Ayni suya ikinci kez HES yapamazsiniz!

      Ayni suya ikinci kez HES yapamazsiniz!

HES yalanina bir kez inanan Bogazpinarli köylüler, ikinci HES`e geçit vermemekte kararli. Yalanlara kanmayacaklarini söyleyen köylüler, festivale hazirlaniyor?

HES yalanina bir kez inanan Bogazpinarli köylüler, ikinci HES’e geçit vermemekte kararli.
Yalanlara kanmayacaklarini söyleyen köylüler, festivale hazirlaniyor…

Mersin’in Tarsus ilçesine bagli Bogazpinar köylüleri, Türkiye’nin gündeminden düsmeyen HES’lerle ilk kez 2009 yilinda tanisti. Köylülerin yaz aylarinda mesire alani olarak kullandigi Gökharman Nehri üzerinde HES kurmak için harekete geçen özel bir sirket, projenin ardindan nehir çevresinin daha güzel olacagini, birçok köylüye is olanagi saglanacagini öne sürerek köylüleri ikna etmeyi basardi. HES projesinin, her çesit meyvenin yetistigi yörenin tarimina hiçbir sekilde olumsuz etki etmeyecegini öne süren sirket yetkilileri, köylülerin iddiasina göre arazilerini satmak istemeyenler olursa devletin zorla ellerinden alacagini söylemeyi de ihmal etmedi. Sonuç olarak köylüler razi oldu ve Bogazpinar’a insa edilen Gök HES, 2010 yilinda faaliyete geçti.

HES BITTI, KÖYLÜ ISTEN ATILDI, NEHIR KURUDU

Gelin hikayenin bundan sonrasini Bogazpinar köylülerinden biri olan Ahmet Öztürk’ten dinleyelim: “HES çalismaya basladiginda kazma kürek isinde çalistirilan 20-30 köylü isten çikarilmisti. Köyden sadece sirketle birlikte köylüyü ikna etmek için çalisan eski köy muhtari çalisiyordu. Mesire alani olan irmaktan su akmiyordu bile. Irmak yatagi bataklik olmus,  irmaga inen yolun 3 kilometre ilerisi zincirle kapatilarak, birakin irmagi, köylünün tarlalarina girmesi bile engellenmisti. Bataklikta olusan sivrisinek yayla olarak tabir edilen Bogazpinar köyünü ciddi olarak rahatsiz ediyordu artik.”

‘BOGAZPINAR HALKI EKMEGINE GÖZ DIKENLERI ANLADI’

“Tarim ve hayvancilik da nasibini almisti bu durumdan. Hayvanlar irmaga inemiyordu. Köyün iklimine oldukça uyum saglayan ürünlerin barajin olusturdugu nemden dolayi rekoltesi düsmüs, iklim degismisti. O zaman anladi Bogazpinar halki; bu insanlar artik ekmeklerine göz dikmislerdi. Her gün evine götürdügü ekmekten bir dilim daha eksiliyordu Bogazpinar halkinin. ‘Ülkemiz kalkiniyor’ deniliyordu. Türkiye’deki bütün HES’ler ülke enerjisinin yüzde 5’ini karsiliyor masallah ama elektrik de hiç ucuzlamiyordu. Sirket patronunun kalkindigini görebiliyorduk daha dogrusu helikopteriyle köyün üzerinden geçisini görüyorduk!”

‘IKINCI HES’I DE YAPIP VADIYI BETONLA KAPLAMAK ISTIYORLAR’

“Sirketin gözü doymak bilmiyordu. Bir tane HES yetmemisti. Kadincik Vadisi’ni boydan boya betonlarla kaplamak istiyorlardi. Ancak isleri kolay degildi bu kez. Çünkü Bogazpinar halki olanlari ve olacaklari artik herkesten daha iyi biliyordu. Birilerinin adim atmasi, bir kivilcim gerekiyordu. O kivilcim üç arkadasin astigi pankartin HES’çiler tarafindan çalinmasiyla basladi. Köylü o gençlerine ve pankartina sahip çikti. Köylüler kararliydi. Bogazpinar’da ikinci HES’e izin yoktu. Karasu’da, Gökharman’da ve Tarsus’ta onlarca eylem yapildi. Bogazpinar’da ulusal ölçekte sanatçilarin katildigi, ‘Suyumuza sahip çikiyoruz’ temali bir kültür sanat festivali yapildi. Köylüler,  ikinci HES’le ilgili ÇED toplantisinin yapilmasina izin vermedi.”

SUYUN KULLANIM HAKKINI SIRKETE VERMEK KIMIN ADALETI?

Tüm bunlara ragmen Mersin Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü tarafindan projeye ‘ÇED Olumlu’  karari verildi. Mahkemeye gittik. Mersin Barosu,  bir grup yasam savunucusu ve 48 köylü tarafindan projeye karsi üç ayri dava açildi. Bogazpinar halki mahkeme süreci bitmeden hiçbir sekilde herhangi bir sirket aracini, sirket çalisanini köye sokmamakta kararli. Artik hukukun bittigi yerde kendi hukukumuzu kendimiz yaratacagiz. Suyun kulanim hakkinin 49 yilligina sirketlere verilmesini hiçbir mantik kabul edemez. Oradaki insanlarin kusun böcegin baligin agaçlarin kullanim hakki yok mudur? Bu kimin adaletidir? Bizler Bogazpinar halki olarak yasayabilme hakkimizi savunuyoruz.”

‘YASAM HAKKI’ IÇIN FESTIVALE ÇAGIRIYORLAR

Köyünde yasananlari aktaran Ahmet Öztürk, Bogazpinar HES Karsiti Platformunun da sözcülügünü yürütüyor. Ahmet Öztürk’ün tüm ülkeye bir de çagrisi var. 10-11 Agustos tarihleri arasinda Bogazpinar- Karasu Kültür Festivali’nin ikincisini gerçeklestireceklerini belirten Öztürk, yasam hakkini savunan herkesi Bogazpinar’a davet ediyor.  Eger hâlâ bir bayram tatili planinizi yapmadiysaniz, çadirlarinizi da alip iki gün boyunca Toroslarin koynuna sokulabilirsiniz. Film gösterimleri, yöresel oyunlar ve halkoyunlariyla bölgeyi kesfedebilir, benzersiz dogasiyla Karasu’ya yürüyüs yapabilirsiniz.
Bölgeye nasil ulasilacagini merak edenler için: 10 Agustos günü saat 08.00’de Mersin Forum önünden, 11 Agustos günü ise saat 08:30’da Tarsus Adliyesi önünden kalkacak olan ücretsiz otobüsler kullanilabilecek. Daha fazla ayrinti isteyenler ise, ‘0537 554 54 21’ numarali telefondan Ahmet Öztürk’e ulasabilecek.

Yusuf Yavuz

(Mersin/EVRENSEL)