Bugün, 20 Mart 2026 Cuma

Basbakan Gelmeden Esenler Havaalani Mahallesi Karisti

Basbakan Gelmeden Esenler Havaalani Mahallesi Karisti

Basbakan gelmeden Havaalani Mahallesi karisti. 5 Ekim`de Basbakan tarafindan ilk kazmanin vurulacagi yer olan Havaalani Mahallesi karisti.

Hayber  Gürsoy/Gazete Esenler

Basbakan Gelmeden Havaalani Mahallesi Karisti, Halk Tepkili

5 Ekim’de Basbakan tarafindan ilk kazmanin vurulacagi yer olan Havaalani Mahallesi karisti. Kentsel dönüsümün uygulanacagi yer olan ve pilot bölge seçilen Havaalani Mahallesi sakinleri çözüm istiyoruz diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Kentsel Dönüsüm uygulamalarina karsi 300 kisi aksam namazindan sonra Havaalani Mahallesi, Yunus Emre Camii Kütüphanesinde toplandi. ‘Çözüm istiyoruz!’Diyerek Belediye Baskani M.T Göksu’yu suçladilar. Ortak istek ‘Biz bu mahalleden baska yere gitmek istemiyoruz. Biz baska yer göndermesinler. Hakkimizi versinler. Hepimiz yasli insanlariz. Bu yastan sonra borç mu ödeyecegiz?’ seklindeydi. Büyük bir öfke ile bunundan soluyan halk ne yapacagini tartisiyordu.

Kadinlar cami bahçesinin disinda olan biteni merakli gözlerle izlediler. Tartismalar aksam geç saatlerine kadar sürdü. Oy verdiklerine bu sefer hosgörülü degillerdi. Bu görüntüler Kentsel Dönüsüm sürecinin ne kadar zorlu geçeceginin göstergesiydi. Yaklasik 150 kisi Belediye Baskanligina verilmek üzere hazirlanan ortak metni imzaladi. Hararetli kalabalik simdiye kadar karsilarina çikanlara, söylenenlere inanmiyor, kendilerine söz verenlerin sözüne güvenmedigini söylüyordu.

Haklarinin gasp edilmeye çalisildigini düsünen öfkeli bir kitle ortak bir metin üzerinde anlasmaya çalisiyor, her kafadan bir ses geliyordu.

-Bunu yaz arkadas. Biz buranin sahibiyiz. Buranin sahibi biziz. Bunu yaz.

-Herkes haklarina sahip çiksin.

-Hakkinizi arayin.

-Bu isin vebali büyük.

-Komple mahalleyi yikmayin!

-Bizi aptal, cahil yerine koyup bir iki parlak sözle, bir resim göstererek kandirmaya çalisiyorlar.

-Kananlar var ama. Kentsel Dönüsüm Bürosu’na gidip neyin altina imza attiklarini bilmeyenler var.

-Ifrazli tapu yok, hisseli… Söz verdin, hani nerede?

Özellikle ifrazli tapu istemelerinin sebebi, hisseli tapuya göre ellerinin daha güçlü olacaklari idi.

En çok tepki Belediye Baskani çekiyordu. Belediye Baskani’nin her adinin geçtiginde sözlerinde bir öfke görülüyordu.

 

Musa Sönmez adli vatandas;

-Belediye Baskani Göksu’nun verdigi sözlerin hiçbiri birbirini tutmuyor. Her yerde ayri ayri konusuyor. ‘Sizleri ayri bir yere tasiyacagiz. Yerinizi yapip sonra buraya tasiyacagiz.’Dedi. Sonra baska bir sey söyledi. Havaalani Mahallesi’nde 1500 dairede 5 bin kisi yasiyor. ‘Kiraya çikaracaksiniz, kira bedelini verecegim.’ Diyor. Burada kiraya yer yok! Bir tane kiralik yer bulamazsin. Bu ne demek oluyor? Basinin çaresine bak! Nereye gidersen git! Bizi mahalleden kovacaklar. Bütün dertleri bu. Biz öncelikle mevcut hisseli tapularin ifraza dönüstürülerek verilmesini istiyoruz. Biz verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz.  Proje gösterilerek kaç daire verilecek… Bunlari açiklasin. Ondan sonra bizden yer istesin.  Hiçbir sey belli degil. Isine nasil gelirse öyle konusuyor.

 Adinin açiklanmasini istemeyen baska bir vatandas araya girdi.

-Ortada proje yok. Her sey sanal.  Anlasma metni yok. Altinda belediye yetkilisinin adi yok, imzasi yok. Nereye, neye imza atacagimiz belli degil. Eskom imzasi yok.

-Belediye Baskani Göksu, bugünkü konustuklarini yarin unutuyor. Her seferinde farkli projeler ortaya koyuyor. Bazi hacizli tapu sahiplerinin paralarini ödeyerek imzaya zorluyorlar.

 Elinde kalem, bir metin olusturmaya çalisan arkadasina sesleniyorlar.

-Yaz arkadas. Havaalani Mahallesi Platformu Olarak Belediyeden Isteklerimiz. Baslik böyle olsun.

-Yaz, görüsmelerin tek tek degil toplu olarak yapilmasi.

-Daha önce Kentsel Dönüsüm sözü verilip yerine getirilmeyen Çiftehavuzlar, Oruçreis ile ilgili son durumlari yaz.

 Çay ocagi bahçesinde baska bir grup heyecanli bu sekilde tartisiyordu.

-Belediye Baskani, Selçuk Dügün Salonu’nda seçime girerken bize ne dedi? ‘Tapulari verecegim!’ Verdi mi? Vermedi. Sonra bize ne dedi? ‘Siz bana bunun için mi oy verdiniz?’ Biz de ‘Evet, bunun için oy verdik’ dedik. Ben de AKP’liyim ama bir daha bunlara oy vermem!

Murteza Kizilkaya; 70 yasindayim. 5 Ekim’deki yikim ile belediye hesabina 10 milyon yatacakmis. Su kösedeki bina yikilacak. Bütün dertleri bu parayi kasaya atmak.

Daha o lafini bitirmeden baskasi araya girdi: 68’den beri çalistim çabaladim, basimi sokacak bir ev yaptim. Onu da simdi elimden aliyorlar. Insanda biraz vicdan olmali. Bize yazik! Allah’tan korksunlar. Bize ev verecekler, borçlu çikaracaklar. Ben bu saatten sonra bir de borç mu ödeyecegim? Zaten kit kanaat geçiniyoruz. Bu olacak is mi Allah’ini seversen!

Baska biri:

-Milleti resmen kandiriyorlar. Korkarim, buralar komple yikip bizi buradan kovacaklar. Bunlarin amaci bu.  Bizi sokaga atmak. Gözlerimize uyku girmez oldu.

-Bu kadar insan kiraya çikacak. 5 bin kisi… Bu kadar halki nereye sigdiracaksin? Nereye gidecek bu kadar insan? Milletin korkusu, güvensizligi bu… Kimse artik inanmiyor, güvenmiyor bu insanlara. O kadar çok tutarsizliklar oldu ki…

-Kiralar yükselecek. Geçen bir arkadas bir yakinin evi bosalacakmis, sözünü almaya çalismis. Adam bir milyar istemis! Bu ne demek yahu? En az 5 bin kisi var…

-Askeriyenin yerini aldik, dediler. Orayi yapinca oraya tasiyacagiz, sonra burayi yapinca sizi buraya tasiyacagiz, dediler. Sonra bu da tutmadi. Simdi baska bir sey söylüyorlar.

 Masayi çevreleyen bir baska grup içindeki Hüseyin Hist:

-Belediye kendi kasasini doldurmak için 5 Ekim’de sov yapacak!…

-Milletle oynaniyor. Millet bunun farkinda degil. Kis uykusunda kolay kolay uyanmiyor.

-Ortada proje yok. Internetten uydurma resimlerle bizi kandirmaya çalisiyorlar. Her sey karmakarisik. Halk neye inanacagini bilmiyor. Birilerine peskes çekilecek. Bunlarin amaci bu.

Benim alternatifim var ama bu kadar adam ne yapacak? Ömür boyu borç ödeyecek. Var mi böyle bir sey!

Bir digeri onu desteklemek için…

-Sulukule’de ne yaptilar?

-Ne yaptilar?

-Yaptiklari ortada! Tasoluk’a sürdüler…

Birisi öfke ile lafa karisti.

-Herkes yagcilik yaptigi zaman ben karsiydim. Kimse konusmasin! Ben restimi çektim. Var misin yarin belediye önüne gidelim?

-Is isten geçmis, bu saatten sonra ne yapacaksin? dedi masada Hüseyin’in yaninda oturan yasli bir haci. Baskana ‘yap’ diyecegim.  Yarin yikilacak! Topla milleti ben de geleyim. Akilli sen ile ben miyim?

-Yahu bir Pazarin kalkmasi için referandum yapildi da bu Kentsel Dönüsüm için niye yapilmiyor?

-Bakin arkadaslar. Bu isin bir de Avrupa’si var. Insan haklari diye bir sey var.

Çay ocaginda en sonunda akil adamlar grubu ortak bir metin üzerinde anlasarak isi yazili hale getirdiler:

 Esenler Belediye Baskanligi’na

1-Ifrazli tapu istiyoruz.

2-Bize taahhüt edilenleri kagit üzerinde yazili olarak teblig edilmesini istiyoruz.

3-Maket degil,gerçek proje istiyoruz.

4-Görüsmelerin topluca yapilmasini istiyoruz.

5-Bize konut yapilarak yerimize yapilacak binalarin insaati bitince geçmek istiyoruz.

-Kiraci olan vatandaslarin magdur edilmesini istemiyoruz.

 Bu metIN 150 kisi isim, soyad ve telefon numaralarini yazarak imza edildi.

Bu arada haberimiz yoktu, diye gelenler oldu. Çay ocagi çalistiran kisinin ‘Sabahin köründen beri aç bilaç ayaktayim. Tamam, bu kadar yeter!’çikisi üzerine yavas yavas içerden bahçeye çekilen kalabalik dagilmaya basladi.

 



  • Cuma 7.7 ° / 7.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 7.9 ° / 7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 9.2 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı