Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Basaksehir Ikitelli Sehir Hastanesi'nin politik ekonomisi

Basaksehir Ikitelli Sehir Hastanesi'nin politik ekonomisi

Ikitelli Sehir Hastanesi'nin bir bölümü bugün açilacak. Bitmeyen yollarla ve altyapi eksikleriyle açilisi yapilacak olan hastanenin yapim hikayesi tipki diger sehir hastanelerindeki gibi oldukça dikkat çekici

Ikitelli Sehir Hastanesi'nin ilk etabi bugün açiliyor.

Covid-19 salgininin Istanbul’da yol açtigi agir tablo nedeniyle açilis erkene alindi.

Hastane bitmeyen yollari, tamamlanmamis bloklariyla tartisilmaya devam ederken, insaat sürecinin hikayesi de oldukça dikkat çekici.

Ikitelli sehir hastanesiyle ilgili kronoloji

Hastaneyle ilgili ilk açiklama Erdogan tarafindan 2010’da yapildi. 

Ocak 2011’de proje için kamu özel ortakligi modelinin tercih edildigi duyuruldu. 

Mart 2012’de Emsas Insaat’in liderlik ettigi bir konsorsiyum ihaleyi kazandi. Proje Türkiye’nin en büyük üçüncü yatirim projesi olarak duyuruldu.

Eylül 2017’de insaat basladi.

Projenin toplam maliyeti 1 milyar 232 milyon 816 bin 682 Dolar olarak açiklandi.

Kampüs sekiz adet hastaneyi içeriyor: 469 yatakli genel hastane, 327 yatakli kalp hastanesi, 311 yatakli ortopedi hastanesi, 521 yatakli çocuk hastanesi, 359 yatakli kadin hastanesi, 367 yatakli onkoloji hastanesi, 128 yatakli psikiyatri hastanesi, 200 yatakli fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi: Toplam yatak kapasitesi 2.682.

Rönesans Holding hisseleri satin aldi

Temmuz 2015’de çok ilginç bir gelisme yasandi. Ihaleyi kazanan firmalarin olusturdugu IHIC Istanbul Ikitelli Uluslararasi Saglik Hizmetleri Yatirim ve Isletme AS isimli sirketin bütün hisselerini, ihaleye girmemis olan Rönesans Saglik Yatirim AS ve Rönesans Holding AS satin aldi.

O dönemde bu islemin hukuksuzluguna dikkat çeken avukat Özgür Erbas, sirketlerdeki ortaklik degisikliginin yasal olarak yalnizca isletme dönemi için kabul edilebilir oldugunu, insaata daha kazma bile vurulmamisken gerçeklesen bu degisikligin birilerine komisyoncu geliri kazandirmak anlamina geldigini belirtiyordu.

Nedir bu Rönesans Holding?

Rönesans Holding 1993’de Rusya St Petersburg’da kuruldu. Dünyanin 28 ülkesinde müteahhit ve yatirimci olarak hizmet veriyor. Insaat, gayrimenkul gelistirme, enerji, endüstri tesisleri ve saglik alaninda faaliyet gösteriyor. Dünyanin en büyük 33., Avrupa’nin en büyük 9. müteahhitlik sirketi olarak siralaniyor. 2018 sonu itibariyle 4,9 milyar dolar ciroya ve 8,4 milyar dolar aktif büyüklügüne sahip. Cirosunun %24’ünü Türkiye’den, %40’ini Rusya’dan elde ediyor.

Holding Ikitelli Sehir Hastanesi'nin dünyanin en büyük deprem izolatörlü binasi oldugunu belirtiyor. Insa ettigi sehir hastanelerinin yatak kapasitesi 9.500 ve toplam insaat alani da 3,2 milyon metre kare. Yalnizca Ikitelli’nin alani 1 milyon metre kare kadar.

Holding Baskani Erkan Ilicak Holding sitesinde yer alan mesajini Nazim Hikmet’in Yürümek isimli siiriyle bitiriyor: “Yürümek, yürümeyenleri arkanda bos sokaklar gibi birakarak, havalari boydan boya yarip ikiye, bir mavzer gözü gibi, karanligin gözüne bakarak yürümek!”.

Yürümek’ten söz eden Baskan Ilicak Forbes Türkiye’nin geçtigimiz ay yaptigi açiklamaya göre 3,2 milyar Dolar servetiyle ülkemizin en zengin ikinci kisisi. 2016’daki serveti 2 milyar Dolar’di.

1967 dogumlu olan Ilicak insaat isine Enka Holding’de Tarik Sara’nin yaninda girdi. Rusya’yi da o vesileyle tanidi. Rusya’daki devlet ihaleleriyle isini ve servetini büyüttü.

CHP milletvekili Ali Hakverdi 31 Aralik 2019’da Meclis’te verdigi soru önergesinde Kanal Istanbul için Rönesans Holding’e söz verilip verilmedigini sormustu. Soru anlamliydi, zira Erdogan’in ikamet etmekte oldugu sarayin müteahhitligini de Ilicak yapmisti.

Ilicak Erdogan’in çagrisina uyarak koronavirüsle mücadele için 8 milyon dolar bagista bile bulundu.

Ilicak’in Ikitelli hastane insaati basinda insaattaki isçilerin yakinmalariyla da gündem oldu. Isçiler kötü çalisma kosullarindan, kurtlu yemeklerden sikayet ediyorlar ve sirketin Ankara’daki merkezinde çalisan bir emekçi de örnegin maliyeti 70 milyon olarak gösterilen bir isin kalitesiz malzemeyle 15 milyona tamamlandigini belirtiyordu.

Sehir hastaneciligi iyi para kazandiriyor

Sehir hastanelerini yapan sirketlerin insaat maliyeti disinda bir masrafi yok. Insaatin yapilacagi araziyi devlet sagliyor. Ayni devlet hastane hizmete girdikten sonra 25 yil boyunca sirkete kira ödüyor; bütün temizlik, bakim onarim, yemek, bilgi islem, otopark masraflarini üstleniyor; görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerini insaatçi firmadan satin aliyor; ayrica sirkete %70 yatak doluluk garantisi de veriyor. 

Devletin sirketlere yaptigi kira ödemeleri hep bir tartisma konusu oldu. Kira bedelleri hiçbir zaman açiklanmak istenmedi. Kira sözlesmelerinin çogu Dolar üzerinden düzenlendi. 

2019 yilinda hizmete sokulmus 10 sehir hastanesi için 6,2 milyar TL kira ve hizmet ödemesi yapilmisti. 2020 Saglik Bakanligi bütçesine bu baslik için konulan ödenek 10,4 milyar TL’ye yükseldi. 2020’de Saglik Bakanligi’nin toplam bütçesi ise 58,9 milyar TL’dir ve sehir hastaneleri giderlerinin bu bütçedeki payi %17,7’yi bulur.

2017 yilinin Ekim ayinda CHP PM üyesi Doç. Dr. Hüsnü Süslü, 2017 Ekim ayinda Ikitelli Sehir Hastanesi'nin yillik kira bedelinin 259 milyon TL oldugunu belirtiyordu. Dolayisiyla Rönesans’in bu hastaneden elde edecegi 25 yillik kira geliri 6 milyar 475 milyon TL ve ayni tarihteki Dolar kuruna göre toplam yatirim maliyeti 4 milyar 685 milyon TL’dir.

 

https://sygm.saglik.gov.tr/TR,33960/sehir-hastaneleri.html
http://megaprojeleristanbul.com/print/ikitelli-sehir-hastanesi
https://m.bianet.org/bianet/saglik/167507-ikitelli-sehir-hastanesine-ki…
https://ronesans.com/proje/istanbul-basaksehir-sehir-hastanesi/
https://ronesans.com/biz-kimiz/baskanin-mesaji/
http://www.pppikitellihastanesi.com/upload/Node/23733/files/Ikitelli_ES…
https://www.sondakika.com/haber/haber-ronesans-tan-koronavirusle-mucade…
https://www.birgun.net/haber/saray-i-yapan-ronesans-holding-e-kanal-ist…
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ilicak-son-iki-yilda-servetini-0-…
https://emlakkulisi.com/sehir-hastaneleri-icin-odenen-kira-bedelleri-tb…
https://emlakkulisi.com/sehir-hastaneleri-icin-odenen-kira-bedelleri-tb…
https://haber.sol.org.tr/emek-sermaye/ronesans-patronu-servetini-ikiye-…



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı