Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Babacan`a camiden yalanlama

Babacan`a camiden yalanlama

BASBAKAN YARDIMCISI BABACAN`IN ISTATISTIKLERI VE GERÇEKLER

Küresel Insani Gelisme Forumuna katilan Basbakan Yardimcisi Ali Babacan, “Türkiye’de günlük 2 dolarin altinda geliri olan kesim de sifirlandi. Bunun yaninda günlük geliri 4 dolar olan tabaka yüzde 3.6’ya denk geliyor” dedi.
Babacan, forumda ülke ekonomisine ve gelir dagilimina dair izlenimlerini sunarken, Izmir’de evsiz ve issiz olan bir ailenin drami yasaniyordu.

BABACAN’DAN GELIR DAGILIMI YORUMU

Kalkinma Bakanligi ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan tertip edilen forumda söz alan Babacan, gelir dagiliminin ülkeler için önemini vurguladi. Yoksullukla mücadelede önemli basarilar kaydettiklerini iddia eden Babacan, “Son 10 senede toplumu, bireyleri ekonomik büyüme ile kalkinmanin temeline aldik. Artik Türkiye’de günlük 1 dolarin altinda geliri olan kesim kalmadi. Günlük 2 dolarin altinda geliri olan kesim de sifirlandi. Bunun yaninda günlük geliri 4 dolar olan tabaka yüzde 3.6’ya denk geliyor. 2011’de yayinlanan bir rapora göre OECD ülkelerinin gelir dagiliminin yerle bir oldugu dillendiriliyor. Burada istisna iki ülke var, bunlardan biri de Türkiye. Yani ekonomide büyüyen Türkiye, gelir dagilimini dengeleyen ender ülkelerden biri.”

HIÇBIR GELIRLERI YOK

Izmir’de, 2 yasindaki çocuklariyla evsiz kalan aile, bir caminin tuvaletinde yasiyor. Ailenin, Babacan’in ifadesinin tersine günlük ‘1 dolar’ bile geliri bulunmuyor! Gündüzleri parkta, geceleri ise tuvalette yasam mücadelesi veren aile, yetkililerden ‘is’ istiyor. Pala ailesi, maddi imkansizliklar sebebiyle bir caminin tuvaletinde barinmaya çalisiyor. 25 yasindaki Fatih Pala, is aramasina ragmen bulamiyor.

Oto boyacisi olan Fatih Pala, Konya’da 6 yil önce tanistigi Merve Pala (22) ile evlendikten sonra baba evinde yasamaya basladi. Geçim sikintisi çeken Fatih Pala, is bulmak amaciyla Konya’dan 1 yil önce Izmir’e geldi. Bornova ilçesi Mevlana Mahallesindeki kayinpederinin yaninda kalan ve is arayan Fatih Pala, sabikali oldugu için tüm kapilardan geri çevrildi. Kisa bir süre sonra kayinpederinin Izmir’den baska bir sehre tasinmasiyla evsiz kalan Pala ailesi, sokakta kalmaya basladi. Fatih Pala ve esi Merve Pala, gece havanin soguk olmasi nedeniyle 2 yasindaki çocuklari üsümesin diye Doganlar Merkez Camiinin kadinlar tuvaletine sigindi.

GÜNDÜZ PARKTA

Gündüz parkta, gece ise tuvalette yasam mücadelesi verdiklerini belirten Fatih Pala, “Evlenmeden önce isledigim suç sebebiyle sabikam var. Bu yüzden kimse bana is vermiyor. Evlendikten sonra yeni bir hayata basladim. Beni geçmisimden dolayi yargilamasinlar. Esim ve 2 yasindaki çocugum ile tuvalette kaliyoruz. Çevredeki vatandaslarin verdikleri ekmekle karnimizi doyurmaya çalisiyoruz” diye konustu. (HABER MERKEZI)


‘IÇIM EL VERMIYOR’

Çocugunun üsümemesi için bir haftadir tuvalette kaldiklarini ifade eden anne Merve Pala, “Tek istegim çocugum için kalacak bir yer. Sokaklarda tuvalette kalmasina bir anne olarak içim el vermiyor. Kendim için degil 2 yasindaki çocugum için lütfen bize yardim edin” seklinde konustu.


2 DOLARLIK GEÇIM!

Günlük 1 dolarlik gelir, aylik 54 lira ediyor. 2 dolarlik gelirin aylik karsiligi ise 108 lira. Babacan, aylik 108 liranin altinda yasayan insan kalmadigini, aylik 216 liranin altinda gelirle yasayanlarin ise nüfusun yüzde 3.6’sini (yaklasik 2 milyon 600 bin kisi) olusturdugunu söylüyor. 2 dolarlik bir sinirin yoksulluk ölçümünde ne kadar anlamli oldugu, aylik 108 lirayla geçinmenin mümkün olup olmadigi bir kenara birakilsa da yasam bu istatistiksel iddialari bile yalanliyor. 

 

evrensel



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli