?BASARIYI DILTIME ILE GARANTIYE ALIN?

?BASARIYI DILTIME ILE GARANTIYE ALIN?

DILTIME DIL OKULLARI Kurucusu Serhat Aslan ?Yabanci dil egitiminde basariyi DILTIME ile garantiye alin? dedi.

“BASARIYI DILTIME ILE GARANTIYE ALIN”

DILTIME DIL OKULLARI Kurucusu Serhat Aslan “Yabanci dil egitiminde basariyi DILTIME ile garantiye alin” dedi.

Haber RÖPORTAJ : Hayriye Okar

Esenlerde Yabanci dil egitimi noktasinda çalismalarda bulunan DILTIME DIL OKULLARI Kurucusu Serhat Aslan,  “Esenler de dil egitimi konusunda büyük bir bosluk oldugunu fark ettim. Ögretmenligimin ilk yillarini Esenler’de yaptim ve DILTIME DIL OKULUNUN Esenler için bir gereksinim oldugunu düsünerek kurs açmaya karar verdim, verdigim bu kararin tek sebebi bu degildi” dedi.

DILTIME DIL OKULLARI Kurucusu Serhat Aslan Yabanci dil egitimi ve Esenlerdeki kurslari hakkinda açiklamalarda bulunarak Hayriye Okar ile bir röportaj gerçeklestirdi.

OkarSerhat Bey bransiniz nedir ve hangi okullarda egitim aldiniz?

Serhat “Ingilizce. Selçuk üniversitesinde okudum ve Londra’da “Oxford house college” de pratik konusma ve ders anlatma konusunda uzun yillar egitim aldim.

Okar “Ingilizce ögrenirken ögrenmenin sitili var mi peki?

Serhat “Yabanci dili nasil kullanacaksak ayni sekilde ögrenmeliyiz. Sadece çeviri yapmak ve bazi metinleri anlama için ögreniyorsak çeviri –gramer ve okuma çalismalari daha isabetli olacaktir. Ancak yabanci dili konusmak için ögrenecek isek, dili konusarak ögrenmek zorundayiz. Bu anlamda da Diltime Dilokullarinda yabanci ögretmenler ve Ingilizce ögretmenlerimiz ile gerek derslerde gerek club çalismalarinda speaking derslerine agirlik vermekteyiz.

Okar “Serhat bey peki Ingilizce ögrenme yasi çok erkene çekilmis durumda peki sizce bu dogru mu?

Serhat “Yabanci dil ile erken yaslarda tanisma bilimsel olarak destek gören bir kavram ancak çocuklara yabanci dili ögretebilme ve yabanci dili sevdirebilme konusunda yine sikintilarimiz var. Ve  ders saati olarak yine sinirli. Belki Ingilizce ögretmeni bransindaki ögretmen bile derse girmiyor olabilir bazi okullarda. Ama yabanci dille erken tanisan çocuklar daha iyi islenmis olacaktir ve en önemlisi de erken yasta kasitli veya bilinçli ögrenme yerine farkinda olmadan dogal olarak dili edinme süreci daha agir basmaktadir. Bu tarz yogun bir ortam saglanabilir ise tabi ki çocuklar çok daha dogru ve hizli bir sekilde ögrenebilirler.

Okar “Hocam ögrenciler yillarca Ingilizce dersler alarak üniversiteye geliyorlar ancak alinan o kadar dersin sonucunda bir birikim olmadigini görüyoruz. Burada bir hata yok mu? Sizce Müfredatlar bizim düsünme seklimize göre düzenlense daha iyi sonuçlar elde edilebilir mi?

 

Serhat “ Müfredatlar çok fazla bilimsel arastirmaya dayanarak ve profesyonel biçimde sekillendirilmiyor, maalesef. Genelde baska dersler ön plana çikariliyor. Haftada 2-3 saat ders görerek bu isin olmayacagi birçok bilimsel makalede kaleme alinmistir. Bunlarin basinda Rod Ellis ismindeki ünlü dil edinim profesörü gelmektedir. Dengeli bir müfredat sadece kelime ve gramer degil dört beceriyi birlikte ögretmeli ve ögrenme sadece sinifla sinirli kalmamalidir. Ders disi etkinlikler, projeler ödevler, geziler, arastirmalar dil ögrenme programini desteklemelidir.

 

Okar “Üniversitelerdeki hazirlik siniflari ile ilgili ne düsünüyorsunuz?

 

Serhat “Kanaatimce Ingilizcenin ögrenilebildigi ve bireyler için ulasilabilirlik bakimindan en üst sirada gelen kurumlar Üniversitelerin hazirlik siniflaridir. Bence Ingilizce ögrenmek isteyen ögrenciler için hazirlik siniflari bir firsat. Genelde haftada 25 saat ve üzeri ders görerek yogun bir programa tabi tutulan ögrenciler, dersleri düzenli takip etmeleri ve ders disi etkinlikleri de titizlikle ve severek yapmalari sartiyla, mutlaka basariya ulasirlar. Ama sunu unutmayin ki her daim bireysel farkliliklar var olacaktir. Herkesin ayni egitimle ayni basari düzeyine gelmesini bekleyemeyiz

 

OkarPeki, 1 yilda Ingilizce ögrenilebilir mi?

 

Serhat “Hem de çok iyi düzeyde Ingilizce ögrenilebilir. Haftada 25 saat X 14 hafta= 350 saat ders eder. Iki yariyilda toplam 700 saat eder ki bilimsel literatür de istatistiksel verilere göre Ingiliz dilini ögrenmek için yeterlidir. Bazi farkli alfabe kullanan dillerde ya da kisinin anadilinden farkli bir dil familyasina ait dillerde bu süre 1200-1300 saate kadar çikmaktadir. 700 saatlik dil egitiminin üzerine 3 aylik bir yurtdisi kursuna veya yurtiçinde bir konusma kursuna devam edilmesi durumunda hem okuyup yazan, hem de iletisim kurabilen bir kisi haline gelebiliriz.

 

Okar “Yabanci dil egitiminde yabanci hoca ögretmede ve ögrenmede ne kadar etkili oluyor?

 

Serhat  “Yabanci hocanin Türk hocaya göre tek avantaji sadece telaffuz ve dili daha iyi konusmasidir. Is ögretime gelince ortada pek bir fark kalmiyor. Dogru yöntem ve tekniklerle Türk hocalarimizdan yabanciya nazaran daha iyi neticeler elde edebiliyoruz. Bu, hocanin donanimli ve tecrübeli olmasina da bagli tabii. Ancak özellikle konusma boyutunda, sinifta hedef dilin kullanilmasi amaciyla Türkçe bilmeyen bir hoca avantajlidir. Genellikle yabanci hocalarimizdan konusma derslerinde büyük destek aliyoruz

 

Okar “Esenler de neden Ingilizce kursu açmaya karar verdiniz?

 

Serhat “Esenler de dil egitimi konusunda büyük bir bosluk oldugunu fark ettim. Ögretmenligimin ilk yillarini esenlerde yaptim ve bunun bir gereksinim oldugunu düsünerek kurs açmaya karar verdim tek sebep bunlar degil tabii ki asagida siraladigim gibi birçok sebebi var.

          

           

·         Kompakt program yerine zamana yayilmis programin izlenmesi

·         Yanlis metot ve uygulamalar

·         Kalabalik siniflar

·         Düsük ögrenci motivasyonu ve sikici siniflar

·         Yanlis ders çalisma teknikleri

·         Ögrenme seklinin dilin gerçek hayatta kullanim sekliyle örtüsmemesi

·         Ders disi dili kullanma olanaklarinin azligi

·         Tek tip ders isleme tarzi, çok zeka kavramina uygun materyal ve etkinliklerin seyrek kullanimi

·         Ögretirken eglendirme, eglendirirken ögretme prensibinden uzak kalinmasi

·         Sinavlara endekslenmis bir ortamda dil ögrenilmesi

·         Dört temel beceriyi ve iletisimi hedef almak yerine gramer ve kelime ile okuma egitimine yer verilmesi

·         Yabanci dilin öneminin toplumun büyük kesiminde hala kavranmamis olmasi

·         Haftalik programlardaki ders saatinin yetersizligi

Serhat bey, Basarinin sirri sizce nedir?

Serhat  “Yüksek motivasyon ve dogru yöntemlerle dil ögrenim sürecine ayirdigimiz vakti en üst düzeye çikarmak. Hedef mümkün oldugunca yabanci dile kendimizi maruz birakabilmektir. Emek harcamadan ve dili kullanmadan bazi ticari kurumlarin iddia ettigi gibi bir haftada bir ayda Ingilizce ögrenmek mümkün degildir. Bu sürelerde ancak dilin çok küçük bir kesitine hakim olabilirsiniz. Örnegin yol sormayi, telefonda rezervasyon yapmayi ögrenebilirsiniz ancak herhangi bir konuda görüsünüz soruldugunda tutulup kalmaniz normaldir. Ya da yabanci dili kullanarak bir konudaki hakliliginizi ve suçsuzlugunuzu kendinizi savunarak gösteremeyebilirsiniz. Yani sihirli bir degnek maalesef icat edilmedi. Çalismadan yorulmadan ögrenmek simdilik mümkün görünmüyor.

OkarEsenler Diltie Dilokullari kaç yildir esenlerde hizmet vermekte ve hangi yas gruplarina hitap etmektesiniz?

Serhat “Diltime dilokullari 10 yildir yabanci dil üzerine esenler halkina hizmet vermektedir. Anasinifi –Ilkögretim-lise-yetiskin-lys 5-yds grup ve birebir egitimler vermektedir.

OkarBasarilarinizdan yetistirdiginiz ögrencilerden örnek verebilir misiniz?

Serhat  “Üniversite dil sinavinda Türkiye de dereceye giren ögrencilerimiz oldu. Teogda Ingilizce ful çikaran basarili ögrencilerimiz oldu. Medipol-Medicine Hospital Is Bankasi-Hsbc Bankasi gibi sirketlerin yönetim kadrolarina diltime dilokullari kapsamina grup egitimleri verildi. Diltime dil okullarinin eski ögrencileri Ingilizce ögretmeni olarak egitim aldiklari Diltime dil okullarina ögretmen olarak birçogu egitim vermeye basladi. Diltime dil okullari köklü egitim kadrosu ile yeni Ingilizce ögretmenleri-tercümanlar-egitmenler yetistirmeye tüm hiziyla devam ediyor.