Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Baspinar isçileri: Birlik zamani

Baspinar isçileri: Birlik zamani

Gaziantep Baspinar Organize Sanayi Bölgesinde iki ay önce yasanan grevin ardindan, sik sik toplantilar yaparak grevi ve sonuçlarini degerlendiren isçiler,

Gaziantep Baspinar Organize Sanayi Bölgesinde iki ay önce yasanan grevin ardindan, sik sik toplantilar yaparak grevi ve sonuçlarini degerlendiren isçiler, günlerdir süren yogun bir çalismayla 2. Isçi Kurultayina hazirlaniyor.

Agustos’ta 5 tekstil fabrikasinda 10 gün süren grevin ardindan, greve çikan isyerlerinden isçi temsilcilerinin de katilimiyla daha da güçlenen Baspinar Isçi Komitesi’nin çagrisiyla toplanacak kurultayda, güçlü bir birliktelik ve daha güçlü bir mücadele için önemli kararlarin alinmasi bekleniyor. Kurultay, yarin saat 11.00’de Büyüksehir Belediyesi Çetin Emeç Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilecek.

GREV BITTI SORUNLAR BITMEDI

Kurultayi düzenleyen Baspinar Isçi Komitesi üyesi isçiler, grevden sonra Baspinar’daki durumu ve bu kurultaydan ne beklediklerini gazetemize anlatti. Gürteks’te çalisan bir isçi grevden sonra kendi fabrikalarinda isçiler içinde bir moralsizligin hakim oldugunu belirterek bunun sebebi olarak grev sonunda isçilerin bölünmesini gösterdi. Bütün olumsuzluklara ragmen bu grevden çok önemli kazanimlar elde ederek çiktiklarini ifade eden Gürteks isçisi, “Yalnizca kendi fabrikamizda degil, tüm tekstil fabrikalarinda 10 yildir alinamayan zamlar alindi. Hepsinden önemlisi birlik olunca neler yapabilecegimizi gördük. Ama daha iyisini yapabilmemiz için daha örgütlü olmamiz gerekirdi” diye konustu. Grevin bütün sorunlari çözmedigini bu yüzden mücadelenin de devam etmesi gerektigini söyleyen Gürteks isçisi, kurultayin bu yüzden tüm isçiler için çok önemli olduguna dikkat çekti.

SENDIKA SART AMA NASIL BIR SENDIKA?

Grevde gördükleri en önemli sorunlardan birinin, isçilerin çatisi altinda birlesebilecegi bir sendikanin olmamasi oldugunu söyleyen komite üyeleri, Antep’teki üç tekstil sendikasinin da güven vermedigini, isçilerin çogunlugunun bu yüzden örgütsüz oldugunu söylüyor. Kurultayin en önemli gündemlerinden birinin sendika meselesi oldugunu söyleyen isçiler, “Bize mücadeleci, birlikte yönettigimiz ve kararlarini birlikte aldigimiz, birligimizi ve mücadelemizi büyütecek gerçek bir sendika lazim” diyor.

Antep’te mevcut sendikalarda örgütlenmek için isçilerin neler yasadigini ve  bu sendikalarin örgütlü olduklari isyerlerinde isçilerin hangi kosullarda çalistiklarini anlatan isçiler, mücadelelerini büyütmek için sendikal örgütlenmenin sart oldugunu ve bu kurultayda birlikte tartisip çözüm bulacaklari sorunlardan birinin de bu olacagini söylüyor.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜGÜ ISTIYORUZ

Grevinden ögrendikleri önemli seylerden birinin de isçilerinin mücadelesinin önündeki engeller oldugunu ifade eden Motif Iplik’te çalisan bir isçi,” Yasalar, polis her sey patronlar için. isçiler için demokrasi ve özgürlük diye bir sey yokmus. Hükümet yeni anayasada demokrasiden bahsediyor ama biz bu grevde demokrasiyi gördük” diye konusuyor.

Bu kurultayda isçilerin haklarini koruyan demokratik bir anayasa için taleplerini de konusacaklarini söyleyen isçiler, sendikal örgütlenmenin ve grev hakkinin önündeki engellerin kaldirilmasini ve isten atilmalarin yasaklanmasini istediklerini belirtiyor.
Grevde Sireci’de  simdi ise baska fabrikada çalisan bir isçi de, grevin birlik olup mücadele etmekten baska bir yolun olmadigini gösterdigini belirterek, “Kurultay yapmamizin nedeni daha güçlü bir birlikteligi ve örgütlü bir mücadeleyi nasil saglariz diye tartismaktir” dedi. (Antep/EVRENSEL)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı