AKP’nin iktidar olus sürecide bastan beri kullandigi en önemli magduriyet söylemi olan türban yasagina iliskin önemli bir bilgi ortaya çikti. 28 Subat sürecinde basörtülü bir ögretmene yapilan ihracin Danistay’dan 12 yil sonra dönmesinin ardindan Milli Egitim Bakanligi Anayasa’yi gerekçe göstererek kararin iptalini istedi.
Taraf’tan Hüseyin Özkaya’nin haberine göre Samsun Vezirköprü’deki Gazi Ilkögretim Okulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmeni olan G.D. hakkinda Kilik Kiyafet Yönetmeligi’ne aykiri davrandigi gerekçesiyle sorusturma baslatildi. Sorusturma sonucunda G.D.’nin devlet memurlugundan çikarilmasi teklif edildi. MEB Yüksek Disiplin Kurulu, 1 Agustos 2001 tarihinde teklifi kabul ederek, ögretmenin memurluktan ihracina karar verdi. Bunun üzerine G.D., idare mahkemesine kararin iptali için dava açti fakat dava reddedildi.
G.D. ardindan Danistay’da temyize gitti. Temyiz talebi, Danistay 12. Dairesi’nce 21 Kasim 2012 tarihinde kabul edilerek yerel mahkemenin karari bozuldu. Ancak MEB, nisan ayinda “karar düzeltme” yoluyla kararin incelenerek bozulmasini talep etti. Danistay 12. Dairesi’ne sunulmak üzere yazilan ve MEB Hukuk Müsaviri Harun Kaman imzasini tasiyan itirazda, “1982 Anayasasi’nin Baslangiç Bölümünde Atatürk Ilke ve Devrimlerine baglilik ve laiklik ilke olarak benimsenmis, 2. maddesinde de Türkiye Cumhuriyeti’nin, baslangiçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti oldugu belirtilmistir” ifadelerine yer verildi.
BIRGÜN