Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Bayrampasa Belediyesi isçileri dayatilan sefalet sözlesmesine karsi eylem yapti

Bayrampasa Belediyesi isçileri dayatilan sefalet sözlesmesine karsi eylem yapti

Bayrampasa Belediyesi önünde toplanan isçiler, yönetimin dayattigi asgari ücret düzeyindeki yeni toplu sözlesmeyi imzalamayacaklarini duyurdular.

Bayrampasa Belediyesi önünde toplanan isçiler en az 30 aydir uygulanmayan toplu sözlesmelerinin uygulanmasini istedi. Belediyenin yönetiminin dayattigi asgari ücret düzeyindeki yeni toplu sözlesmeyi imzalamayacaklarini duyurdular.

 

KHK ile belediye sirketlerine geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafindan bagitlanan sözlesmeyle 2 yil yüzde 4’lük zamma mahkum edilen Bayrampasa Belediyesi isçileri, 2018 yilinda belediye yönetimi ve belediye sirketi BAYPAS ile asgari ücretin yüzde 35 üzerinde ücret alacaklari sözlesmeye imza attilar ancak en az 30 aydir bu sözlesmeye uyulmuyor. Isçiler, belediye binasi önünde eylem yaparak sözlesmeye uyulmasini istediler.

ISYERI TEMSILCISI KOD-29 ILE ISTEN ATILDI

Yeni toplu sözlesme dayatmasina karsi çiktigi ve basta imzalanan sözlesmenin uygulanmasini istedigi için Kod-29 ile isten atilan Hizmet-Is Sendikasi 4 No'lu Sube isyeri temsilcisi Izzettin Akan, "Belediye bize asgari ücretin altinda bir sözlesme sundu biz de bunu kabul etmedik ve hukuki yollara basvurduk. Bununla birlikte baski ve mobbing basladi. Dayatilan sözlesmeyi imzalamayan isçilere yevmiye cezasi kesildi. En son da isçiler isten atilmaya baslandi. Biz fakiriz biz garibaniz ama uysal koyun degiliz" dedi.

Isçilerin aleyhinde sahitlik yapmayan isçilerin cezalandirildigini söyleyen Akan, "Maalesef bu süreçte sendikayi arkamizda görmedik. Sendika belediye yönetiminin arkasinda durdu isçilerin arkasinda durmadi. Sanki sendika isçilerden degil de belediye yönetiminden para aliyor. Ben sendika temsilcisiyim Kod-29 ile isten atilmis olmak zoruma gitti" diye konustu.

30 AYDIR SÖZLESME UYGULANMIYOR

Isçilerin avukati Ahmet Baran Çelik, "KHK ile kadroya geçirilen isçilerin YHK tarafindan bagitlanan sözlesmesi 2018 yilinda sonlaninca dönemin sartlarina göre iyi denebilecek bir sözlesme imzalanmisti. O sözlesmeye göre isçiler asgari ücretin yüzde 35 üzerinde bir ücret alacakti ancak 2 yildir bu ücretler ödenmiyor. Belediye yönetimi ve belediye sirketi ilk sözlesmeyi tanimayarak asgari ücret düzeyinde yeni bir sözlesme imzalamak istiyor. Bu sözlesmeyi dayatirken isçiler birçok baskiya maruz kaliyor. Isçilere, 'Bunlari imzalamazsaniz isten atilirsiniz. Daha agir islerde çalisirsiniz' denilerek isçiler yildirilmaya çalisiliyor" dedi.

Dava sürecinin devam ettigini söyleyen Çelik, "Belediye kendi sözlesmesine uymuyor maalesef ve isçileri magdur ediyor. Bugün asgari ücret aliyor bu isçiler. 30 aydir isçilerin ücretleri sözlesmeye ragmen asgari ücret üzerinden ödeniyor" diye konustu.

SENDIKA ARKAMIZDA DURMADI

AKP'li Bayrampasa Belediyesi'nde Hak-Is'e bagli Hizmet-Is Sendikasi'nin tutumunu elestiren belediye isçisi, "Sendika su ana kadar hiçbir zaman arkamizda durmadi. Söyledikleri ile yaptiklari birbirine uymuyor. Yönetimin arkasindaymis gibi duruyorlar. Sendika aidat almasini biliyorsa bizim yanimizda niye durmuyor. Eger bizi savumayacaksa isçi kendi basinin çaresine bakacaksa aidat almasinlar feshedilsin sendika" dedi.

Her sey dahil 3 bin 300 lira aldiklarini söyleyen isçi, "Maltepe ve Kadiköy baz alinsin. Cumhurbaskani bize kadrolu diyor, kadroluyla alakamiz yok" diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli