Ankara- Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Dernegi Baskani Musa Öztürk, yaptigi açiklamada, son günlerde tüketicilerden yogun sekilde gelen sikayetlerin basinda bankalarin tüketicilerle ilgili kredi karti islemleri oldugunu söyledi.
BIR SMS 5 LIRA
Bankalarin kredi kartlari veya diger borçlarla ilgili tüketicilere gönderdigi ihtarnamelerle ilgili olarak ücret alindigini belirten Öztürk, söyle konustu:
“Bankalardan tüketicilere SMS gönderilerek 5-6 lira bildirim ücreti alinmakta. Bu yüksek bir ücret oldugu gibi zaten borcunu ödemekte güçlük çeken tüketiciyi daha da magdur etmektedir. Tüketicilere zorunlu olarak gönderilen mesajlari tüketiciye yüklemek haksizliktir. Her ne kadar bankalar (bizim mevzuatimizda böyle sey var) dese de sadece banka mevzuatini düsünmemek lazim. 4077 sayili Tüketiciyi Koruma Kanunu`nu da düsünüp degerlendirmek lazim. Tüketici Koruma Kanunu`nda böyle bir ücret söz konusu degil. Ama bankalar bunu sadece kendi mevzuatlarini uygulayarak tüketiciyi baglamalarini dogru bulmuyorum. Bankalar ticaret yapiyor. Bu kesinlikle yüksek bir ücrettir. Tüketiciyi magdur eden ücrettir. Yasal oldugunu söylemek dogru bir sey degildir.”
ATM`DEN DE PARA ALIYORLAR!
Bankalarin ATM`lerde yapilan islemlerden de ücret aldigina isaret eden Öztürk, söyle devam etti:
“Oysa tüketici normal olarak kendi borcunu ödüyor, veya kendi borcunu sorguluyor, kredi karti hareketlerini ögrenmek için ATM`lerde islem yaptigi zaman bazi bankalar bundan da ek ücret aliyor. Kartinin islemlerini ögrenmek tüketicinin dogal hakki. Tüketicileri su sekilde uyariyoruz. Bankalardan kredi karti ve tüketici kredisi alacaklari zaman bunlarin sartlarini iyi müzakere etsinler. Kendilerinin aleyhine olan sözlesme hükümlerini kabul etmesinler. Bir bankayla anlasamiyorsa baska bankaya gitsinler. Tek tarafli olarak hazirlanan bu sözlesmeleri özellikle müzakere etmelerini tavsiye ediyoruz.”
Öztürk, dernek olarak tüketiciyi bilgilendirdiklerini, Tüketici Il Hakem heyetlerine yönlendirdiklerini de kaydetti.
Bu arada I.S. adli tüketici, bir bankanin kredi kartini kullanirken kendisine bankadan gönderilen ekstrede gecikme bildirim ücreti adi altinda 5 lira ücret alindigini fark ettigini, bunun üzerine bankaya yaptigi itirazda, bankanin kendisine bu ücretin SMS bedeli oldugu bilgisini verdigini aktardi.
Tüketici, yazili olarak yaptigi itirazda da bankanin kendisine “Bankanin gecikmis kredi karti borcunuzla ilgili borç tutarinin ve son ödeme tarihi bildirmek amaciyla bankamiz tarafindan yapilan her türlü bildirim için gecikme bildirim ücreti alinacaktir. Hesap özeti dönemi içinde SMS, e-posta ve veya mektup ile müsteriye birden fazla gecikme bildirimi yapilabilecek ve her hesap özetinde maksimum 5 TL ücret alinacaktir. Uygulama tamamen kanuna uygundur. Bu ücreti ödemek istemeyen müsterilere olumlu yanit veremedigimizi bildiririz” seklinde mektup gönderdigini kaydetti.
Ayrica subat ayi itibariyla bu ücretin 6 liraya yükseltildigi de ifade edildi.