Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Basbakan Erdogan`dan Suriye`ye sert sözler

Basbakan Erdogan`dan Suriye`ye sert sözler

Basbakan Erdogan, Türk savas uçagini düsüren Suriye`yi ve Esad yönetimini grup toplantisinda sert sözlerle elestirdi. Radikal

Partisinin grup toplantisinda söz alan Basbakan Recep Tayyip Erdogan `in konusmasi Ingilizce ve Arapça olarak simultane tercüme ediliyor. Basbakan Erdogan `in konusmasinin satirbaslari söyle:

"Biz, binlerce kilometre ötede ülkemizi anlatma çabasi içindeyken 19 Haziran’da askeri birlige yapilan saldirida 8 askerimiz sehit oldu. Askerlerimize rahmet, yakinlarina bassagligi diliyorum. Umutlarin yeserdigi her dönemde terör örgütü karanlik yüzünü gösteriyor, provokatif eylemlere basvuruyor. Kayip verecegini bile bile gençleri ölüme gönderiyor. 22 Haziran’da RF-4 uçagimiza saldiri düzenlendi. Suriye kara sularinda degil, uluslararasi kara sularinda vurulmustur. Uçagimiz vurulduktan sonra Suriye sahasina düsmüstür. Pilotlarimiza yönelik arama kurtarma çalismalarin dört bir koldan yürütüyoruz. Önceligimiz pilotlarimizi bulabilmek, evlatlarimiza sag salim kavusmaktir."  

"Dis politikada aktif bir politika sergiledikçe ekonomi büyüdü. Kimse Türkiye ’nin içine kapanmasini beklemesin. Türkiyemerkezinde bulundugu genis cografyada akrabalariyla ayni gönül dilini konusan bir ülkedir. Türkiye , aktif dis politika sonucu bölge halkiyla kardeslik baglarini güçlendirmis, dünyada sayginlik kazanmistir. Türkiye dostlariyla el sikismis, akrabalariyla hasret gidermis, kardesleriyle kucaklasmistir." 

` TÜRKIYE SONUNA KADAR HAKLIDIR`
" Türkiye ’nin hiçbir ülkenin topraginda gözü yoktur, hiçbir ülkenin iç islerine karismamistir. Türkiye ’nin dostlugu çok degerlidir. Türkiye ’nin dostlugunu alan her ülkenin arkasi saglamdir, emniyet içindedir. Bizim için önemli olan komsuluk, dostluk ve kardeslik hukukudur. Hiç kimse bizi yanlis anlamasin. Türkiye ; Bosna, Kosova, Kabil, Bagdat, Basra, Kerkük, Halepçe için yüregini ortaya koymustur. Bugün Sam, Halep, Hama, Humus dedigimizde hesap pesinde degil, kani akan kardeslerimiz için haykiriyoruz. Türkiye ’nin dostlugu ne kadar degerli ise herkes bilsin ki gazabi da o kadar siddetli ve kahredicidir. Yumusak basliligimiz uysal koyun oldugumuz anlamina gelmez. Bunu hamaset olarak görenler bu milletin tarihine baksinlar. Biz tarihi yapariz, onu kimin yazacagina, kimin okuyacagina, kimin ders alacagina karismayiz." 

`BU HASMANE BIR TUTUM`
"Bu cografyada masumlara kast eden her senaryoyu bosa çikarmak için Türkiye devam edecektir. Türkiye kadastro mühendisligine göz yummayacaktir. Hedef saptirmaya çalisan köse yazarlari var. Sanki bu milletin evladi degiller. Bunu insafsizca, fütursuzca yapiyorlar. Kimligi açik olan, silahi olmayan, tek basina uçan bir kesif uçagimizin düsürüldügü bu olayda Türkiye sonuna kadar haklidir. Dogu Akdeniz genelinde haklarimiz var. Yenilenmis radarlarimizin test edilmesi için yapilan bir uçustur. Suriye’den en ufak bir uyari yapilmadan saldiri yapilmistir. Utanmadan, sikilmadan `hasmane degildir` diyorlar. Bu hasmane bir tutumdur. Kisa süreli bir ihlal saldiri için mazeret olarak gösterilemez."

"Böyle hassasiyetle hareket etmemiz sebebiyle muhalefet liderlerine tesekkür ediyorum. Saldiri sonrasinda dis politikamizi sorgulayan acimasiz degerlendirmeler degerlendirmeye tabidir. Türkiye ’nin hedefe konulmasi aymazlik, sorumsuzluk olur. Kimsenin karnindan konusma, lafi geveleme lüksü yoktur, olmamalidir. Dogu Akdeniz’de uluslararasi sularda AK Parti’nin degil, aziz milletimizin uçagi hedef alinmistir. Türkiye `yi sorgulayanlar, Suriye’deki rejime destek verenler tarih önünde mahcup olacaklardir."



  • Pazartesi 18.8 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false