ANKARA- Bankalarin kredi karti aidati, hesap isletim ücreti ve kredi dosya masrafi gibi tahsilatlarina iliskin TBMM`ye gelen yogun sikayetler üzerine olusturulan TBMM Dilekçe Alt Komisyonu, ilk toplantisini yaparak, bu konudaki sikayetleri dinledi.
Baskanligini AKP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün`ün yaptigi toplantiya katilan tüketici dernekleri temsilcileri ve komisyona ilk sikayet dilekçesini gönderen Hüsamettin Kurt, karsilastiklari uygulamalari anlattilar.
HAKSIZ ÜCRETLER SIRADANLASTI
Toplantinin basinda konusan Ürün, yapacaklari çalismanin amacinin farkindalik yaratmak oldugunu söyledi. Dilekçe Komisyonu`na bankalarin kredi karti sahiplerinden aldigi kart aidati, hesap isletim ücreti, komisyonlar ve kredi dosya masrafiyla ilgili çok sayida sikayet geldigini vurgulayan Ürün, "Bankalarin aldigi haksiz ücretler, karsilastigimiz siradan olay haline geldi" dedi.
Komisyona ilk sikayeti yapan Kurt, 1999 yilinda kredi karti aldigini, sözlesmede kredi karti kullanim ücretinin ilk yil alinacaginin belirtilmesine ragmen, her yil bu ücretin tahsil edildigini ifade etti. 2010 yilinda Tüketici Hakem Heyeti`ne basvurdugunu ve ücretin iptal edildigini anlatan Kurt, bankanin ertesi yil yine ücret tahsil ettigini belirtti. Buna itiraz ettiginde, banka yetkilileri tarafindan sözlesmenin güncellendiginin söylendigini ifade eden Kurt, "Bana verilen cevapta, `Size elektronik posta attik, itiraz etmediyseniz kabul etmis sayilirsiniz` dediler. Aslinda bu, sözlesmenin güncellenmesi degil, degistirilmesidir. Bu durumda benim imzalamam gerekirdi" diye konustu.
31 KALEMDE TAHSILAT
Tüketiciyi Koruma Dernegi eski Genel Baskani Ali Çetin de bankalarin, kredi karti sahipleri ve müsterilerinden hukuka aykiri olarak 31 kalemde tahsilat yaptigini söyledi. Çetin, bu ücretler arasinda kredi karti yillik aidati, hesap isletim ücreti, islemsizlik ücreti, bakiye görüntüleme ücreti, ATM`den nakit çekim masrafi, arsivden belge çikarma ücreti bulundugunu kaydetti.
11 MILYAR 552 LIRA GELIR TOPLUYORLAR
Türkiye`de 90 milyon banka hesabi ve 53 milyonun üzerinde kredi karti bulunduguna dikkati çeken Çetin, tüm bankalarin bu 31 kalemde tüketiciden toplam 11 milyar 552 milyon lira para topladigini dile getirdi. Tüm bankalarin personel, amortisman, bina kullanimi giderinin 11 milyar 476 milyon lira olduguna isaret eden Çetin, "Bankalar giderlerini tüketicinin sirtindan karsiliyor" diye konustu.
Çetin`in verdigi rakamlarla ilgili degerlendirmede bulunan Alt Komisyon Baskani Ürün, "Su rakamlara bak, soygun bu. Bu millet de aptal degil. Bankacilik sektörümüzle elbette övünüyoruz ama bu cinliklerin bedeli halkin üstüne yigilmamali" diye konustu.
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Baskani Avukat Hakan Tokbas da kart sahipleri ve kredi kullananlarin sahip oldugu hukuki haklardan bahsederken, bankalarin yararlandigi yasal bosluklar oldugunu ifade etti.
Tokbas, tüketicilerin hukuki mücadelesinin çok düsük seviyede oldugunu vurgulayarak, bankalarin kredi karti ücreti alamayacagina dair emredici yasa hükmü gerektigini söyledi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Basak Sit, sosyal açidan ciddi bir magduriyetin söz konusu oldugunu, ancak serbest piyasa kosullarinda bankalarin bu tip ücretleri almasinin belli bir yasal zemini oldugunu belirtti.
YASAL DÜZENLEME SART
Bazi bankalarin bilerek sözlesmelere haksiz sartlar koydugunu dile getiren Sit, "Binlerce sözlesmeden birkaç kisinin hakkini aramasinin sonuçlarina katlaniyorlar. Bunun önüne yasal düzenlemeyle geçilebilir" dedi.
Tüketicinin bilinçlenmesinin önemine isaret eden Sit, bu yolla bankalarin rekabete zorlanabilecegini, Merkez Bankasi`nin Almanya`da oldugu gibi hangi bankanin ne kadar ücret aldigini açiklamasinin da bankalari bu yola itebilecegini söyledi.
Sit, sikayetlerin kredi karti aidatlari üzerinde toplandigini, faiz oranlarinin daha önemli bir sorun oldugunu da sözlerine ekledi.