40 baro, tek ses: Gazetecilik suç degildir

40 baro, tek ses: Gazetecilik suç degildir

40 baro, gazetecilere yönelik gözalti ve tutuklama furyasina ortak açiklamayla tepki gösterdi. Açiklamada, "Kamuoyunu ilgilendiren, halkin ögrenme ve tartisma hakki bulunan hallerde, devletin güvenlik ihtiyaci ile halkin bilme hakki ve gazetecilerin

40 baro, Cumhuriyet Gazetesi yazari ve Oda Tv Haber Müdürü Baris Terkoglu, Oda TV Genel Yayin Yönetmeni Baris Pehlivan ve gazeteci Hülya Kilinç’in Libya’da ölen MIT görevlisinin haberini yayinladiklari için tutuklanmasina ve Yeni Yasam Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Ferhat Çelik, gazetenin Yazi Isleri Müdürü Aydin Keser ve editörü Semiha Alankus’un ayni sorusturma kapsaminda ifadelerinin alinmasina tepki gösterdi.

Gazetecilerin gözaltina alinmasi ve tutuklanmasina dair açiklama yapan barolar, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu’nun karari ile “odatv.com” internet haber sitesine idari tedbir mahiyetinde erisim engeli getirilmesine tepki göstererek, gazetecilerin tutuklanmasi ve haber sitesine erisim engelinin ifade özgürlügüne baski oldugunu vurguladi.

‘ANAYASAYA GÖRE BASIN HÜRDÜR’

Mezopotamya Ajansi’nin haberine göre barolar tarafindan yapilan açiklamada su ifadelere yer verildi: “Gazeteciler Baris Pehlivan, Baris Terkoglu ve Hülya Kilinç’in tutuklanmasi, gazeteciler Murat Agirel, Ferhat Çelik, Aydin Keser’in tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmesi ve ODATV haber sitesine erisimin engellenmesi ifade özgürlügüne açik bir baski ve gözdagidir. Sayisiz defa belirttigimiz üzere, hiç kimse suç isleme özgürlügü içinde degildir. Ancak hukukun üstünlügüne uygun olmayan, siyasi hesaplasma tarzi yöntemlerle sorusturma yapildigi algisi doguran ve kaygilari güçlendiren her sorusturma hak ihlali yaratir. Kamuoyunu ilgilendiren, halkin ögrenme ve tartisma hakki bulunan hallerde, devletin güvenlik ihtiyaci ile halkin bilme hakki ve gazetecilerin ifade özgürlügü çatistiginda, ifade özgürlügü belli konularda devletin güvenlik ihtiyacinin önüne geçer. Anayasamiza göre basin hürdür ve sansür edilemez. Gazeteciligin suç olmadigini bildirir; keyfi, anayasaya, hukuka ve demokratik toplum gereklerine aykiri uygulamalarin son bulmasini bekledigimizi kamuoyu ile paylasiriz.”

Açiklamada imzasi bulunan barolar ise su sekilde: Adana Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Artvin Barosu, Aydin Barosu, Balikesir Barosu, Bartin Barosu, Bilecik Barosu, Bingöl Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakir Barosu, Düzce Barosu, Gaziantep Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, Izmir Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kirklareli Barosu, Kocaeli Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Mugla Barosu, Nigde Barosu, Ordu Barosu, Sinop Barosu, Sanliurfa Barosu, Sirnak Barosu, Tekirdag Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu.