Bakanlik açikladi: Okul sütü tertemiz

Bakanlik açikladi: Okul sütü tertemiz

Gida Bakanligi, "Türkiye çapinda incelenen okul sütlerinde hastalik yapici bakteri yok" dedi. Sadece Sivas`ta bir firma dagitim zincirinden çikarildi.

ANKARA / RADIKAL
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, okul sütüyle ilgili ilk raporunu açikladi. Rapora göre, dagitilan sütlerden alinan örneklerin hiçbirinde ‘hastalik yapici mikroorganizma veya bakteri bulunmadi.’ Raporda tek istisna Sivas oldu. Sivas’ta dagitilan sütler sterilize çikmadi, sütte bulunan ancak hasta yapici nitelikte olmayan mikroorganizmalar (saprofit) nedeniyle firma süt dagitim zincirinden çikarildi.
Zincirden çikarilan firmanin Bakraç oldugu ögrenildi, firma için inceleme baslatildi. Bakanlik dagitilan sütlerde hiçbir biçimde peyniralti suyu kullanilmadiginin belirlendigini de vurguladi.
Bakanligin açiklamasina göre Türkiye’de kisi basina yillik süt tüketimi 25 litre, “Düzenli süt içiyorum” diyen çocuk orani yüzde 30.
 
Izmir’e ‘nazar degdi’ süt içenler hastalandi Izmir’in Buca ilçesinde Hasan Âli Yücel Ilkögretim Okulu’nda dün 23 ögrenci, ’Okul Sütü’ projesi kapsaminda dagitilan sütleri içmelerinin ardindan rahatsizlanarak hastaneye kaldirildi. Egitim-Sen 5 No’lu Sube Baskani Özcan Çetin, sütlerin okullarda bir hafta uygun olmayan kosullarda saklandigini öne sürerek toplatilmalarini istedi.
Izmir Büyüksehir Belediyesi, 7 yildir dogrudan kooperatiften aldigi pastörize sütleri okullarda dagitiyor. 7 yildir herhangi bir problem yasanmadan süre proje, hükümetin ‘Okul Sütü’ projesinin baslamasinin ardindan ‘okulöncesi çocuklar için evlere süt dagitilmasi’ projesine çevrilmisti.

Sivasli ögretmen: Sütler sismisti, patlayacaklardi
Sivas’ta 1500’e yakin çocugu hastanelik eden sütlerle ilgili ‘sorun’, 4 Mayis’ta Radikal ’in sayfalarina yansidi. Radikal ’e “Sütün tadi eksiydi, yogurt gibiydi” diyen Sivas Imranli Atatürk Ilkögretim Okulu ögretmeni Mustafa Yildiz, bakanligin son açiklamasindan tatmin olmadi: “Süt içtigimiz gün ben de bir hademe arkadas da zehirlendik. Hâlâ tam düzelemedim. 67 ögrenciye serum takildi. 1-2 koli süt çok bozuktu. Patlamak üzere olan, sismis sütler vardi. Hatta sütleri almaya gelen bakanliktan bir gida mühendisi espri olarak ‘Bu sütü arabaya almayalim, patlar da basimiza is açar’ demisti!”
Ayni okuldan veli Makbule Ates “Kizim o gün süt içtikten sonra kustu, hastaneye kaldirildi. ‘Anne süt kesilmisti, yogurt gibi olmustu’ dedi. Normalde sabah aksam süt içer, ayrica kahvaltisini yapmisti. Zehirlenmeden baska bir sey degil” dedi. 

‘Burasi daglik yer, herkes süt içer’
Velilere yeniden form dagittiklarini, 165 veliden yalnizca birinin çocuguna süt verilmesini, muhtemelen onun da yanlislikla isaretledigini anlatan ögretmen Yildiz, “Burasi daglik bir bölge, ailelerin geçim kaynagi hep süt ve süt ürünleridir. Çocuklar da süt içerek büyür, daha önce içmemis olmalarinin imkâni yok” diye konustu. {ELIF INCE/ ISTANBUL }

Arinç: Süt konusunda PKK propagandasina dikkat
Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç , sütün propaganda malzemesi haline getirildigini söyledi. Arinç TRT Haber’de “Özellikle belli bir bölgede, belli bir örgütün propagandasina dikkat etmemiz lazim. PKK denilen örgüt, Türkiye’de devletin, vatandasina karsi bu türlü jestler yapmasini arzu etmiyor. Daha birkaç gün önce Silvan Baraji’nin temel atma törenine giden 4 bakanin geçecegi yola bomba döseyen bir örgütün, 7 milyon 600 bin ögrenciye saglikli kalmasi için süt dagitilmasindan hosnut olmasini beklemek aptalliktir. Bunun disinda ‘Hükümet basarili bir is yapiyor, neresinden bunu vursak’ diyen propagandaya da dikkat etmek lazim” dedi.
Arinç, “samimi olarak, çocuklara eger kalitesiz süt dagitiliyorsa daha dikkatli olunsun” diyenlerin elestirilerini ise baslarinin üzerinde tasidiklarini belirtti. {ISTANBUL/AA}