Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Basbakan`a tepki: Halki kiskirtma!

Basbakan`a tepki: Halki kiskirtma!

Basbakan Tayyip Erdogan`in Gezi Parki`yla baslayan ve tüm ülkeye yayilarak yaklasik iki haftadir süren gösterilere iliskin halka meydan okuyan tutumu sürüyor.

Basbakan Tayyip Erdogan’in Gezi Parki’yla baslayan ve tüm ülkeye yayilarak yaklasik iki haftadir süren gösterilere iliskin halka meydan okuyan tutumu sürüyor. AKP simdi de 15 Haziranda Ankara’da, 16 Haziranda Istanbul’da yapacagi iki mitingle halki karsi karsiya getirecek ve gerilimi artiracak adimlar atiyor. Hükümet bu adimla yerel seçim startini verecegini belirtirken, atilan adimi gazetemize degerlendiren Prof. Dr Mehmet Bekaroglu, “Bunlar tüm seçimleri gerilim siyaseti üzerinden kazandilar. Belki de yine aynisi yapilmak isteniyor” dedi. Bekaroglu, Basbakan’in tutumunu ‘akil tutulmasi’ sözleriyle niteledi. Taksim Dayanismasi üyesi ve Mimarlar Odasi Genel Baskani Eyüp Muhcu da Basbakan’i toplumu kutuplastirip, tehlikeli bir süreci baslatmak yerine halkin taleplerine kulak vermeye çagirdi.

Gezi Parki’yla baslayip hükümetin yillardir uyguladigi baskici politikalara karsi bir isyana dönüserek bütün ülkeye yayilan eylemler karsisinda hem ülke içinde hem uluslararasi alanda itibar kaybeden Basbakan Erdogan, gerilimi yükseltecek kararlar almayi sürdürüyor. ‘Yüzde 50’yi evinde zor tutuyoruz’ sözleriyle halki tehdit eden ve büyük tepki toplayan Erdogan bu kez somut adim atti ve 15 Haziranda Ankara’da, 16 Haziranda da Istanbul’da iki miting karari aldi. Elestirilerin odagindaki Basbakan Erdogan’in, Istanbul’da Kazliçesme’de yapilacak miting için ‘2 milyon kisinin katilmasini istiyorum’ dedigi belirtiliyor. Tüm ülkeye yayilan eylemlere katilanlara mesaj vermek isteyen Basbakan mitinglerle hem gövde gösterisi yapmayi hem de yerel seçim startini vermeyi planliyor.

BASBAKAN GÜL VE ARINÇ’I YOK SAYDI

Hükümetin miting kararini gazetemize degerlendiren Eyüp Muhcu, Taksim Gezi Parkiyla ilgili olarak ortaya çikan ve tüm ülkeyi saran eylemlerde ortaya çikan toplumsal taleplerin siddetle bastirilmasi çabasinin geri teptigini belirterek, “Ortaya çikan tablonun ardindan Cumhurbaskani Abdullah Gül ve Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç da devreye girdi ve bir yumusama süreci basladi. Ancak Basbakan yurt disi gezisinden döner dönmez, bu havayi dagitmaya giristi ve Cumhurbaskani’ni, Arinç’i yok sayarak partisinin MKYK’sini toplamis ve dikte ettigi kararlari aldirmistir” dedi.

AKP TABANINA VE HÜKÜMETE ÇAGRI

Muhcu, “Halk Basbakan’dan bir baris, kardeslik dili beklerken o giderek milyonlarca kisinin karsisina baska milyonlari çikaracak tehlikeli organizasyonlara giristi. 15 ve 16 Haziran’da düzenlenecek mitingler toplumu karsi karsiya getirmek, kamplara bölmek ve çatisma ortami yaratmak için atilmis çok tehlikeli adimlardir” seklinde konustu. Basbakan’in buyurgan, saldirgan ve tüm kararlari tek basina alma tutumunun AKP tabaninda ve parti yöneticileri ile hükümet yetkililerinde de rahatsizlik yarattigini dile getiren Muhcu, “Hükümet yetkililerini ve AKP tabanini Basbakan’in dayattigi bu tutuma ortak akilla karsi durmaya, hukuka saygi duymaya çagiriyorum” dedi.

TOPBAS YETKILERINI BASBAKAN’A MI DEVRETTI?

Basbakan’in sadece Cumhurbaskani ve Arinç’i, diger bir çok yetkiliyi degil degil, Istanbul Belediye Baskani Kadir Topbas’i da yok saydigini söyleyen Muhcu, “Topbas anayasal olarak bu kentin temsilcisidir. Yaptigi son açiklamada Gezi Parki’na Topçu Kislasi yapmak konusunda Basbakanin istegi olduguna yönelik sözleriyle, yetkilerini Basbakan’a devretmistir. Topbas ya görevini yapmali ya da derhal istifa etmelidir” seklinde konustu.

BASBAKAN GERILIMI TIRMANDIRIYOR

Prof. Dr. Mehmet Bekaroglu ise “Basbakan sürekli faiz lobisinden, komplodan söz ediyor. O halde bosa çikarsin komployu. O halde bu komployu bosa çikarsin. Basbakan bunun yerine gerginligi tirmandiriyor. Miting karari aliyor, hava alaninda karsilama organize ediyor, orada ‘yol ver geçelim Taksim’i ezelim’ sloganlari atiliyor. Bu inatlasma siyasetinden vazgeçmesi lazim. Su anda yasadigi bir akil tutulmasidir” seklinde konustu. Basbakan’in bu gün sokaklara dökülmüs on binlerce gencin evlerine dönmesini saglayacak bir siyaset izlemesi gerektigini belirten Bekaroglu, “Vali, belediye baskani digerleri bazi açiklamalar yapiyorlar ama halki Basbakan’dan açiklama bekliyor. Erdogan çikip sorunu çözecek, halkin taleplerini dikkate alacak açiklamalar yapmali” dedi.

‘AKP HEP GERILIM SIYASETINDEN KAZANDI’

AKP’nin hep gerilim siyaseti üzerinden seçimleri kazandigini söyleyen Bekaroglu Basbakan’in olaylar karsisunda takindigi tutumun bununla da ilgili olabilecegini belirtti. Bekaroglu, “Gerilimi sonlandirmak Basbakan’in lehinedir. Bunu bir çocuk bile anlayabilir.” dedi.

KÖR VE SAGIR ZIHNIYETIN GÖSTERGESI

Oyuncu Levent Üzümcü ise “Kör ve sagir bir sekilde bakabilen zihniyetin bir göstergesidir Basbakan’in miting hazirligi” dedi. Basbakan’in çok genis kesimlerin Basbakani oldugunu bu nedenle de hâlâ durumu yüzde 50’lerle açiklama çabasinin çok ilginç oldugunu söyleyen Üzümcü, “Her sey çok net ortada. Bu halkin çok büyük bir kesiminin seçtigi bu yönetimin, bu tutumundan muzdarip insanlar. Bu karsi kalabaliklarla açiklanacak bir durum degil. Bir kisi bile önemlidir hayatta. Destegi yüzdelerle açiklamak büyük bir talihsizlik. Oraya giden insanlar çok mu mutlu hayatlarindan? Onlar için her sey mi yolunda gidiyor? Umarim bundan vazgeçerler” seklinde konustu.  (Istanbul/EVRENSEL)



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli