Tarih: 01.01.2018 00:00

Bagis`a yumurtali protestoya 5 ay hapis

Facebook Twitter Linked-in

Izmir`de Egemen Bagis`a yumurtali protestoda bulunan ögrenci, `memuru kasten yaralamak` suçundan 5 ay hapis cezasina çarptirildi.

Ege Üniversitesi Kampusü’nde geçen yil 8 Aralik’ta düzenlenen heykel açilis törenine katilan Avrupa Birligi Bakani ve Basmüzakereci Egemen Bagis’a yumurta atip, yaraladiklari suçlamasiyla 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde 5 yil hapis cezasi istemiyle yargilanan 2 üniversite ögrencisinden Esin Çaliskan önce 5 ay hapis cezasina çarptirildi, ardindan bu cezasi ceza ertelendi. 2 yil hapis istemiyle yargilanan diger ögrenci Ayberk Demirhan ise beraat etti.

Olay, geçen 8 Aralik’ta, kampus içerisinde meydana geldi. Iletisim Fakültesi birinci sinif ögrencisi ve Ögrenci Kollektifleri üyesi Esin Çaliskan ile Ayberk Demirhan, EgeArt Sanat Günleri kapsaminda Danimarkali sanatçi Nina Hole’ün eserinin açilis törenine gelen Bakan Bagis’a, ’AKP defol, üniversiteler bizimdir’ diye bagirdi. Ardindan da iddiaya göre Esin Çaliskan , aksam karanliginda yapilan tören sirasinda elindeki yumurtayi Bakan Bagis’a firlatti. Atilan yumurta, Bakan Bagis’in sag gözünün altina isabet etti. Protesto gösterisinin ardindan polis tarafindan gözaltina alinan ve bir gece nezarette kaldiktan sonra Adliye’ye sevk edilen Esin Çaliskan mahkemece, Ayberk Demirhan ise savciya verdigi ifadenin ardindan tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.

"YUMURTA SILAH SAYILDI"
Iddianameyi hazirlayan savci, ögrencilerden Esin Çaliskan`a attigi yumurtayi ’silah’ kapsaminda sayip, ’memuru kasten yaralama’ suçundan 5 yila kadar hapis cezasi istemiyle, ’AKP defol, üniversiteler bizimdir’ sloganini atan Ayberk Demirhan`a ise ’hakaret’ ten 2 yil hapis cezasi istemiyle dava açti. Izmir 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapilan ilk durusmaya tutuksuz yargilanan Esin Çaliskan ile Ayberk Demirhan  avukatlari ile birlikte katildi. Ayberk Demirhan, suçlamayi kabul etmeyip, demokratik özgürlügünü kullandigini söyledi. Ayberk Demirhan, "Bu protestom, AKP’nin politik baskina karsi bireysel bir eylem. AKP’nin Türkiye genelinde ve üniversitelerde yürüttügü politikalari ve baskilarini elestirmek istedim. Her hangi bir örgüt adina hareket etmedim. Devlet Bakani’na yönelik bu sözü sarfetmedim. Bir ögrenci olarak kisisel tepkimi verdim" dedi.

"BAKANIN YARALANACAGINI HIÇ DÜSÜNMEDIM"
Esin Çaliskan da yumurtayi hedef gözetmeden attigini ve olayin oldugu yerin çok karanlik oldugunu belirtti. Esin Çaliskan, "Eylemdeki amacim, AKP’nin üniversiteler ve Türkiye genelinde uyguladigi politikalar. Eylemi, Bakan Bagis’in karakterine ve kisiligine karsi yapmadim. Yumurtanin bu kisiye isabet etmesi sadece bir tesadüftür. Bulundugu parti ve savundugu idolojiye yönelik bir tepki amaciyla yumurtayi attim. Bakanin yaralanacagini hiç düsünmedim. Kasten yaralama suçlamasini kabul etmiyorum" dedi.

MEMURU KASTEN YARALAMAKTAN 5 AY HAPIS
5’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde ikinci celsesi yapilan durusmaya, tutuksuz yargilanan iki isim katilmazken, avukatlari hazir bulundu. Hakim, delillerin toplandigini belirtip, durusmada kararini açikladi. Hakim, ögrenci  Esin Çaliskan`i ’memuru kasten yaralamak’ suçundan önce 6 ay, daha sonra 5 ay hapis cezasina çarptirip, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasina karar veririp, cezasini erteledi. 

Hakim, diger sanik Ayberk Demirhan`in ise beraatine karar verdi.


(gazetevatan)





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —