Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bayrampasa davasinda yine tutanak skandali!

Bayrampasa davasinda yine tutanak skandali!

`Hayata Dönüs` operasyonu davasina jandarmanin gönderdigi tutanaklar çelisiyor. Daha önce isimler farkliydi, simdi de rütbeler farkli çikti.

ISTANBUL - Yeni durusmasi yarin yapilacak olan 12 yil önce Bayrampasa Cezaevi’ne düzenlenen ‘Hayata Dönüs’ operasyonunda 12 tutuklunun ölmesi, 77 tutuklunun da yaralanmasiyla ilgili davada üst üste tutanak skandali yasaniyor. Operasyon günü kaleme alinan tutanakta imzasi olan bes subayin kimliklerine dair jandarmanin geçen yil mahkemeye gönderdigi yazida iki ismi bildirilirken, üç ismin saptanamadigi belirtilmisti. Fakat 2005’te tutuklularin yargilandigi Eyüp’teki davaya jandarmanin bes farkli ismi bildirdigi anlasilmisti. Jandarma bu kez mahkemeye Eyüp’e gönderdigi isimleri bildirdi. Fakat bu kez de rütbeler farkli çikti. 

Alti yilda iki farkli yanit
Bayrampasa Cezaevi’nde 19 Aralik 2000’de operasyon günü yazilan ‘Olay Yeri Tutanagi’na göre, koguslar tutuklularca alev makinesiyle yakilmis, ‘kadin teröristler’ kendilerini topluca atese vermis, birbirlerine ates etmisti. Bu tutanakta bes askerin sicil numarasi ve imzalari vardi. Bu tutanak, ilk olarak Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsaminda gündeme geldi. Istanbul Jandarma Komutanligi’ndan mahkemeye yüzbasilar Zeki Bingöl, Ömer Arik, Hüseyin Pir, Ahmet Koçyigit ve Ahmet Es’in isimleri verildi. Ayni tutanak, 39 erin yargilandigi Bakirköy 13. Agir Ceza Mahkemesi ’ndeki davada da gündeme geldi. Jandarma bu kez 27 Eylül 2011’de yolladigi yazida, 2005’tekinden farkli olarak, sicil numaralarindan ikisinin Basçavus Macit Sarikaya ve Kidemli Basçavus Suat Aykan’a ait oldugunu belirtti. Diger üç numaraya iliskin de “Bu numaralara sahip muvazzaf ya da emekli personel bulunmadigi tespit edilmistir” denildi. Böylelikle üç sicil numarasinin gerçek disi oldugu ortaya çikti.
Mahkeme iki tutanak arasindaki çeliskiyi jandarmaya sorup kimlik bilgilerinin gönderilmesini yeniden talep etti. Jandarmanin 6 Nisan’da gönderdigi yanit, kafalari iyice karistirdi. Zira bu kez, 27 Eylül 2011’deki isimleri degil, 2005’te Eyüp’e bildirdigi isimleri gönderdi. Ancak çeliski yine bitmedi. Bu kez de isimler ayni, rütbeler farkli çikti. Daha önce yüzbasi olduklari kaydedilen Ömer Arik’in jandarma kurmay albay, Zeki Bingöl’ün de jandarma binbasi oldugu yazildi.
Öte yandan, geçen yil yine jandarma tarafindan mahkemeye gönderilen bir evrak, Bayrampasa Cezaevi’ne yönelik operasyon için ‘Tufan’ adli bir planin hazirlandigini ortaya koymustu. Mahkeme de planin ekinde yer alan, operasyona kimlerin katildigini gösteren görev listesindeki üç üstegmeni sordu. Jandarma Komando Özel Asayis Komutanligi’ndan gelip görevli olan, tabur komutani olarak görev yaptiklari anlasilan Jandarma Üstegmen Bayram Özer, Murat Bektas ve Idris Tahta’nin Bayrampasa Cezaevi’ndeki operasyonda hangi görevde olduklari sorusu yöneltildi. Jandarma Genel Komutanligi, 9 Mart 2012’de verdigi yanitta, “Söz konusu personelin bahse konu operasyona katilip katilmadiklarina ait herhangi bir bilgi ve belge bulunmadigini” yazdi.
Bu arada, görevli subaylarin isimlerinin ‘bilinemedigi’ ve arsivde ‘bulunamadigi’ savunulurken, operasyonda yanan tutuklulara ait giysiler Eyüp Adliyesi’nin adli emanetinden çikti. Bu giysiler de 12 yildir bulunamiyordu.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false