Tarih: 08.06.2012 09:20

Bakan hangi gezegende yasiyor?

Facebook Twitter Linked-in

Maliye Bakani Mehmet Simsek’in “Mehmet’in Gezegeni” adli radyo  programinda enflasyon karsisinda ezilen iki kesimin müstesarlar ve milletvekilleri oldugu seklindeki açiklamasini elestiren KESK, “Maliye Bakani Simsek hangi gezegende yasiyor?” tepkisinde bulundu. KESK Yürütme Kurulu, Maliye Bakani Mehmet Simsek’in radyo programinda yaptigi konusmaya iliskin yazili açiklama yapti. Açiklamada, AKP hükümetinin yetkililerinin ve bakanlarinin halkla dalga geçen açiklamalar yaptigi belirtilerek, Bakan Simsek’in katildigi programin adina uygun olacak sözler söyledigi vurgulandi. Açiklamada, Bakan Simsek’in programda 2002 ile 2011 yillari arasinda maaslari enflasyon karsisinda eriyen iki kesim olarak müstesarlari ve milletvekilleri göstermesinin ibret verici oldugu kaydetti. Programda Simsek’in ‘Türkiye’de 550 milletvekili oldugunu, emekli milletvekilleri de katildigi zaman bu rakam 2 bin 300 oluyor. 10 milyon emeklimiz var su anda. Birer lira verdiginiz zaman 10 milyon lira yapiyor. 550 kisiye birer lira verdiginiz zaman 550 yapiyor” sözlerinin hatirlatildigi açiklamada, “Paçalarindan pragmatizm akan bu anlayisa göre; çogunlugun refahini birer lira vererek çözmek mümkün degilken sinirli bir azinliga onar lira vermek sorunu çözmeye yetmektedir. Bunun içinde sayin bakana göre, 10 milyon kisiye yüzde 4+4 maas artisi yapilirken emekli olanlarla birlikte toplam 2 bin 300 milletvekilinin emeklilik maaslarina yüzde 45 yapilmasi kamu vicdanini yaralayacak bir durum degildir” denildi.  

‘AYRICALIKLI MILLETVEKILLERI’ Açiklamada, Türkiye’nin milletvekillerine ödenen maaslar konusunda dünyanin en ayricalikli ülkeleri arasinda yer aldiginin alti çizilerek, “Örnegin 2011 rakamlari ile kisi basina milli geliri 98 bin dolar olan Norveç’te ancak 65 yasinda emekli olabilen, yan ödemenin söz konusu olmadigi milletvekilleri aylik 7 bin 500 dolar maas almaktadir. Pek çok bati ülkesinde de durum farkli degildir. Örnegin kisi basina milli gelirin 46 bin 500 dolar oldugu Ingiltere’de yan ödeme olarak Londra’ya 9 gidis gelis bileti verilen milletvekilleri emeklilik yasi ve haklari konusunda memurlarla esit pozisyondadir ve aylik 6 bin 200 dolar maas almaktadir. Kisi basina milli gelirin çok daha düsük oldugu ülkelerdeki tablo ise daha çarpicidir. Örnegin kisi basina mili gelirin 15 bin dolar oldugu Litvanya’da yan ödeme almayan, emeklilik haklari bulunmayan milletvekillerine 820 dolar maas ödenmektedir. Yine kisi basina milli gelirin 14 bin dolar oldugu Polonya’da da yan ödemesi ve emeklilik hakki olmayan milletvekilleri aylik 1893 dolar maas almaktadir. 2011 rakamlari ile kisi basi mili gelirin 10 bin dolar oldugu ülkemizde ise milletvekilleri 2012 zamlarindan önce 5 bin 600 dolar maas alirken 2012 artislari ile aylik yaklasik 12 bin TL (6 bin 741 dolar) almakta, yan ödeme olarak harcirahtan yararlanmaktadir. Ayrica  2012’nin rakamlari ile ülkemizde 6 bin 270 TL emekli maasi almak için ise iki yil milletvekilligi yapmak yeterlidir. Ancak tüm bunlarin yetersiz oldugunu iddia eden AKP Hükümeti milletvekillerine yeni kiyaklar getiren yasa teklifi konusunda hazirliklarini sürdürmektedir” ifadesi kullanildi.  

HALKTAN ÖZÜR DILEMELI “Sayin bakan kendi küçük gezegeninden kafasini uzatip disariya bir göz attiginda gerçek hayatin, halkin gezegeninde yasananlarin çok daha farkli oldugunu görecektir” denilen açiklamada, “Maliye Bakani Simsek hangi gezegende yasiyor?” sorusu yöneltilirken, AKP hükümetinin hayata sermayenin gözüyle baktigina dikkat çekildi.  Açiklama su ifadelerle bitirildi, “Iktidarda olduklari dönemde hizla yoksullasan isçilerin, kamu emekçilerinin ve emeklilerin yasam kosullariyla dalga geçercesine yapilan bu alayci açiklama aslinda AKP’nin kimlerin sözcüsü oldugunu zaten tartismasiz bir biçimde ortaya koymaktadir. En yüksek maas alan iki kesimin maaslarinin enflasyon karsisinda eridiginden dem vururken ay sonunu zor getiren, büyük bölümü ciddi borç sorunu yasayan halkla alay eden Maliye Bakanini kiniyoruz. Sayin Bakan geçtigimiz on yilda hizla yoksullasan ve borç batagina itilen halktan derhal özür dilemelidir.”(Istanbul/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —