Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

`Basaracagiz diye çilgina döndüler`

`Basaracagiz diye çilgina döndüler`

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Türkiye-Israil iliskileriyle ilgili, "Uygulama gerçeklestiginde normallesme olur. Uygulama gerçeklesmezse kusura bakmasinlar" dedi.

Eskisehir- Basbakan Recep Tayyip Erdogan, "Biz, milletimizin bize vermedigi bir yetkiyi hiçbir yerde kullanmadik, kullanmayiz. Bugüne kadar eger bir sanli durusumuz varsa, eger bir dik durusumuz, eger bir omurgali durusumuz varsa bunun sebebi milletimiz bize ne dediyse onu yaptik. Çünkü biz halka güvendik, Hakk`a güvendik. Bizim kimseye borcumuz yok" dedi.

Basbakan Erdogan, muhalefet partilerinin çözüm sürecindeki iddialariyla ilgili, "Siz bu iddialarinizi ispat edemediginiz müddetçe namertsiniz. Bizim oraya verilmis bir sözümüz yok. Bizim millete verilmis bir sözümüz var" diye konustu.

Erdogan söyle devam etti:

"Bir tanesi dün Bursa`da `Teröristbasina ne vadettin` diyor. Ben de Saricakaya`dan diyorum ki beyefendi böyle bir iddianin içinde olduguna göre, bu iddiayi açiklamak durumundasin. Açiklayamazsan namertsin. Çünkü müfteri olarak bir yere varilmaz. Iftiralarla bir yere varilmaz. Siyasetçiye yalan yakismaz, iftira yakismaz. Bir sey biliyorsan belgele ortaya koy ama biz seninle ilgili geçmisten bugüne hep bunlari belgeledik.

Simdi bu çözüm sürecinde basariya ulasacagiz diye çilgina döndüler. Terörle ilgili olarak basariya ulasacagiz diye çilgina döndüler. Anamuhalefet de yavru muhalefet de kuduruyorlar. Niye, bu is bitecek diye. Bu ülkede huzur olacak diye, bu ülkede istikrar olacak diye, refah olacak diye çilgina dönüyorlar. Onlara ragmen huzur istikrar, onlara ragmen güven, onlara huzur, onlara ragmen mutluluk bu ülke var daha da artacak.

Isimiz çok. El ele verecegiz. Daha güzel seyler yapacagiz. Insallah ülkemizde barisi egemen kilacagiz. Terör belasina insallah son vermek üzereyiz. Onun gayreti içinde çalisiyoruz. Siyasetiyle, güvenlik güçleriyle el ele bu mücadeleyi sürdürüyoruz."

Eskisehir`in Çifteler ilçesinde, AKP seçim otobüsünden halka hitap eden Erdogan, çözüm süreciyle ilgili birilerinin bir seyler söyledigini bildirdi. Ülkede fitne rüzgarlari estirmek, ülkeyi bölmek isteyenler bulundugunu belirterek, söyle devam etti: ``Ana muhalefeti, yavru muhalefeti, su andaki çözüm sürecini kiskaniyorlar. Bölmek için ellerinden geleni yapiyorlar ama biz onlara ragmen bu çözüm sürecini basariya ulastiracagiz Allah`in izniyle. Bir tanesi çikmis Bursa`da diyor ki, su lafa bak ya, `Ey Basbakan` diyor. `Terörist basina sen ne söz verdin, ne vaat ettin` diyor. Bu kardesiniz, bu Basbakaniniz, halkinin vermedigi yetkiyi hiçbir zaman hiçbir yerde kullanmamistir, kullanmaz. Bunu böyle bilin. Bakin, Imrali`ya kim getirdi, koydu. Onu arastirin, sorun. Kardeslerim bakiniz bizim uluslararasi sularda 9 gencimizi, kardesimizi sehit ettiler degil mi? Ne dedik? Eger bizimle normallesmek isteniyorsa `Önce Türk milletinden özür dilenecek. Bu bir. Iki; sehitlerimizin ailesine tazminat ödenecek. Üç; Filistin halkina uygulanan ambargo kalkacak` dedik. Hiç endise etmeyin, biz bu yolculugumuzda hep dik durduk, diklesmedik. Omurgali bir siyaset yürüttük, yine aynen yürütmeye devam edecegiz. Simdi özür dilendi mi? Dilendi. Simdi tazminatin ödenmesini ve Filistin`e de ambargonun kalkmasini bekleyecegiz. Bu görüsmede bir sey daha gündeme geldi. Filistin ile Israil arasindaki sikintilarda Türkiye ile Israil arasinda is birligi. Bunlar siradan adimlar degil, önemli adimlar. Sunu iyi bilmenizi istiyorum. Artik Türkiye`de gündemi belirlenen bir idare yok, gündem belirleyen bir idare var, bir ülke var. Bu böyle devam edecek Allah`in izniyle.``

 

`Koskoca Ziraat Bankasi`ni batirttilar bunlar`

``Niçin 10 sene önce huzursuzduk? Ekonomik yönden niçin satin alma gücümüz iyi degildi?`` degerlendirmesinde bulunan Erdogan, sunlari kaydetti: ``Çiftçi kardesim. Iyi dinle beni. Ziraat Bankasi sana yüzde kaçla kredi veriyordu? Yüzde 59 faizle kredi veriyordu. O da cüzi bir miktar veriyordu. Simdi hamdolsun Ziraat Bankasi, benim vatandasima yüzde 5 ile yüzde 9 arasindaki faizle kredi veriyor. Kredi rakami, miktari da artti. Halk Bankasi`na bakiyorsunuz; esnafa yüzde 47 faizle kredi veriyordu, simdi biz yüzde 5`le kredi veriyoruz. Nereden nereye geldik? Yani o mu, bu mu? Bu uygulamalar MHP`nin, DSP ile beraber iktidar oldugu zaman vardi. Kalkmis milliyetçilikten bahsediyor. Sevsinler senin milliyetçiligini. Batsin böyle milliyetçilik. Milliyetçilik, vatanseverliktir. Milliyetçilik, milliyetperverliktir, halkina hizmet üretmektir. Siz halka hizmet vermediniz, halkimi sömürdünüz. Faizle sömürdünüz. Bankalarimizi batirdiniz. Koskoca Ziraat Bankasi`ni batirttilar bunlar. Halk Bankasi`ni batirdilar, Vakifbank`i batirdilar ama biz ayaga kaldirdik.``

 

IMF`ye borcun ödenmesi

Erdogan, ``MHP ile CHP`nin yavrusu DSP`nin, IMF`den 30 milyar dolar borç aldigini ve kendilerine 23,5 milyar dolar borçla devrettiklerini`` anlatti. Simdi bu borçtan 400 milyon dolar kaldigini dile getiren Erdogan, ``Mayis ayinda bu 400 milyonu da ödüyoruz ve IMF ile dosyayi kapiyoruz. Bu arada bir sey oldu. Simdi IMF bizden borç istiyor`` ifadesini kullandi. Erdogan, yurttaslarin, ``Verme, verme`` tezahürati üzerine, ``Yok yok. Veren el, alan elden üstündür. Su anda görüsmeler yapiliyor. Gerekirse 5 milyar dolar onlara borç verecegiz. Niye? Türkiye`ye, Osmanli`nin, Selçuklu`nun torunlarina bu yakisir`` dedi.

Geçmiste Türk lirasinin bol sifirli oldugunu hatirlatan Erdogan, sözlerini söyle tamamladi: ``Bunlar aksam yattilar, sabah kalktilar bir sifir koydular. Paramizi ne hale getirdiler. Bizi delikli kurusa muhtaç ettiler. Benim yasimda olanlar bilirler. Tuvalete delikli 2,5 kurusla girerdik. Hatirliyorsunuz degil mi? O zamanlar `zengin` kime denirdi? Milyonere `zengin` denirdi ama bizi öyle bir hale getirdiler ki tuvalete 1 milyon liraya gider hale geldik. Biz dedik ki `Bu sifirlari atacagiz.` Dediler ki `Atamazsiniz.` Ya atariz, attik. `Enflasyon patlar` dediler. Patladi mi? Patlamadi, çatladi. Bir tanesi, kösesinde yazi yaziyordu. Çok da hava atmayi seven bir tip. `Ben Taksim Meydani`nda aniririm` dedi. Hala aniracak. Hiç önemli degil. At denize, balik bilmezse Halik bilir.``

Erdogan, gelecek ay Filistin, Gazze, Bati Seria ziyareti yaparak ambargonun kalkmasiyla ilgili uygulamayi yerinde görmeyi planladiklarini sözlerine ekledi. Mitingde, Milli Egitim Bakani Nabi Avci, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim, Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, AKP Genel Baskan Yardimcilari Haluk Ipek ve Salih Kapusuz, Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, Eskisehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Murat Mercan da hazir bulundu.

 

Istanbul-Eskisehir yüksek hizli treni 29 Ekim`de açilacak

Basbakan Erdogan, OBA helikopteriyle Eskisehir`in Çifteler ilçesinden Sivrihisar ilçesine geçti. Sivrihisar kaymakamlik meydaninda halka hitabindan önce Erdogan`a, Akbas cinsi Anadolu çoban köpegi yavrusu hediye edildi. Erdogan daha sonra Sivrihisar`da halka hitap etti. Nasreddin Hoca`nin dogdugu Sivrihisar`da olmaktan duydugu mutlulugu dile getiren Erdogan, Eskisehir programi ve yaptigi açilislar hakkinda bilgi verdi.

Selçuklu`nun baskenti Konya ile 2013 kültür baskenti Eskisehir`i yüksek hizli trenle birbirine bagladiklarini dile getiren Erdogan, ``Mevlana ile Yunus Emre`nin o gönül baglarini ayni zamanda yüksek hizli trenle de birbirine bagladik`` diye konustu. Söz konusu sefer ücretinin on bes günlügüne 5 lira oldugunu belirten Erdogan, alandakilere ``On bes gün 5 lira, kaçirmayin bunu`` diye seslendi.

Ankara-Eskisehir yüksek hizli tren seferlerinin devam ettigini animsatan Erdogan, ``Simdi bir adim daha atiyoruz, Osmanli`nin baskenti Istanbul ile Eskisehir`i yine bagliyoruz, 29 Ekim`de`` ifadelerini kullandi. Yapilanlarin ``siradan`` olaylar olmadigini ifade eden Erdogan, ``On yil önce denilseydi `Istanbul`dan Ankara`ya yüksek hizli trenle gidecegiz. Konya`ya yüksek hizli trenle gidecegiz. Sivas`a yüksek hizli trenle gidecegiz.` Kim inanirdi`` diye sordu.

Yapamayacaklari hiçbir sözü vermediklerini vurgulayan Erdogan, ``Biz dik duracagiz, diklesmeyecegiz. Bu yolda hep böyle olduk. Omurgali olduk, aksam baska sabah baska olmadik. Çünkü biz medeniyetimizin su ilkesini kendimize ilke edindik, `Ne aldatan olacagiz ne aldanan olacagiz` dedik. Nasreddin Hoca esegine ters de bindi, düzde bindi ama hep dogru istikamette gitti. Mesele bu. Iste bu nedir? Bu bir ask isidir, milletine sevdali olma isidir. Biz size sevdaliyiz. Biz bu millete efendi olmaya degil, bu millete hizmetkar olmaya geldik`` diye konustu.

 

`Buralari büyüksehire dahil etmeyen anlayislara Büyüksehir teslim edilmez`

Eskisehir`in tüm ilçeleriyle en güzeline layik oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:
``Eskisehir`de yapilacak belediye seçimlerinde artik buralarin hepsi büyüksehire dahil olacak. Dolayisiyla buraya yan bakmayacak bir belediyenin olmasi lazim. Belediyecilik bizim isimiz. Bu kardesiniz Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligindan geldi. Dolayisiyla buralari büyüksehire dahil etmeyen anlayislara büyüksehir teslim edilmez. Buna karsi çikanlara büyüksehir teslim edilmez. Biz bu isi devraldigimiz takdirde buralar altyapisiyla üst yapisiyla Allah`in izniyle çok farkli bir konuma gelir. Bir imar bütünlügü olur. Bu imar bütünlügüyle buradaki nasil simdi tarihi eserleri ayaga kaldiriyorsak o zaman süratlendirmek suretiyle altyapisiyla, üst yapisiyla, toplu konutuyla her seyiyle buralari ayaga kaldiracagiz.``

Eskisehir`in çok modern hale geldigini ve yapilanlarin sadece yüksek hizli trenle sinirli olmadigini bildiren Erdogan, sunlari söyledi: ``Sehrin merkezine girdiginiz zaman, kavsak düzenlemelerini biliyorsunuz degil mi? Bunlari kim yapti? Biz yaptik, biz. Büyüksehir ile yakindan uzaktan alakasi yok bunlarin. O alt geçitler, üst geçitler, kavsak düzenlemeleri hepsi bizim Karayollari tarafindan yapilmis eserlerdir. Ama buna birileri sahip çikmaya kalkiyor, sakin aldanmayin. Tamamiyla Ulastirma Bakanligimizin, Karayollarimizin yapmis oldugu eserlerdir. Neden? Çünkü Eskisehir`e bu layik da onun için. Kültür baskenti bir mücadele neticesinde alindi, durup dururken olmadi bu is. Kültür baskentiyle ilgili çalismanin içerisinde biz isteriz ki, buradaki tüm yerel yönetim bulunsun ama yok. Sadece burada merkezi yönetim bu isi üstlendi ve biz götürüyoruz. Ama biz bir seye inaniyoruz; Türkiye, dünyada artik tarihteki yerini aldi, aliyor.``

Göreve geldiklerinde Türkiye`nin dünyada ekonomik olarak 26`nci sirada yer aldigini, simdi ise 17`nci siraya yükseldigini dile getiren Erdogan, Mehmet Akif Ersoy`un ``Bir zamanlar biz de millet, hem nasil milletmisiz, gelmisiz dünyaya millet, milliyet nedir ögretmisiz`` dizelerini animsatti.

 

`Milliyetçiyim demek milletini sevmek demek`

Iktidari devraldiklarinda çökmüs durumdaki Ziraat Bankasi, Halkbankasi ve Vakifbank`in simdi dünyanin saygin bankalari arasina girdigini belirten Erdogan, Merkez Bankasi`nin döviz rezervinin 27,5 milyar dolardan 125 milyar dolara çiktigini dile getirdi.

Yolsuzluk hortumlarini kestiklerini ifade eden Basbakan Erdogan, sözlerine söyle devam etti: ``Bir gecede köse dönenler, bankalari iflasa götürenler vardi bu ülkede. `Milliyetçiyim` diyenlere söyleyin, `Ben memurum, ben isçiyim, zorunlu tasarruf adi altinda bizden paralar kestiniz. 13,5 katrilyon devletin milletine borcu vardi. Niye bizim paralari ödemediniz` diye onlara sorun. Bu paralari biz ödedik. 13,5 katrilyonu biz ödedik. Benim memur kardesimi, isçi kardesimi aldattilar. Zorunlu tasarruf adi altinda sizden para kestiler. Hatirliyor musunuz? Bu paralari yine biz ödedik. 3,5 katrilyon da oraya ödedik. Hani milliyetçiydi bunlar? `Milliyetçiyim` demek milletini sevmek, onun hakkina sahip çikmak demek. Biz terörle mücadele ediyoruz, çikiyorlar, utanmadan, sikilmadan `Ne vadettin, ne söz verdin` diyorlar. Hukukta bir kaide vardir, iddia sahibi iddiasini ispatla mükelleftir. Ben bu iddiayi ortaya atan zata diyorum ki; eger sahsiyet sahibiysen, onurluysan bu iddiani ispatlamaya mecbursun. Ispatlayamazsan namertsin diyorum. Biz bu aziz milletin, bize vermedigi bir yetkiyi bugüne kadar hiçbir yerde kullanmadik, kullanmayiz. Bizim derdimiz terör belasini, insallah yok etmek. Sivrihisar teröre çok kurban verdi, çok sehidimiz var. Ben sehitligin karsisinda degilim, olamam. Çünkü benim Rabbim, sehitligi peygamber makamindan sonra en yüce makam olarak nitelendiriyor. `Onlara ölüler demeyin, onlar diridirler` diyor. Öyleyse biz bununla tabii ki övünürüz ama istiyoruz ki ülkemizin huzuru kaçmasin. Bizim milletimize sözümüz var. Bu ülkede güven, istikrar, huzur, mutluluk olacak, memnuniyet olacak. Derdimiz bu.``

 

`Bu milleti seviyoruz`

AKP iktidara geldiginde 3 bin 400 dolar olan kisi basina milli gelirin 10 bin 600 dolara yükseldigini belirten Erdogan, ``Ama söyle kisa bir süre sonra ilk çeyrek açiklanacak, 11 bin dolar olmasi bekleniyor. Bu nedir? Artik güçleniyoruz. Güçlüyüz. Evvelallah, yarinlara çok daha farkli yürüyecegiz`` ifadesini kullandi.

Egitim yatirimi yaptiklarini ifade eden Erdogan, ögrencilere kitaplari ücretsiz verdiklerini söyledi. Artik dersliklerde akilli tahta, ögrencilerin elinde tablet bilgisayar olacagini dile getiren Erdogan, bunun modern dünyanin bir adimi oldugunu vurguladi.

Iktidara geldiklerinde 76 olan Türkiye`deki üniversite sayisinin bugün 171 oldugunu hatirlatan Erdogan, üniversite olmayan il kalmadigini bildirdi. Erdogan, ``Üniversite gençleri ne bursu aliyorlardi? 45 liracik. Simdi ne veriyoruz? 480 lira veriyoruz. Nereden nereye geldik? Ayrica Kredi ve Yurtlar Kurumu`nda kaliyorlarsa sabah ve aksam kahvalti, yemek ücretsiz`` diye konustu.

Yurttaslarin artik istedigi hastaneye gidebildigine, ilacini istedigi eczaneden alabildigine isaret eden Erdogan, söyle devam etti: ``Kuyruklarda ne bekledik degil mi? Ilaçlarimizi alamazdik, hatirlayin o günleri. Artik onlari atlattik. Simdi ambulans helikopterlerimizle ambulans jetlerimizle Türkiye`nin dört bir yaninda servis veriyoruz. Derdimiz ne biliyor musunuz? Osmanli, dedemiz diyor ki, ecdadimiz, `Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sihhat gibi. `Yani, vatandasinin saglikli bir nefesini devleti feda etmeye degismiyor. `Devleti feda ederim ama vatandasimin bir saglikli nefesini önemserim` diyor.``

Koalisyon hükümeti döneminde IMF`ye 30 milyar dolar borçlanildigini, AKP iktidarina 23,5 milyar dolar borç devredildigini anlatan Erdogan, ``Ödedik ödedik, simdi 400 milyon dolar borç kaldi. Mayis ayinda bu 400 milyon dolari ödemek suretiyle artik IMF`ye olan borcu kapatiyoruz. Soruyorum, kim milliyetçi? Ey MHP, sen misin, biz mi? Biz, bu vatani seviyoruz. Bu milleti seviyoruz. Biz, bu milletin batiya, IMF`ye, suraya borçlu kalmasina tahammül etmedik ve isi buraya getirdik`` ifadesini kullandi.

Iktidara geldiklerinde çiftçiye yüzde 59 faizle kredi veren Ziraat Bankasi`nin su anda ortalama yüzde 5 ile kredi verdigini vurgulayan Erdogan, Türkiye Halk Bankasi`nin daha önce yüzde 46-47 olan faiz oranini da yüzde 5-9 arasina indirdigini kaydetti.

 

`Onlar faize ödüyordu`

Daha önce halktan toplanan verginin yüzde 85`inin faize gittigini belirten Basbakan Erdogan, simdi yüzde 15-16`sinin faize harcandigini söyledi. Erdogan, ``Diyorlar ki, `Bu yollari nasil yapiyorsunuz?` Iste böyle yapiyoruz. Onlar faize ödüyordu, biz yola ödüyoruz. 79 senede Türkiye`de 6 bin 100 kilometre duble yol yaptilar. Biz on senede 17 bin 100 kilometre duble yol yaptik`` görüsünü dile getirdi.

Göreve geldiklerinde 26 olan Türkiye`deki havaalani sayisinin simdi 50 oldugunu belirten Erdogan, söyle konustu: ``Türkiye`nin neresine giderseniz gidin 45 dakikalik mesafede havaalanina ulasabilirsin, oradan da Türkiye`nin istedigin yerine gidersin. Yurt disina gideceksen yurt disina da gidersin. Eskiden havayolu vardi, belli bir azinlik uçaga binebilirdi. Ama biz `havayolunu halkin yolu yapacagiz` dedik. Simdi halk havayolundan istifade ediyor. Bununla kalmadik. 10 sene önce Hakkari`ye havaalani yapilacak deselerdi Hakkari`de yasayan benim Kürt kardesim buna inanir miydi? Igdir`a yapilacak deselerdi inanir miydilar, Sirnak`a yapilacak dense inanir miydilar? Igdir`a açtik, simdi bu yil sonuna kadar Hakkari ve Sirnak`a da açacagiz. Makineler yakildigi halde yaptik, müteahhitler tehdit edildigi halde yaptik. Niye? Çünkü biz 780 bin kilometre karelik bu vatan topraklarina asiktik. Biz bu milleti Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abhaza, Tomak, Roman, Tatar ayirmadik. Biz, bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz dedik ve bunu basardik.``

Türkiye`nin önünde daha iyi ve güzel günler olduguna dikkati çeken Erdogan, ``Ama benim sizden bir ricam var. Aramiza fitne sokmak isteyenlere firsat vermeyin. Biz bir birimizi Allah için sevecegiz. Makam mevki için degil, para pul için degil. Bu bizim kavimdendir, bu bizim irktandir. Bizde böyle bir sey yok`` diye konustu.

``El ele, gönül gönüle aydinlik yarinlara hep beraber yürüyecegiz. Hiç endiseniz olmasin. Bu isi de basaracagiz. En büyük sahibi Allahtir`` diyen Erdogan, muhalefete ragmen ellerinden geleni yaptiklarini, Türkiye`nin dört bir yanini imar ettiklerini bildirdi.

Afyonkarahisar`dan 11 sene önce yola çikarken, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dediklerini belirten Erdogan, bugün de ayni yerde bulunduklarini söyledi. Erdogan, ``Milletçe Türk`ü, Kürt`ü, Laz`i, Çerkez`i, Gürcü`sü, Abhaza`si, Arnavut`u, Tatar`i hep beraber tek milletiz. Bayragimiz tek. Renk sehidimizin kani. Hilal bagimsizligimizin ifadesi. Yildizlar bu topraklara düsen sehitlerin temsili. Kardeslerim tek vatan dedik. 780 bin kilometre karenin tamami bizim vatanimizdir. Bu vatan üzerinde ameliyat yaptirmayiz. Tek vatan. Tek devlet dedik, Türkiye Cumhuriyeti devleti. Tek devlet olarak bu hizmeti sürdürüyoruz, sürdürecegiz`` diye konustu.

Basbakan Erdogan`a Sivrihisar`da esi Emine Erdogan`in yani sira Milli Egitim Bakani Nabi Avci, Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim, AKP Genel Baskan Yardimcisi Salih Kapusuz, AKP Genel Sekreteri Haluk Ipek ve bölge milletvekilleri eslik etti.

cumhuriyet



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli