Tarih: 01.01.2018 00:00

Bagcilar`da Yikim Için Geri Sayim Basladi

Facebook Twitter Linked-in

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Bagcilar’da Yikim Için Geri Sayim Basladi

Bagcilar Belediye Baskani Lokman Çagirici, 5 mahallede 11 riskli alani “kentsel dönüsüm alani” ilan ettiklerini ve evraklari Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na teslim ettiklerini belirterek, “Bakanlar Kurulu kararinin bekliyoruz. Onayin ardindan söz konusu bölgelerimizde kentsel dönüsüm çalismalarina baslayacagiz” dedi.

Dönüsümün gerçeklesecegi 1. etabin 269 bin metrekarelik alan oldugunu ve yaklasik 11 bin nüfusu etkiledigini kaydeden Çagirici; yeni kurulacak konut alanlarinda sosyal donati alanlarinin artmasiyla birlikte, otoparklarin yeraltina alinarak hem otopark meselesinin çözülecegini hem de yesil alanlarin iki kat artacagini söyledi.

Bagcilar Belediye Baskani Lokman Çagirici, Insaat Malzemesi Sanayicileri Dernegi (IMSAD) ve TÜSIAD isbirligiyle gerçeklestirilen "4. Uluslararasi Insaatta Kalite Zirvesi"nde yaptigi konusmada, 5 mahallede 11 riskli alani “kentsel dönüsüm alani” ilan ettiklerini ve evraklari Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na teslim ettiklerini söyledi. Çagirici, Bakanlar Kurulu kararinin ardindan söz konusu bölgelerde kentsel dönüsüm çalismalarinin baslayacagini söyledi. 

Four Seasons Bosphorus Oteli’nde gerçeklestirilen zirvede, moderatörlügünü Sunay Akin’in yaptigi Kentsel Dönüsüm Sürecinde Yapi Güvenligi baslikli oturumunda konusan Marmara Belediyeler Birligi Baskan Vekili Lokman Çagirici, Türkiye’de 1950 yilindan sonra giderek hizlanan tarimdan sanayiye geçis dönüsümüyle birlikte yasanan göç dalgasindan en fazla etkilenen sehrin Istanbul oldugunu söyledi. Çagirici, yönetiminde bulundugu Bagcilar’in da göç olgusundan en büyük payi alan ilçe oldugunu vurguladi.

“Dönüsüm Zihinde Baslamali”

“Bana göre; kentsel dönüsüm insanin zihninde baslamali.” diyen Çagirici söyle devam etti; “Eger, insani dönüstüremezseniz, insan zihninde bir dönüsüm saglayamazsaniz, hiçbir dönüsümü gerçeklestirme sansiniz yok. Toplumu dönüstürdügünüz vakit, sehri de dönüstürmüs oluyorsunuz. Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkindaki Kanun (yani Kentsel Dönüsüm Yasasi), devletimizin kararliliginin en önemli göstergesi oldu. Kentsel Dönüsüm Yasasi ile birlikte bina maliklerinin 2/3’ünün rizasi olan yerlerde kentsel dönüsüm ile alakali proje uygulanabiliyor. Ancak kentsel dönüsüm alanlarinda vatandasin rizasini esas aliyoruz.”

“Ilk Etapta 11 Alanda Yikim Olacak”

Bagcilar Belediyesi olarak, 5 mahallede 11 riskli alani “kentsel dönüsüm alani” ilan ettiklerini ifade eden Baskan Çagirici; “Bunlardan 4’ü site, 7 bölgesi ise muhtelif yapi adalarindan olusmaktadir. Alan yaklasik 11 bin nüfusu etkiliyor. Toplam riskli alan ise 269.050 metrekaredir. Ayrica 7 bölgeyi daha kentsel dönüsüm kapsaminda riskli alan ilani çalismalarimiz sürmektedir. Bu alan da yaklasik 115.898 m2’dir. Yani ikisini gerçeklestirdigimizde yaklasik 385 bin metrekarelik alanda kentsel dönüsümü gerçeklestirmis olacagiz.

Belediye Meclis karariyla ‘riskli alan’ ilan edilen birinci etabin evraklari, 8 Kasim 2012 tarihinde Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na teslim edildi. Bakanlar Kurulu Karari’ni bekliyoruz. Onayin ardindan söz konusu bölgelerimizde kentsel dönüsüm çalismalarina baslanacaktir. Kentsel Dönüsüm projesinin neticesinde riskli yapilar yikilip sehircilik ilkelerine uygun, depreme dayanikli yeni binalar yapilacak.” diye konustu.

Baskan Çagirici, yeni kurulacak konut alanlarinda sosyal donati alanlarinin artmasiyla birlikte   otoparklar yeraltina alinarak hem otopark meselesinin çözülmüs olacagini hem de yesil alanlarin iki kat artacagini söyledi.  

“Binalarin Güvenli Yapilar Olmasi Gerekiyor”

2007 yilinda çikartilan Deprem Yönetmeligi ile  “Insaat teknolojisinde kaliteyi artirmaya yönelik olarak yapilarda doga dostu malzeme kullanimi ve enerji tasarrufu gibi kavramlar ön plana çikti. Hatta bu daha da ileriye tasinarak Yesil Bina Sertifikasi alinabilecek sekilde “akilli binalar” insa edilmeye baslandi.” dedi.   

Oyuncak Müzesi Için Suny Akin’dan Destek Istedi

Zirvenin moderatörlerinden sair-yazar ve ayni zamanda Istanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akin, insaat sektör temsilcilerine; projelerinde çocuklar için ‘bebek evi’ yapip yapmadiklarini sorup cevap alamayinca Baskan Çagirici, “Bagcilar’a çok büyük bir Oyuncak Müzesi yapiyoruz. Desteginizi bekliyorum” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —