Bagcilar`da bayat ekmekler çöpe gitmiyor

Bagcilar`da bayat ekmekler çöpe gitmiyor

Günde 6 milyon ekmegin çöpe atildigi ülkemizde, israfi önlemek adina Bagcilar Belediyesi önemli bir çalisma baslatti. Ilçenin mahallelerine ve sokaklarina özel kutular konularak bayat ekmeklerin toplanmasi saglaniyor. Ekipler tarafindan her gün toplanan e

 Bagcilar’da bayat ekmekler çöpe gitmiyor

Günde 6 milyon ekmegin çöpe atildigi ülkemizde, israfi önlemek adina Bagcilar Belediyesi önemli bir çalisma baslatti. Ilçenin mahallelerine ve sokaklarina özel kutular konularak bayat ekmeklerin toplanmasi saglaniyor. Ekipler tarafindan her gün toplanan ekmekler yem fabrikalarina gönderiliyor.

Son yillarda,  zaman zaman gündeme gelmesine ragmen ekmek israfinin önüne bir türlü geçilemiyor. Yapilan istatistiklere göre Türkiye’de günde 6 milyon ekmek çöpe atiliyor. Bu çöpe atilan ekmegin parasal degeri yaklasik 1.5 milyar TL. gibi önemli bir rakama ulasmis durumda.  

BAYAT EKMEGIN GERI DÖNÜSÜMÜ SAGLANIYOR

Bu israfi bir nebze olsun önlemek ve ekmek israfinin boyutlarini ortaya çikartmak için Bagcilar Belediyesi önemli bir çalisma baslatti. Ilçenin mahalle ve caddelerinin belirli yerlerine bayat ekmek kutusu konuldu. Iki ayri ekibin her gün topladigi bayat ekmekler yem fabrikalarina gönderiliyor. Fabrikalara getirilen bayat ekmekler belirli islemlerden geçirildikten sonra hayvanlar için yiyecege dönüstürülüyor. 

TÜRKIYE’NIN YÜZDE 1’I

Bagcilar’da, 470 noktada bulunan kutularindan günde yaklasik 1.5 ton bayat ekmek toplaniyor.  Bir ekmegin 250 gram oldugu hesap edildiginde günde 6 bin ekmegin çöpe atildigi ortaya çikiyor. Bu rakamda Türkiye’de günde çöpe atilan ekmegin yüzde 1’ni olusturuyor. 749 bin 24 olan Bagcilar’in nüfusu Türkiye’nin yüzde birini olusturuyor.

BU KAMPANYANIN AZALMASINI ISTIYORUZ

Bagcilar Belediye Baskani Lokman Çagirici, yapilan bu çalismada amaçlarinin israf konusunda sosyal bir sorumluluk olusturmak istediklerini söyleyerek,  “Dünyada açligin ciddi boyutlara geldigini görmemize ragmen, ülkemizde çöpe atilan bayat ekmek sayisi da yüksek rakamlar ulasti. Belediye olarak biz de hem bayat ekmeklerin degerlendirilmesi, hem de halkimizin bilinçlenerek ekmek israfini bir nebze olsun azaltilmasini amaçliyoruz. Daha önceleri çöpe atilan ekmekler diger çöplerle karisinca çok dikkat çekmiyordu. Ama biz özel kutulari koyduktan sonra atilan bayat ekmek görüntüleri vatandasimizin algisini degistirdi. Biz aslinda fazla bayat ekmek toplamak istemiyoruz. Topladigimiz bayat ekmegin azalmasini istiyoruz, çünkü israfin önüne geçmemiz gerekiyor. Bu da israf etmemekle, en azindan azaltmakla ilgili” diye konustu.

Sadece bayat ekmegin çöpe atilmadigini da söyleyen Baskan Çagirici, “Ekmekle birlikte su, toprak, gübre, tohum enerji, isgücü ve zamanin da israf edildigi unutulmamalidir.  Halkimizin bu konudaki duyarliliginin artacagina inaniyorum” dedi.

 

ISRAFIN YILLIK EKONOMIK BOYUTU

Yilda israf edilen ekmegin parasal degeri 1.5 milyar karsiliginda her yil,

- 162 bin asgari ücretliye maas ödenebilir.

- 460 bin üniversite ögrencisine 12 ay boyunca 280 TL burs verilebilir.

- 100 yatakli 80 hastane veya 16 derslikli 500 okul insa edilebilir

- 500 km bölünmüs yol yapilabilir