Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

 Ayni meydanda 400. Cumartesi

 Ayni meydanda 400. Cumartesi

Tam 17 yildir kayiplarini arayan Cumartesi Anneleri bugün 400. kez Mütha Çetin

Tam 17 yildir kayiplarini arayan Cumartesi Anneleri bugün 400. kez Galatasaray Meydaninda bir araya gelecek, 400. kez gerçegin ortaya çikartilmasi taleplerini haykiracaklar.

1980’ler ve 90’larda gözaltinda kaybedilen, evinden çikip bir daha geri dönemeyen ogullarini ve kizlarinin akibetlerinin ortaya çikartilmasi için mücadele eden anneler ve babalar, Galatasaray Meydani’nda yaslanirken, babalarinin bulunmasi için mücadele eden çocuklar da o meydanda büyüdü. 105 yasindaki Berfo Ana da, 12 yasinda babasini aramaya baslayan Deniz Gülünay da, hem mezarlarin bulunmasini hem de kayiplarin hesabinin sorulmasini istiyor.

Cumartesi Anneleri, Arjantin cunta yönetiminin iskencede yok ettigi çocuklarini bulmak için Plaza De Mayo Meydani’nda çocuklarinin akibetini soran Plaza De Mayo (Mayis Meydani) Annelerinden esinlenerek, 27 Mayis 1995 tarihinde Galatasaray Meydanina geldiler ve ilk eylemlerini gerçeklestirdiler. 20 Mart 1995’de Gazi Katliami sonrasinda evinden çikan ve bir daha kendisinden haber alinamayan Hasan Ocak’in cansiz bedeninin bulunmasiyla 27 Mayis 1995’te anneler, her Cumartesi 12.00’de ellerinde kirmizi karanfillerle “Failleri belli kayiplar nerede?” pankartiyla oturma eylemi yapti. Bin 500 kaybin oldugu Türkiye’de sadece çocuklarini arayan anneler degil, eslerini arayan kadinlar, babalarini arayan çocuklar da Galatasaray’da adalet aramaya basladi. Yaptiklari hemen her eylemde polisler tarafindan darp edilip, gözaltina alinan kayip yakinlari 13 Mart 1999 tarihinde polisin uyguladigi sert müdahalenin ardindan eylemlerine ara verdiler. Ancak 31 Ocak 2009 tarihinde yeniden Galatasaray Meydanindaki yerini aldilar. Cumartesi Anneleri ve kayip yakinlari bugün ilk günki kararlilikla çocuklarinin hesabini 400. kez soracaklar.


ÇOCUKLARINIZIN PESINI BIRAKMAYIN

Kayiplarini arayan acili annelerin sesi olan, 105 yasindaki Berfo Ana. 13 Eylül 1980’de Kars’in Göle ilçesindeki evinde gözaltinda kaybedilen Cemil Kirbayir’in annesi Berfo Kirbayir, 32 yildir verdigi mücadelesini hiç birakmadi. Meclis Insan Haklari Komisyonu Kirbayir’in “gözaltinda iskence gördügü, iskence sonucu hayatini kaybettigi ve cesedinin sorgulamalari yapan kamu görevlilerince ortadan kaldirildigi”ni tespit etti ancak cenazesi halen bulunmadi. Berfo Ana, Ankara’da görülen 12 Eylül darbecilerinin yargilandigi davaya ise ambulansla giderek, darbe sorumlularindan hesap sordu. Cumartesi günü meydana gelmeye çalisacagini söyleyen Berfo Ana, “Ben yataktayim gelemiyorum. Anneler çocuklarinin pesini birakmasin” çagrisinda bulundu.


BABASI IÇIN 17 YILDIR MEYDANDA...

Babasi Hasan Gülünay 1992 yilinda kaybedildiginde 8 yasindaydi Deniz. Babasinin bulunmasi talebiyle ilk defa 12 yasinda Galatasaray Meydani’na gelmeye basladi. Polislerden jop yedi, gözaltina alindi. Galatasaray’da 17 yilini geçiren ve orada büyüyen Deniz, “Annemle gözaltina alindim. Gazeteci Metin Göktepe vardi o dönemlerde. Hep Cumartesi Anneleri eylemlerini takip ediyordu, benimle oyun oynuyordu. Göktepe’nin gözaltinda öldürüldügünü duydum, ondan sonra anladim devletin insanlari öldürdügünü...” diyor.  Babasinin sadece bir mezari olmasi için degil, hesap sormak için Galatasaray Meydani’na geldigini anlatiyor Gülünay.... (Istanbul/DIHA)



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli