Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Barajlara karsi fiili mücadele

Barajlara karsi fiili mücadele

DERI ISÇILERI BARAJA KARSI MÜCADELE HATTINI BELIRLEDI Gökhan Durmus

Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi yasasinin çikmasinin ardindan Ocak ayinda açiklanan istatistiklerle birçok sendika baraji asamadi. Tekstil iskolu ile birlesmesinin ardindan baraji asamayan sendikalardan birisi de Deri-Is Sendikasi. Yillardir yürüttükleri fiili mücadeleler ile tanidigimiz Deri-Is, bundan sonra da mücadelesini büyüterek sürdürecek.

Mader Deri Deri-Is Isyeri Temsilcisi Zülfü Acar, yeni sendikalar yasasina karsi hem Ankara’da hem de Istanbul’da eylemler yaptiklarini, hükümetin kendisi gibi düsünmeyen sendikalari yok etmek için bu yasayi hazirladigini kaydetti. Iki yil daha yetkili olacaklarini ancak iki yil sonra baraji asamadiklari için yetkiyi kaybedeceklerini belirten Acar, artik tekstil isçilerini de örgütleyebildiklerini, bu iki yil içinde fiili mücadele ile örgütlenme önündeki engelleri de asarak baraji geçeceklerini ifade etti. Acar, sözlesmeleri de fiili olarak imzalayacaklarini kaydetti.

KENDI GELECEGIMIZ IÇIN ÖRGÜTLENECEGIZ

Derimsan isçisi Aydin Canpolat da “Bundan sonra daha güçlü sekilde omuz omuza vererek bu antidemokratik barajlari asacagiz. Bundan sonra her seyi fiili olarak yapacagiz” diye konustu.

Mücadeleye kaldiklari yerden devam edeceklerini belirten Karaca Deri isçisi Zeki Çetindal, öncelikle isyerlerindeki taseron çalismasina son vermeleri gerektigini, kendilerinin iki aylik mücadele ile taseronu isyerinden kovduklarini kaydetti. Çetindal, bütün isyerlerinden taseronu atarak barajlari da asacaklarini söyledi.

Al Deri Deri-Is Isyeri Temsilcisi Veli Araz, “Bundan sonra Deri-Is üyesi her bir isçi kendi gelecegi için çalismali ve örgütlenme mücadelesine katilmalidir. Bundan sonra hem isyerlerinde hem de sokaklarda yumrugumuzu daha sert vuracagiz. Türk-Is basta olmak üzere bütün sendikalari bu antidemokratik yasalara karsi mücadele içine sokacagiz” diye konustu.

YENI BIR TAKTIK BELIRLEYECEGIZ

Prima Deri isçisi Haci Köse de yetkilerini gasbeden anlayisa karsi mücadele edeceklerini söyledi. Köse, yeni örgütlenmeler yapacaklarini, fiili mücadele ile barajlari asacaklarini ifade etti.  

Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi yasasi gündeme geldigi zaman birçok sendikanin “Bu yasa çikmaz” dedigini, bu yüzden de yasaya karsi ciddi bir eylem örgütlenmedigini hatirlatan Çede Deri Isyeri Temsilcisi Çigdem Müldür, bu yasanin ardindan bugüne kadar isçilere yüzünü dönmeyen sendikalarin artik var olabilmek için tabanin içine girecegini kaydetti. Deri-Is olarak her zaman örgütlenmenin önündeki engellere karsi fiili mücadele içerisinde olduklarini belirten Müldür, “Fiili mücadelemize aynen devam edecegiz. Bundan sonra sorumluluklarimiz daha da artti. Yeni bir taktik belirleyip kölelik kosullarinda çalisan tekstil isçilerini de örgütleyecegiz” diye konustu.


YASALAR DERI-IS’I ENGELLEYEMEZ

DERI-IS Sendikasi istatistiklerin açiklanmasinin ardindan baraj engeline takilmasini Tuzla’da üyeleriyle birlikte protesto etti. Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesindeki Der-Is üyesi isçiler fabrikalarindan çikarak Traktörler Duragina dogru yürüyüs yapti. “Hükümet yasani al basina çal”, “Hak verilmez alinir, zafer sokakta kazanilir” sloganlariyla yürüyen isçilere, Türk-Is 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Tek Gida-Is Genel Merkez Yöneticisi Recep Ali Çelik, Yol-Is Sube Baskani Erdem Arcan, Basin-Is Sube Baskani Levent Dinçer, TÜMTIS Sube Baskani Ersin Türkmen, Belediye-Is Sube Baskani Muhammed Ceylan, EMEP Il Yöneticisi Metin Ilgün de destek verdi. Deri isçilerine seslenen Deri-Is Genel Baskani Musa Servi, mücadeleci sendikalari tasfiye etmeyi amaçlayan yasanin çikmasinin ardindan 92 sendikanin yüzde 1 barajini geçemedigini ve toplusözlesme hakkinin ellerinden alindigini ifade etti. Baraj sisteminin anti demokratik oldugunu, bunu yani sira yeni yasayla is kollarinin da birlestirilerek birçok sendikanin yetkisiz hale getirildigine dikkat çeken Servi, Türk-Is bile kurulmadan önce kurulan bir sendikanin bu sekilde engellenemeyecegini, 65 yillik mücadele tarihi içinde her zaman fiili mücadele yürüten bir sendika olduklarini söyledi. Deri-Is’in 1990’li yillarda deri sanayinin Kazliçesme’den Tuzla’ya tasinirken de yok edilmek istendigini hatirlatan Servi, “Ancak deri isçileri fiili ve mesru bir mücadele ortaya koyarak sendikasiyla bütünleserek, mücadele ederek, direnis çadirlari kurarak, barikatlar olusturdu. Dün oldugu gibi bugün de fiili ve mesru zeminde diger emek dostlariyla mücadelemizi birlestirecegiz ve bundan sonra da mücadelemizi sürdürecegiz” diye konustu. Bu zamana kadar haklarini fiili mücadele ile elde ettiklerini söyleyen Servi, yasal engellere ragmen Deri-Is’in varligini sürdürecegini kaydetti. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli