikte, temel askerlik egitimi yapmis olup da ilgili yasadaki yurtdisinda bulunma süresini tamamlayamadigi, yurtiçinde bulunanlar için de taksitini ödeyemedigi için bedelli hakkindan yararlanamayanlar da bedelli kapsamina alindi.
TBMM Baskanivekili Sadik Yakut, yapilan oylamada tasarinin kabul edilmesinin ardindan birlesimi yarin saat 14.00’te toplanmak üzere kapatti.