ANKARA- TBMM Darbeleri Arastirma Komisyonu üyeleriyle yaptigi 4 saatlik görüsmede verdigi mesajlarla yeniden siyaset gündeminin merkezine dönüs yapan 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel, Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in idamiyla ilgili kendini savundu. Denizlerin halkin temsilcilerinden olusan Meclis’in, yani milli iradenin karariyla asildigini söyleyen Demirel, “Ben oy veren 276’dan biriyim. Suçu bana yikamazsiniz. TBMM bütün milleti temsil ediyor. Suç varsa halkindir” dedi.
Demirel zindeligi
28 Subat sorusturmasinda ismi sik sik anildigi halde, geçirdigi soguk alginligi nedeniyle kis aylarini sessiz bir sekilde geçiren Demirel, önceki gün TBMM Arastirma Komisyonu üyeleriyle 4 saatlik bir görüsme yapti. Grip döneminin ardindan subat ayinda Güniz Sokak’taki konutunda görüstügümüz Demirel’in o dönemki bitkinligi de kista kalmis. Milletvekilleri, Demirel’in 4 saat konustugunu, kendileri isteseydi bir üç saat daha konusmaya hazir oldugunu anlatti. Demirel’in doktoru Aylin Cesur da “Cumhurbaskani temposu düsmeden bir üç saat daha konusabilirdi. Bunu önerdi” diye milletvekillerinin gözlemini dogruladi. Telefonla görüsme yaptigimiz Demirel’in ses tonu ve konusmasindaki akicilik da bunu dogrular nitelikteydi.
Demirel’e ilk önce komisyonun kendisiyle görüsmesini nasil degerlendirdigini sordum. Yaniti açikti: “Muhatap olarak beni görmüslerse ‘hayir’ demem. Türkiye’de yasanan meseleleri sorarlarsa da bildiklerimi ve fikrimi anlatirim. Birçok konuda da bilgim ve fikrim var. Bu yüzden ‘fikrim yok’ da demem...”
9. Cumhurbaskani Demirel, Deniz Gezmis ve arkadaslarinin asilmasiyla ilgili görüslerini de TBMM Komisyonu’na aktarmisti. Osmanliyi örnek verip ‘Osmanli da kendi çocuklarini öldürüyordu’ dedigine dair iddialarin gerçegi yansitmadigini söyleyen Demirel, ‘üç fidan’in asilmasi konusunda suçun kendisine yikilmasindan da sikayetçi oldu. Demirel, sunlari söyledi:
‘Denizleri milli irade asti’
“O tarihte milli irade mevcuttur. Idam kararlari yargitay, Meclis ve Cumhurbaskani’ndan geçmistir. Karari milli irade vermistir. O milli irade de bütün milleti temsil ediyor. Bugünlerde her firsatta ‘mesruiyetin kaynagi’ olarak gösterilen milli irade buraya gelince niye sayilmiyor. Ben o milli iradede, 276’da sadece 1’im. Asilsinlar diye propaganda da yapmadim. Keske böyle olmasaydi ama o günün sartlarinda öyle oldu maalesef ve yapilanlar kanuniydi. O gün hükümet de ben degildim. Üstelik darbeden zarar görmüstüm. Halkin oylariyla kurulan iktidar elimden alinmisti. Simdi bunun suçunu, günahini benim üstüme yikmanin manasi var mi? Bu demagoji degil mi?”
Erdogan’a yaniti: Padisahlik yapmadim
Basbakan Tayyip Erdogan, Baskanlik sistemiyle ilgili açiklama yaparken, “Cumhurbaskani partili olarak Çankaya’ya çikarsa o cumhurbaskani çok daha güçlü olur. Demirel’in, Özal’in yasadiklarini görüyorum ve orada artik bir vitrin süsü haline geliyorlar” demisti. Demirel, Erdogan’in bizzat kendi ismini kullandigini ögrenince söyle konustu: “Cumhurbaskani kral degil. Anayasanin verdigi yetkilere göre görev yapar. Bu yetkileri birakip padisahlik yapmaz. Ben cumhurbaskani olarak algiladim ve gayet iyi yaptim. Padisah olarak yapmadim. Muhaliflerim bile görev süremi uzatmak istedi, ama ben talep etmedim. Vitrin süsü sözü yakisiksiz.” Demirel, baskanlik sisteminin de cumhurbaskanliginin düzeltilmesinden ibaret olmayacagini, her alanda çok fazla degisiklik gerektirdigini söyledi.