Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Bankalar emlakçi oldu

Bankalar emlakçi oldu

Bankalar geri dönmeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle el koydugu binlerce gayrimenkulü satisa çikardi

 

Yasanan ekonomik sikinti ve gelirden fazla kullanilan krediler nedeniyle vatandas, çiftçi, sanayici ve tüccarlar kredi borçlarini ödemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkan bankalarin eline geçti.

Geri dönmeyen kredilere haciz yoluyla el koyduklari gayrimenkuller nedeniyle emlakçi gibi olan bankalar, gayrimenkul satislari için “emlak servisi” ve özel internet siteleri olusturdu.

Bankalar, ellerindeki gayrimenkullere, internet siteleri ve subeleri üzerinden müsteri ariyor. Gayrimenkul satan her bankanin internet sitesinde bir de “satilik gayrimenkuller” bölümü bulunuyor. Istanbul, Ankara, Bursa, Izmir ve Gaziantep gibi büyük sehirlerde yer alan gayrimenkuller için iki satis yöntemi izleniyor. Bunlar teklif usulü ve ihale usulü. Teklifler bankalarin internet siteleri üzerinden her zaman gerçeklestirilirken, ihaleler ise bankalar tarafindan belirtilen tarihlerde gerçeklestiriliyor.

Kamu bankalari zirvede

Satisa sunulan gayrimenkul sayisi bakimindan ilk sirada Türkiye Halk Bankasi bulunuyor. Halk Bankasi’nin satisa sundugu bin 568 gayrimenkul arasinda 14 arazi, 104 arsa, 30 fabrika, 220 is yeri, 39 komple bina, 560 konut, 530 tarla ve 71 proje dairesi var. Halk Bankasi’ni bin 549 gayrimenkul ile bir diger kamu bankasi Vakifbank izlerken, üçüncü sirada ise Türkiye Is Bankasi 888 gayrimenkul ile yer aldi.

Satiliklar arasinda yok yok

Bankalarda bulunan gayrimenkullerin arasinda müstakil ev, ahsap ev, kerpiç ev, villa, konak, apartman dairesi, apartman, otel, pansiyon, fabrika, imalathane, atölye, cam sera, akaryakit istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, ishani, arsa tarla, sera, çiftlik, bag, elma, zeytinlik, meyve, findik, incir, narenciye bahçesi gibi binlerce gayrimenkul bulunuyor.

Alirken nelere dikkat edilmeli?

Bankalar tarafindan satilan gayrimenkullerin satis fiyatlari eksper tarafindan belirlenirken, muhammen bedel üzerinden gelen teklifler banka tarafindan degerlendiriliyor ve en yüksek teklifi veren gayrimenkulü almaya hak kazaniyor. Gayrimenkullerin satis bedelleri pesin satis bedeli olup vadeli veya taksitli satis yapilamiyor. Bankalar kanaliyla elden çikartilan ve çogu kez degerinin altinda satisa sunulan gayrimenkuller firsat yarattigi gibi hayal kirikligina da neden olabiliyor. Çünkü satistaki gayrimenkullerin çok hisseli olma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle bankalardan ev, arsa, dükkan, ofis, büro, fabrika ve isyeri alacak olan kisilerin sözkonusu gayrimenkul ile ilgili tüm ayrintilari dikkatlice incelemesinde fayda var. Yine fiyatlarin muhammen bedel oldugunun unutulmamasi gerekiyor.

Hangi bankanin satista ne kadar gayrimenkulü var*

Abank: 92

Albarak Türk: 160

Denizbank: 586

Fibabank: 10

Finansbank: 549

Garanti Bankasi: 364

Halk Bankasi: 1568

HSBC: 30

ING Bank: 124

Is Bankasi: 888

Kuveyt Türk: 204

Sekerbank: 783

TEB: 655

Türkiye Finans: 513

Vakifbank: 1549

Yapi Kredi: 671

Ziraat Bankasi: 674

* Rakamlar bankalarin internet sitelerinden derlenmistir.

iSMAIL SAHIN / Sözcü



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu