Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Basbakan`dan Esenler`e Tarihi Müjde

Basbakan`dan Esenler`e Tarihi Müjde

Esenler`in merakla bekledigi tarihi projenin müjdesini Basbakan Ahmet Davutoglu verdi. Dörtyol Meydani`nda on binlerce Esenlerli ile bulusan Basbakan Davutoglu, ilçenin kuzeyinde yer alan 8,7 milyon metrekarelik askeri alanda dünyanin en büyük kentsel dön

 Basbakan`dan Esenler`e Tarihi Müjde

Esenler`in merakla bekledigi tarihi projenin müjdesini Basbakan Ahmet Davutoglu verdi. Dörtyol Meydani`nda on binlerce Esenlerli ile bulusan Basbakan Davutoglu, ilçenin kuzeyinde yer alan 8,7 milyon metrekarelik askeri alanda dünyanin en büyük kentsel dönüsüm çalismasi ile 2,5 milyon metrekare alana sahip dünyanin en büyük üçüncü sehir parkinin Esenler`de yapilacagini söyledi.

Esenler Dörtyol Meydani, tarihi bir bulusmaya daha ev sahipligi yapti.

DÖRTYOL MEYDANI`NDA TARIHI BULUSMA

Dörtyol Meydani`nda düzenlenen Esenler Belediyesi Devir-Teslim Töreni`ne Basbakan Ahmet Davutoglu`nun yani sira Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce, AB Bakani ve Basmüzakereci Volkan Bokzir, AK Parti Istanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Baskani Burhan Kuzu, AK Parti Istanbul Milletvekilleri Hüseyin Bürge, Ahmet Haldun Ertürk, Ünal Kacir, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Ali Sahin, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Sentop, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas, Esenler Kaymakami Yüksel Ünal, Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, Sultangazi Belediye Baskani Cahit Altunay, AK Parti Istanbul Il Baskani Selim Temurci ve AK Parti Esenler Ilçe Baskani Gökhan Taran ile vatandaslar katildi. 

ESENLER`IN TARIHI VE TALIHI DEGISECEK

Törende açilis konusmasini Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu yapti. "Bugün Esenler için hem tarihinin hem de talihinin degistigi gündür” diye sözlerine baslayan Göksu daha sonra konusmasini söyle sürdürdü:  “Geçtigimiz 5 yilda Esenler`in mekansal olarak bir çok sorunlari, Istanbul Büyüksehir Belediyemiz ve Hükümetimizin destegiyle çözüldü. Çikmaza girdigimiz noktada yeni arayislarin pesindeydik. Öyle bir adim atmaliydik ki, Esenler Istanbul`a yakisan bir marka olsun. Insan aklindaki acilari bedeniyle çekermis, sehirler de ruhundaki acilari mekanlari ile çekermis. Esenler de bu acilari çekmis bir sehir. Bugün çektigimiz acilarin son buldugu gündür. Hayirli olsun Esenler. Bu proje için 33 aydir yürütülen bir çalisma var. 2012 yilinda Sayin Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan`in ilk olurunu verdigi projede emegi geçenlere; Cumhurbaskanimiz ve Basbakanimiz basta olmak üzere Bakanlarimiza, milletvekillerimize, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanimiza, emegi geçen herkese Esenler halki adina tesekkür ediyorum".

ISTANBUL YENIDEN ODAK SEHIR OLUYOR

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas da, Dörtyol Meydani`nda tarihi bir ana daha taniklik ettiklerini belirterek sunlari söyledi: "Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan`in 1994 yilinda baslattigi ve bugün dünyaya örnek olan yerel yönetim anlayisiyla sehirlerimizi medeniyet merkezleri haline getirmek için çalisiyoruz. Geçmiste yapilan ihmalleri bir bir ortadan kaldiriyoruz. Bu proje ile Esenler`de insallah insan onuruna yakisan mekanlar ortaya çikacak. Istanbul, eskiden oldugu gibi, yeniden odak sehir oluyor".  

ÖGRENCISI OLDUGUM HOCAM ISTANBUL`A SELAM OLSUN...

Törendeki konusmasina "Selam olsun... Selam olsun... Ögrencisi oldugum Hocam Istanbul`a selam olsun" sözleriyle baslayan Basbakan Ahmet Davutoglu, "Bugün Istanbul için tarihi bir gün. Sehircilik açisindan dünya için tarihi bir gün. Esenler gelisirken, bu alanda çok dolastim. Esenler`i, Bagcilar`i, Bahçelievler`i, Bakirköy`ü adim adim biliriz. Ve Istanbul`un nasil yanlis bir sehircilik içinde oldugunu gördük. Yeniden milli irade diyecek miyiz? Esenler`i, Istanbul`u, yeni Türkiye`yi yeniden insa edecek miyiz?" diye sordu.

"TARIHI MEKÂNLAR MUTLAKA KORUNACAK"

Basbakan Davutoglu, projenin dört temel ayagi olduguna dikkat çekerek, "Istanbul`un tarihi mekanlari mutlaka korunacaktir. Özellikle sur içindeki yanlis yapilasmaya hiçbir sekilde izin verilmeyecektir. Ancak Istanbul ayni zamanda da gelisiyor. Esenler gibi yerlerde yasayan vatandaslarimiz en konforlu konutlarda yasayacak. Ilçedeki konutlarin yüzde 72`si sorunlu. Depreme dayaniksiz. Sizin güvenliginiz, bizim namusumuzdur. En güvenli konutlara sizi oturtmak bizim görevimizdir. Insallah 90 bin yeni konut insa edilecek. Bu yanlis kentlesme karsisinda, gerçek bir kentsel dönüsüm yapacagiz, Esenler`i yepyeni bir ilçe haline getirecegiz. Insan dogasina aykiri sekilde yapilasmaya karsi, yatay yapilasma saglayacagiz. Yani topraktan uzaklasmayan, kendi dogasindan uzaklasmayan yeni bir sehirlesme anlayisini insanimiza sunacagiz. Yatay mimariyle yepyeni bir Esenler insa edecegiz" dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ YESIL PARKI ESENLER`E...

Basbakan Davutoglu, "Esenler`de, yeni bir çevre ve yesil anlayisi içinde, dünyanin en büyük üçüncü yesil parkini yapacagiz. 7 milyon metrekarede 500 bin kisi yasiyor. Esenler`e simdi 8 milyon 700 bin metrekare alan daha katiyoruz. Böylece, sehircilik ve çevrecilik anlaminda yeni bir paradigma insa ediyoruz. 2,5 milyon metrekarelik bir sehir parki insa edecegiz. Esenler`e hayirli olsun. Çevreci geçinenlere de ders olsun" dedi.

Basbakan Davutoglu, sözlerine ara verirken, platformdaki dev ekranda tarihi projenin tanitim filmi sunuldu. Sunumun ardindan konusmasina devam eden Davutoglu, "Dünyanin en büyük kentsel dönüsümü Istanbul`da yapiliyor. Onlar konusur, biz vaat ettigimiz her seyi yapariz" dedi. Basbakan  Davutoglu daha sonra sunlari söyledi: "Taksim`de 10-12 agaç için yeri gögü inletip, sonra Yalova`da agaç kesenlere cevap verecek misiniz? Onlar vandalizm yapar. Onlar konusur, AK Parti yapar. Onlar yesili istismar eder, AK Parti yesili korur. Gösteri yapiyoruz diye etrafi yakip yikar, binalari yagmalarlar, yakarlar, yikarlar. Onlar yikar, AK Parti insa eder. Yeni Esenler için 7 Haziran`da yeni bir destan yazacak miyiz? Insallah yüzde 70 yapacak miyiz? Istanbul`un ortalamasini yüzde 55`e çikaracak miyiz? Insallah 7 Haziran`da saat 17`de Türkiye`nin en büyük mitingini yapmaya var miyiz?"

Konusmalarin ardindan Basbakan Ahmet Davutoglu, 8,7 milyon metrekare alana sahip askeri alanin devrine iliskin protokolünü Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas ve Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu`ya verdi. 

ISTE TARIHI PROJENIN DETAYLARI

"Insan Yüzlü Sehir ve Sehir Parki" projesi kapsaminda 8,7 milyon metrekarelik Milli Savunma Bakanligi’na tahsisli hazine arazisi "Huzur ve Umut Sehri" Esenler`e devredildi. Esenler`in bastan basa yenilenmesini saglayacak olan proje kapsaminda Türkiye`nin ilk planli sehri kurulacak. Mülkiyet ve imar sorunlarina kalici çözüm getirecek proje kapsaminda ilçe genelinde 90 bin konut yenilenecek. Tarihi proje ile Esenler`deki sosyal ve kültürel tesis alanlari 5 kat, egitim tesisi alanlari 10 kat, yesil alanlar 15 kat, saglik tesisi alanlari 35 kat artacak.

Kentsel dönüsüm kapsaminda yalniz Türkiye`nin degil, dünyanin en büyük parklarindan biri yapilacak. Esenler`de yapilacak 2,5 milyon metrekare alana sahip sehir parki, kentsel dönüsüm alaninda üretilen dünyanin birinci, büyüklük bakimindan dünyanin üçüncü büyük yesil alani olacak. sehir parkinda müze, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüs alanlari, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terasi ve pek çok donati yer alacak. 



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı