Yasanan ekonomik sikinti ve gelirden fazla kullanilan krediler nedeniyle vatandas, çiftçi, sanayici ve tüccarlar kredi borçlarini ödemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkan bankalarin eline geçti.
Geri dönmeyen kredilere haciz yoluyla el koyduklari gayrimenkuller nedeniyle emlakçi gibi olan bankalar, gayrimenkul satislari için “emlak servisi” ve özel internet siteleri olusturdu.
Bankalar, ellerindeki gayrimenkullere, internet siteleri ve subeleri üzerinden müsteri ariyor. Gayrimenkul satan her bankanin internet sitesinde bir de “satilik gayrimenkuller” bölümü bulunuyor. Istanbul, Ankara, Bursa, Izmir ve Gaziantep gibi büyük sehirlerde yer alan gayrimenkuller için iki satis yöntemi izleniyor. Bunlar teklif usulü ve ihale usulü. Teklifler bankalarin internet siteleri üzerinden her zaman gerçeklestirilirken, ihaleler ise bankalar tarafindan belirtilen tarihlerde gerçeklestiriliyor.
Kamu bankalari zirvede
Satisa sunulan gayrimenkul sayisi bakimindan ilk sirada Türkiye Halk Bankasi bulunuyor. Halk Bankasi’nin satisa sundugu bin 568 gayrimenkul arasinda 14 arazi, 104 arsa, 30 fabrika, 220 is yeri, 39 komple bina, 560 konut, 530 tarla ve 71 proje dairesi var. Halk Bankasi’ni bin 549 gayrimenkul ile bir diger kamu bankasi Vakifbank izlerken, üçüncü sirada ise Türkiye Is Bankasi 888 gayrimenkul ile yer aldi.
Satiliklar arasinda yok yok
Bankalarda bulunan gayrimenkullerin arasinda müstakil ev, ahsap ev, kerpiç ev, villa, konak, apartman dairesi, apartman, otel, pansiyon, fabrika, imalathane, atölye, cam sera, akaryakit istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, ishani, arsa tarla, sera, çiftlik, bag, elma, zeytinlik, meyve, findik, incir, narenciye bahçesi gibi binlerce gayrimenkul bulunuyor.
Alirken nelere dikkat edilmeli?
Bankalar tarafindan satilan gayrimenkullerin satis fiyatlari eksper tarafindan belirlenirken, muhammen bedel üzerinden gelen teklifler banka tarafindan degerlendiriliyor ve en yüksek teklifi veren gayrimenkulü almaya hak kazaniyor. Gayrimenkullerin satis bedelleri pesin satis bedeli olup vadeli veya taksitli satis yapilamiyor. Bankalar kanaliyla elden çikartilan ve çogu kez degerinin altinda satisa sunulan gayrimenkuller firsat yarattigi gibi hayal kirikligina da neden olabiliyor. Çünkü satistaki gayrimenkullerin çok hisseli olma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle bankalardan ev, arsa, dükkan, ofis, büro, fabrika ve isyeri alacak olan kisilerin sözkonusu gayrimenkul ile ilgili tüm ayrintilari dikkatlice incelemesinde fayda var. Yine fiyatlarin muhammen bedel oldugunun unutulmamasi gerekiyor.
Hangi bankanin satista ne kadar gayrimenkulü var*
Abank: 92
Albarak Türk: 160
Denizbank: 586
Fibabank: 10
Finansbank: 549
Garanti Bankasi: 364
Halk Bankasi: 1568
HSBC: 30
ING Bank: 124
Is Bankasi: 888
Kuveyt Türk: 204
Sekerbank: 783
TEB: 655
Türkiye Finans: 513
Vakifbank: 1549
Yapi Kredi: 671
Ziraat Bankasi: 674
* Rakamlar bankalarin internet sitelerinden derlenmistir.
iSMAIL SAHIN / Sözcü