Tarih: 01.01.2018 00:00

Basbakani haksiz çikartan rakamlar

Facebook Twitter Linked-in

Bugünlerde açiklanmis olan bir veri, “en az üç çocuk” diyen Basbakan övgüsüne dönüstü. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) kadin basina çocuk sayisi açikladi. Ekonomi sayfalarinda mansetler atildi: “Basbakani hakli çikaran rakamlar”  
TÜIK arastirmasina göre kadin basina çocuk sayisi 2’ye indi. Bu rakam, nüfusun yenilenme hizi olan 2.1’in altinda oldugu için ‘risk’ olarak lanse edildi. Çünkü bu durum, Türkiye nüfusunun önümüzdeki 40-50 yillik süreçte azalacagini gösteriyor.
Bu durum ‘en az üç çocuk’ diyen basbakanin hakliligi olarak sunuluyor. Basbakanin çocuk çikisinda, nüfusun kendini yenilemeyecek olmasinin ötesinde, ekonomik nedenlerle birlikte demografik kaygilar da vardi. Kürt nüfusunun giderek çogaliyor olmasi gibi. TÜIK, Basbakani bu konuda da hakli çikardi! Çünkü rakamlar nüfus artisi hizini Dogu ve Güneydogu Anadolu’nun yükselttigini ortaya koyuyor. Kadin basina çocuk sayisi Güneydogu Anadolu’da 3.42.
Batida yani Ege ve Marmara’da rakam 1.5’e kadar geriliyor. Öyle ki bati Marmara ve Ege’deki rakamlar, dünyada kadin basina en az çocugun düstügü Japonya ve Avusturya’ya yaklasmis durumda.
Ayni verilere göre nüfus artis hizinda 2001-2011 döneminde düsme yasanmis!
Neden acaba?
Yogun kentlesmeden mi yoksa 2001 krizi sonrasi yayginlasan yoksulluktan dolayi mi?
Bu sorularin cevaplari önemli...

BASKA RAKAMLARA BAKINCA

Baska rakamlara bakinca bu sorularin cevaplarini bulmak da mümkün... Basbakanin üç çocuk isteginin haksizligini da...
Dünyanin 15 büyük ekonomisinden biri olmakla övünen Türkiye, kisi basina milli gelir siralamasinda nerelerde acaba? IMF’nin ekim ayi tahminlerine göre… 2012 yili kisi basina milli geliri 10 bin 457 dolar olan Türkiye,
64’üncü sirada yer aliyor. Ekonomik kriz yasayan Italya, Israil 32 bin dolar civarinda kisi basina milli gelire sahip.
Barbados, Estonya, Ekvator Ginesi, Antigua, Barbuda, Libya, Litvanya, Kazakistan, Gabon, Malezya hepsi Türkiye’nin üzerinde. Batmakta olan Yunanistan bile, zenginlikte Türkiye’nin 2.18 kati.
Her ne kadar, milli gelirin 2-3 bin dolar oldugu yillarda, “10 bin dolari bulalim hiçbir sorunumuz kalmayacak” denilse de milli gelirin 10 bin dolari asmasina karsin sorunlar devam ediyor.
Türkiye’nin kisi basina geliri yüksek olmadigi gibi gelirin bölüsümünde de çok kötü durumda. Dünya gelir adaletsizligi siralamasinda basa oynuyor.
Gelir adaletsizliginin bir sonucu olarak bu ülkenin 17 milyon yoksulu var.
Gel de çocuk sayisini artir!
Bebek ölümlerinin yayginligi, saglik ve egitim konularinda alt siralarda yer alma gibi istatistiklere bakildiginda Basbakani haksiz çikaran çokça veri bulmak mümkün! (Istanbul/EVRENSEL)


SAGLIKLI BESLENEBILIYOR MUYUZ?

Uzmanlara göre, saglikli ve üretken olmanin temelinde, bedenen, zihnen, ruhen ve sosyal yönden gelismis saglikli vücut yapisi gerekir. Bunun için de ilk kosul yeterli ve dengeli beslenmektir.
Peki, saglikli beslenebiliyor muyuz?
Sorunun cevabi iki hafta önce yapilan ‘Süt Çalistayi’nda verildi. Izmir Veteriner Hekimler Odasi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tip Fakültesinin birlikte düzenledigi çalistayin sonuç bildirgesinde su ifade yer aliyor: “Ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenme özellikle büyüme çagindaki çocuklarin, gençlerin, yetiskin bireylerin, gebe ve emziren kadinlarin, yaslilarin, agir islerde çalisan isçilerin çok önemli sorunudur.”
Bu sorun nedeniyle hastaliga yakalananlarda hastaliklarin agir seyrettigine dikkat çekilen bildirgede ülkemizde saglikli bir beslenmeden söz etmenin mümkün olmadigi vurgulaniyor.
Yetersiz beslenmenin nedenleri de söyle siralaniyor: Toplumda ki insanlara yetecek kadar gida bulunmamasi... Bulunan gidalarin temini için maddi olanaklarin saglanamamasi...
Besleme ama dogur! Olacak Is mi?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —