Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Bir gün kaldi kurbana. Bayramlari tatil firsati görenler veya tatil için firsat kollayanlar bu günden rezervasyon pesine düsmüslerdir.

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
 
Yerel seçimler öne alindi mi alinmadi mi muamma. Seçilme yasinda firtinalar kopariliyor çok önemliymis gibi. On üç il büyütüldü, Sisli küçültüldü, mecliste görüsülmesi merakla bekleniyor. Kuzey Afrika’nin beli kirildi, yeniden dizayn edildi, unutuldu. ABD yeni baskanini seçiyor, günesi batmis batiyor, onlar baskan parlatiyor. Suriye’de iç savas, teskere geçti, tehditler bize savruluyor. AB bocaliyor. Avrupa ülkeleri ve baskentleri için için kayniyor. Dolar aldi basini gitti, zamlar pesi sira geldi, geliyor.
 
Hiç aldiran yok, bakiyoruz dalgamiza. Israfa batti memleket yerelden genele, ilgilenen yok. Simdi Kurban bayrami trafigi-tatili güncele bindi.
 
Bir gün kaldi kurbana. Bayramlari tatil firsati görenler veya tatil için firsat kollayanlar bu günden rezervasyon pesine düsmüslerdir. Sahane bayram turlari, kurbanlik tadinda bir tatil, tam bayramlik kavurma lezzetinde günler ve geceler arifeyle baslar. Artik Akdeniz mi olur Karadeniz mi, Dubai mi olur Venedik mi yoksa yunan adalari mi olur. Milletin tuzu kurulari seçimlerini çoktan yapmislardir.
 
Yetkililerce dört günlük tatil  cumhuriyet bayrami ile bese baglandi. Ayrica günesin etkisinin de azalmadigi yakiciligini hissettirdigi sicak ilik günler de devam ediyor. degmeyin bayram keyfine. Yani tam mevsimidir bayramsal kaçamagin.
 
Bayramlar mi degisti yoksa çocuklar mi yoksa biz mi, anlamak zor…
 
Balonlu bir sarki vardi nostalji abidesi, gerçek oldu su günlere. Bu dini bayramlar nedir, özü ne anlatir, ne için vardir bir yana birakiliyor maalesef son yillarda. Bayrami tatil görüp tatilde nerelere gidilir planlaniliyor yildan yila. Bayramlarin kutsiyetine yarim agiz deginilip tatile uzuyor yollar.
 
Meteoroloji bile bayram günlerine dair hava raporlarini yayinliyor çok önceden. Aman yerli-bayramci-bayramlik tatilcilerin basina bir hava muhalefeti denk gelmesin, tatil biçimlerini ve bölgelerini ona göre seçsinler diye.
 
Tarihi bir gezi mi olacak, dag yayla havasini teneffüs ederek kafa mi dinlenilecek, muhtesem bir deniz sefasi mi çekilecek, ormanla denizi, mavi ile yesili birlestiren bir doga harikasi mi tercih edilecek, organik hayatla iç içe alternatif bir model mi denenecek, sülale boyu kaplicali ilicali cinsiyete özel havuzlu otel-moteller mi kapatilacak…
 
Ne yazik ki özellikle kurban bayrami öncesi kafaya takilan sorular bunlar.
 
Turizmciler de cazibeyi ona yüze katlayan rengârenk üzerinde oynanmis fotograflar ve envai çesit kataloglarla bu yangini körüklüyorlar her yil. Tatilini gönül rahatligiyla yap, bayram tatilini uzat ve sonra öde. Kredi kartina bilmem kaç taksit. Ticarette sinir yok. Yok, ama isin asli fasli baska.
 
Dayatilan üretmeden tüketmekten baska bir sey degil. Kapitalizm batma noktasinda ve dini bayramlara sarkiyor açikça.
 
Kurban kesilecek ise vekâleti bir baskasina verip bu kaçis niye ki.
 
Ülkenin yaridan fazlasi açlik sinirinda yasiyor kimsenin umurunda degil. ABD ve AB’de açlar, issizler, evsizler sokaga dökülmüs. Yani basimizda savas, çatisiyorlar bayram seyran ne beis. Yurtta sessiz çogunluk bir tas sicak çorba, bir lokma ekmek ugruna yaiam savasi veriyor. Analar babalar ayakta kalabilmek ugrasinda yüz yüze bakamaz halde. Yavrulari kuzulari, canlari bir egitim yolculugu tutturmus, ebeveyn çaresiz. Cep harçligi bile veremez konumda, sonsuz bir yürüyüs kurbani olmuslar ne gam.
 
Varsa yoksa hamini girtlak tatil pesine de tatil.
 
Kavruluyor dünya, yaniyor ülke, haneler ates içinde, Ne hüzün…
 
Bayram firsat, kaç kurtul bir haftaligina. Yesil-mor banknotlar bolsa harca gitsin serbestligiyle. Ne yani üç bes gün tatil, ne yapsaydik eve mi hapsolaydik bahanesi de pesinen hazir.
 
Sözün özü bu bayramlar artik bize fazla veya artik biz bu bayramlara fazlayiz. Çivisi koptu her seyin, dini bayramlar bile gelenekselligini yitirdi boyut degistiriyor, yildan yila. Silayi rahimi aklina getiren yok. Yilda evine bir tadimlik kurban eti giren veya girmeyen garibi gurabayi düsünen yok.
 
Ramazan bayrami seker bayrami olmus, Kurban bayrami dini bayramdan öte artik et ve tatil bayrami olmuslar.
 
Bu bir haftalik bayram tatili rakamlari bu ülkede açlik sinirinda yasayan kaç ailenin alti aylik nafakasina bedel, kaç yilligina bedel. Hesaplaninca Hadi yürekler sizlamasin da görelim;
 
“Yemin olsun ki, o gün size verilen her nimetten sorulacaksiniz”… 

"KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN"...
 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false