Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Bayraktar: ?Dönüsümde gönüllülük esas?

Bayraktar: ?Dönüsümde gönüllülük esas?

Bakan Bayraktar: ``Kardesim biz kimsenin evini yikmayiz. Biz kimsenin evini yikmayacagiz. Biz yuva yapacagiz yuva``

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Bayraktar: “Dönüsümde gönüllülük esas”

Bakan Bayraktar: ``Kardesim biz kimsenin evini yikmayiz. Biz kimsenin evini yikmayacagiz. Biz yuva yapacagiz yuva``

Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, ise programda yaptigi konusmada, bugün bir miladin yasandigini belirterek, ``Türkiye son 10 yilda dünyanin parmak isiracagi, tüm dünyanin dikkatini çeken bir gelisme, bir kalkinma içerisindedir`` ifadesini kullandi.

Gelinen durum itibariyla artik Türkiye`nin, Türkiye`nin sehirlerinin bu fotografi vermemesi gerektigini ifade eden Bayraktar, söyle devam etti:

``Sehirlerimizi salas yapilardan, depreme, afete dayaniksiz yapilardan, mühendislik hizmeti almayan yapilardan, gecekondulardan, enerjiyi savuran binalardan kurtarmak zorundayiz. Bugün burada 35 vilayette, 65 noktada yaklasik 6 bin 500 birim konutun yenilenmesi için yikimini baslatiyoruz. Hayirli ugrulu olsun. Iste bu 6306 sayili yasanin özünde, ruhunda, manasinda insanin hayat hakki var, yasama hakki var, can emniyeti var.``

-Gönüllülük esasi-

Bayraktar, gönüllülük esasini temel aldiklarini belirterek, ``Simdi bizi elestirenler var. Onlara soruyorum huzurunuzda. Esenler`de dönüsüm yapiyoruz. Biz istemeyen, razi olmayan, gönlü razi olmayan, gönüllülük kazanmayan, gönüllülük esasini yakalamayan hiç kimsenin binasinda dönüsüm yapmiyoruz. Önce gönül rizasi, önce gönüllülük`` diye konustu.

Bugün basta Marmara, Izmir, Bursa, Eskisehir, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bingöl, Van gibi önemli illerden dönüsümü baslattiklarini bildiren Bayraktar, sunlari kaydetti: ``Ülkemizde 24 bin 500 kilometre uzunlugunda dalga dalga çok ciddi bir diri fay var. Bu fay üzerindeki 6.5 milyon konutu elden geçirmek zorundayiz. Bunun hesabini, kitabini yaptik. Bunlarin hepsini gözden geçirdik. Ama sira simdi bunlarin dönüsümünde. Bu is sadece Çevre ve Sehircilik Bakanligi`nin çalismasiyla olmaz. Halkin empatisi, halkin katilimi, halkin destegi lazim.

Simdi bu isi 3-5 kisi geliyor, engellemek istiyor. `Bizim evimizi yikmayin`. Kardesim biz kimsenin evini yikmayiz. Biz kimsenin evini yikmayacagiz. Biz yuva yapacagiz yuva. Önce garibin, gurebanin yuvasini, önce alt gelir grubunun yuvasini, önce orta gelir grubunun yuvasini, barinmaya ihtiyaci oldugu halde ev alacak kadar parasi olmayan insanimizin yuvasini yapacagiz. Bizim derdimiz bu. Bunun için Basbakanimizin destegi var, Basbakanimizin sözü var. Basbakanimizin taahhüdü var.  Çevre ve Sehircilik Bakanligi olarak bize güvenin.``

Bayraktar, bos konusmadiklarini belirterek, söyle devam etti: ``Yaptik, geliyoruz. 58, 59 ve 60. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri dönemlerinde 500 bin konut yapti hükümetler. Yine özel sektöre yatirim ortamini olusturdu. 4.5 milyondan fazla da özel sektör tarafindan konut yapildi. Biz diyoruz ki, o 6.5 milyon riskli konutu 20 yil içerisinde insallah biz bunu ilk hedefimiz olan 2023 yilina çekecegiz. Ilk iki yilda çok ciddi bir atilim yapacagiz. Bugün bu is çok zor bir is.``

Haziranda Brezilya`ya gittiklerini belirten Bayraktar, ``Brezilya Devlet Baskani Dilma Rousseff, Basbakanimizdan ricada bulundu; `Sizin yaptiginiz kentsel dönüsümü gelin bizim ülkede de yapin`. Insallah TOKI eliyle oraya da gidecegiz. Bugün Türkiye`de 256 noktada, 265 bin konut kentsel dönüsüm için projelendirildi. 146 bin konutun insaati devam ediyor. 45 bin konutu teslim ettik`` diye konustu.

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli