Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bankalar kazandi, kredi karti ücreti kaliyor

Bankalar kazandi, kredi karti ücreti kaliyor

17 milyarlik pazarlikta kazanan bankalar oldu. Vatandasin büyük tepkisini çeken kredi karti ücreti, hesap isletim ücreti gibi 31 kalemden alinan ücretler

17 milyarlik pazarlikta kazanan bankalar oldu. Vatandasin büyük tepkisini çeken kredi karti ücreti, hesap isletim ücreti gibi 31 kalemden alinan ücretler kaldirilmayacak. EFT, havale gibi para gönderme islem ücretlerine bir üst sinir gelmeyecek. Ancak bankalar bu ücretleri internet sitelerinde açikça ilan edecek. Kredi karti sözlesmelerine ayri bir ek olarak düzenlenecek ve müsteriye açikça ‘kredi karti aidati alinacagi’ bildirilerek, imzalatilacak. Imzasi olmayan kisiden, kart ücreti alinamayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanligi, AB`ye uyum çerçevesinde hazirladigi Tüketici Kanunu Yasa Taslagina son seklini vermek için 96 kurum ve kurulusun görüsüne basvurdu. Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Bankalar Birligi’yle de pazarlik masasina oturdu.

BAKANLIK `IKNA` OLDU

Bakan Hayati Yazici, ‘kredi karti borcu yoktur, yazisi için bile ücret aliyorlar’ diye elestirdigi bankalarla pazarlik yapacaklarini, ücret alinan islem sayisini yari yariya azaltacaklarini açiklamisti. Ancak gelinen noktada, Gümrük ve Ticaret Bakanligi, Avrupa Birligi’nde oldugu gibi Türkiye’de de bankalarin kredi karti aidati, hesap isletim ücreti, EFT, nakit çekim ücreti gibi 31 kalem islemden  ücret almasi gerektigine ikna oldu.

Taraflarin anlasmasi dogrultusunda degistirilecek yasa taslagina Aralik ayi ortasinda son sekli verilerek Basbakanliga gönderilecek. Bakanlar Kurulu`nca imzalanmasinin ardindan yasa tasarisi olarak TBMM`ye gönderilecek. Ardindan ilgili komisyonda, son olarak da TBMM Genel Kurulu`nda ele alinacak.

HAVALE ÜCRETINE DE EFT’YE DE SINIR YOK

Vatandasin en çok tepkisini çeken bir baska konu da havale ve EFT ücretleri. Bankalarin az miktardaki para transferlerinden bile yüklü komisyonlar almalari, tüketiciyi çileden çikarirken, ‘bu tür islemlerden alinan ücretlere üst limit konulmasi isteniyordu. Ancak bankalar  böyle bir uygulamanin rekabete aykiri oldugunu ve tüketici aleyhine sonuçlar dogurabilecegini savunarak, ‘üst limit’ uygulamasina da itiraz etti.

INTERNETTEN ILAN EDILECEK

9 Bölüm 54 maddeden olusan yasa taslagiyla bankalara da yeni bazi yükümlülükler getirildi. Buna göre bankalar kredi karti ücreti basta olmak üzere tüm islemlerden alacaklari bedelleri kendi internet sitelerinden açikça duyuracaklar. Islem adi, A bankasinda farkli B bankasinda farkli olamayacak. Tek bir dil kullanilarak, tüketicinin bankalar arasinda rahatlikla tercih yapmasi saglanacak.

GIZLEMEYE SON!

Ayrica bankalar, kredi kart ücreti basta olmak üzere alacaklari hizmet bedellerini 15 sayfalik sözlesmelerin içine saklayamayacak. Bunun yerine kredi sözlesmelerinden ayri olarak, bir ek  düzenlenecek ve burada hangi hizmetten hangi bedelin alinacagi açikça müsteriye bildirilecek. Sözlesmede olmayan, müsterinin imzasi olmayan hiçbir konuda bankalar ücret talep edemeyecek.

Bakanlik yetkilileri, bu düzenlemeyle tüketicinin sürprizlerle karsilasmasini önlemeyi hedeflediklerini, yeni yasayla aldatmaya, yaniltmaya karsi keskin önlemler getirdiklerini söyledi. Kredi karti ücreti, hesap isletim ücreti gibi islem ücretlerinin Avrupa’da da oldugunu belirten bakanlik yetkilisi, “Önemli olan vatandasin bu ücretler konusunda en bastan bilgilendirilmesi. Eger ücreti yüksek bulursa, bir baska bankaya gidebilmesi. Yeni dönemde bunu saglayacagiz” dedi.

MUTABIK KALDILAR

/_np/2009/14172009.jpgTürkiye Bankalar Birligi’nden bir yönetici Bakanlik ve sektörün müsterinin önceden ‘açikça’ bilgilendirilmesi, ücretlerin sözlesmelerin içine gömülmemesi, internetten ilan edilmesi gibi konularda mutabik kaldigini söyledi.  Havale, EFT, dosya masrafi, komisyon ücreti gibi islemlere üst limit getirilmesinin ‘rekabete’ aykiri oldugunu belirten yetkili, “Bankalari cezalandiracak en büyük müessese müsteridir. Müsterisinin terk etmesi,  en agir cezadir” dedi. 

Bankalarla ilgili bir konunun yine ilgili yasada yer almasi gerektigine dikkat çeken yetkili, Tüketici kredileri ve kredi kartlarina iliskin bir kanun varken, tutup bunu Tüketici Kanunu ile düzenlemenin dogru olmadigi konusunda da mutabik kaldiklarini söyledi.

TARAFSIZ HAKEM GELIYOR!

Hem bankalari hem de tüketicileri rahatsiz eden bir diger konu da ‘anlasmazliklar’. Bankalarla müsteriler arasindaki anlasmazliklarin dogrudan mahkemeye intikali her iki tarafi da zorlarken, yeni dönemde Bakanlik ve sektör ‘tarafsiz hakem müessesesi’ konusunda da anlasti.

Halen Bankalar Birligi bünyesinde bulunan ‘Müsteri Sikayetleri Hakem Heyeti’ yapisi itibariyle tüketicinin çok güvenmedigi bir müessese olarak dikkat çekiyor. Yapilan basvurularin genellikle ‘bankalar lehine’ sonuçlanmasi bu güveni zedelerken, yeni dönemde heyetin yapisinin degistirilerek, sorunlarin dava açilmaksizin çözülmesi hedefleniyor. Bunun için de Hakem Heyetine tüketici dernekleri, BDDK temsilcisi gibi kisilerin alinmasi öneriliyor.

ANLASTILAR, ORTAK SEMPOZYUM YAPIYORLAR

Gümrük ve Ticaret Bakanligi, BDDK ve Türkiye Bankalar Birligi ile birlikte ‘Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanlari Sempozyumu” yapacak. 6 Aralik’ta Istanbul’da yapilacak sempozyumun açilisini Bakan Yazici ile BDDK Baskani Mukim Öztekin ve Türkiye Bankalar Birligi Baskani Hüseyin Aydin yapacak.

HANGI ISLEMLERDEN ÜCRET ALINIYOR?

Bankalar, toplam gelirlerinin yaklasik yüzde 15’ini faiz disi gelirlerden topluyorlar. 2011 yilinda 31 islem türünden elde ettigi gelir 17.1 milyar olurken; bu yilin ilk alti ayinda 9.3 milyar liraya ulasti.

1-  Kredi karti yillik aidat ücreti
2-  Hesap isletim ücreti
3 - Islemsizlik ücreti
4 - Dosya masrafi
5 - Komisyon ücreti
6 - Hayat sigortasi ücreti
7 - Sigorta bedelleri
8-  Katki payi
9 - Ekspertiz ücreti
10- Ipotek tesis ücreti
11-  Ipotek fek ücreti
12 - Ilave pesin komisyon
13-  Havale ücretleri
14 - EFT ücretleri
15 - Internet Subelerinden Yurt Içi/ Yurt Disi Bankalara yapilan döviz transfer ücretleri
16 - ATM Nakit çekim masrafi
17 - Bakiye Görüntüleme ücreti
18 - Mevzuat Arastirma ücreti

19 - Dekont ücreti
20-  Ekstre ücreti
21 - Telefon, Faks ve Posta ücretleri
22 - SMS-E-posta ücretleri
23 - Menkul Kiymet Sifre Gönderim islemi
24 - Menkul Kiymet Bakim ücreti
25 - Rehin, Haciz Kaldirma ücreti
26 - Nakit Avans Komisyonu
27 - Müsterinin Diger Subedeki Döviz Tevdiat Hesabindan Para Çekmesi
28 - Asil Kart Bedeli / Ek Kart bedeli
29 - Harcama Vaadi Ihlal ücreti
30 - Arsivden belge çikarma ücreti
31 - Kredi Karti Borcu yoktur yazisi alma ücreti



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false