Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Belçika`da havalimani ve metroya bombali saldiri: En az 34 ölü

Belçika`da havalimani ve metroya bombali saldiri: En az 34 ölü

Belçika`nin baskenti Brüksel bu sabah art arda gerçeklestirilen terör saldirilariyla sarsildi. Brüksel`deki Zaventem Havalimani`nda pes pese iki patlama meydana geldi

Belçika`da havalimani ve metroya bombali saldiri: En az 34 ölü

 

Belçika`nin baskenti Brüksel bu sabah art arda gerçeklestirilen terör saldirilariyla sarsildi. Brüksel`deki Zaventem Havalimani`nda pes pese iki patlama meydana geldi. Bu patlamanin ardindan, AB binalarina çok yakin mesafedeki metro istasyonunda bir saldiri daha gerçeklestirildi. Son bilgilere göre, üç saldirida 34 kisi öldü. Havaalani saldirisinda bir Türk`ün de agir yaralandigi bildirildi.

Avrupa`nin kalbi Brüksel bu sabah saatlerinde pes pese terör saldirilarinin hedefi oldu. Kentteki ilk saldiri Zaventem Havalimani`nda gerçeklesti. Bu saldirinin ardindan Avrupa Parlamentosu`na çok yakin bir mesafedeki, Paris saldirgani Abdeslam`in yakalandigi semtteki metro istasyonunda bir patlama daha meydana geldi.

ÖLÜ SAYISI 34, ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Brüksel Savcisi`nin bürosundan yapilan açiklamada Zaventem Havalimani`ndaki saldiriyi intihar bombacisinin gerçeklestirdigi belirtildi. Belçika basinindan yansiyan son bilgilere göre üç patlamada 34 ölü bulunuyor. Patlamalar nedeniyle çok sayida kisi de yarali.

NÜKLEER SANTRAL BOSALTILDI

Bu arada, Belçika’da bir nükleer santral önlem sebebiyle bosaltildi. Patlamalarin ardindan havalimani hava trafigine kapatilirken, havalimanina giden demiryolu trafigi de durduruldu. Brüksel`de Avrupa Birligi binalarina yakin Maelbeek metro istasyonunda da patlama oldu. Belçika savciligi havalimani patlamalarinda ölenleri 13 kisi olarak açiklarken, Belçika medyasi da metro istasyonundaki patlamada en az 10 kisinin öldügünü duyurdu.

Görgü taniklarina göre, havalimanindaki patlama öncesinde birinin Arapça oldugu anlasilan bir dilde bagirdi. Belçika`nin Belga Ajansi da, bu bilgiyi baska taniklara dayanarak dogruladi. Görgü taniklari, patlamalardan önce birkaç el silah sesi de duyuldu.

Belçika Içisleri Bakani Jan Jambon, yaptigi açiklamada "terör alarm"ini en üst düzeye yükselttiklerini söyledi.

HAVALIMANINDA PATLAMAMIS INTIHAR YELEGI VE KALASNIKOF BULUNDU

Belçika resmi yayin kurulusu VRT, polisin Brüksel Havaalani`nda, patlamamis bir intihar yelegi ve bir Kalasnikof tüfeginin buldugunu bildirdi.

PATLAMADA BIR TÜRK AGIR YARALI 

Brüksel havalimanindaki bombali saldirida bir Türk agir yarali olarak Leuven hastanesine kaldirildi. Havaalaninda çalisan bir Türk görevlinin DHA muhabirine verdigi bilgiye göre yaralilarin arasinda bir Türk bulunuyor. Havaalanindaki Türk görevli çalisma arkadasindan haber alamadigini ve daha sonra hastaneye kaldirildigini ögrendiklerini ifade etti. Önce silah seslerinin duyuldugunu ardindan patlamanin gerçeklestigi bilgisini veren yetkili, yaralinin Leuven hastanesine kaldirildigi bilgisini verdi.

OLAGANÜSTÜ HAL ILAN EDILDI

Brüksel`de bombali saldirilarin ardindan güvenlik önlemleri en üst seviyeye yükseltildi ve olaganüstü hal ilan edildi. Sehirdeki bütün ulasim araçlari iptal edildi. Ülkedeki ilkokullar ve ortaokullar tatil edildi. Kentte ölü sayisinin yükselmesinden endise ediliyor.

"HAVALIMANINA GELMEYIN"

Belçika Zaventem Havalimani’nin Twitter hesabindan "havalimanina gelmeyin" çagrisi yapildi. Brüksel ulasim otoritesi de tüm metro sisteminin kapatildigini açiklarken, Britanya ile anakara arasindaki demiryolunu isleten Euro Star da Brüksel`e seferlerin iptal edildigini duyurdu.

Brüksel`de havalimanindaki patlamalarin ardindan dehset görüntüleri- FOTO GALERI

Avrupa`da üst düzey terör alarmi

Dünya Brüksel`den gelen bu fotograflari konusuyor

[Haber görseli]

BELÇIKA BASBAKAN`INDAN ILK AÇIKLAMA

Belçika Basbakani Charles Michel, Brüksel`deki saldirilarda çok sayida ölü ve yarali oldugunu söyledi. 

Michel, "Korktugumuz basimiza geldi. Bugün ülkemiz için kara bir gün. Sogukkanli ve dayanisma içinde olmaliyiz" dedi.

Brüksel`de kanli saldiri sonrasi dehset görüntüleri - VIDEO[Haber görseli]

"OLDUGUNUZ YERDE KALIN" UYARISI

Alman haber ajansi DPA`nin haberine göre, terör saldirilarinin ardindan Avrupa Parlamentosu`nun kentteki oturumu iptal edildi. Belçika Kriz Merkezi, halka "Oldugunuz yerde kalin" uyarisi yapti.

THY pilotu Brüksel`deki patlamayi anlatti: Kule kimseye ulasamiyor

FRANSA SINIRI KAPATILDI

Brüksel`deki havalimani ve metro patlamalarinin ardindan Fransa, basta Paris olmak üzere ülke genelinde havalimanlarinda güvenlik önlemlerini üst seviyeye çikardi. Belçika`da yayin yapan RTBF, Brüksel`deki saldirilarin ardindan Fransa sinirinin kapandigini duyurdu.

[Haber görseli]

THY UÇAGI LIEGE`E YÖNLENDIRILDI

Öte yandan, Brüksel seferini yapan THY`nin TK 1937 sefer sayili uçagi Liege havalimanina yönlendirildi. Uçak saat 08.24 de Istanbul`dan kalkmisti. Istanbul`dan saat 11.50`de kalkmasi planlanan sefer ise iptal edildi.

[Haber görseli]

kaynak:Cumhuriyet



  • Salı 22 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 22 ° / 17 ° Güneşli
  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu