ODTÜ arazisinden geçen yol insaatiyla ilgili tartismalar yaklasik iki aydir devam ediyor. Ankara Büyüksehir Belediyesi Baskani Melih Gökçek, Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, meslek odalarinin açiklamalari pespese geliyor. Ancak ne oldugu konusunda Ankaralinin kafasi hala karisik.
Ankara Büyüksehir Belediyesi de bunun farkinda olsa gerek, geçtigimiz günlerde “Belgelerle ODTÜ Yolu Gerçekleri” baslikli bir brosür dagitmaya basladi. Ücretsiz olarak dagitilan brosür, bilgilendirmeden öte adeta bir “kara propaganda” örnegi. Bütün elestirilere cevap yetistirilmeye çalisilan brosürde, yola karsi çikan ögrenciler ve mahalleli marjinal grup diye yaftalaniyor. Uzmanlarin ve ODTÜ Rektörlügünün “trafik sorununa çözüm degil” dedigi yol projeleri, brosürde yine “çözüm” diye sunuldu.
Biz de konuya dair elimizdeki bilgileri derledik. ODTÜ’den ve 100. Yil Mahallesi’nden geçecek olan bu yollarin asil amaci nedir? Nasil yapiliyor ve neden simdi yapiliyor? Bir ‘ODTÜ yolu gerçekleri’ de bizden...
2 PROJE VAR
Ankara Büyüksehir Belediyesinin ODTÜ arazisini kullanacagi iki yol projesi var.
Birinci proje, insaati baslayan ve tartismanin odagindaki yol. Bu yol Anadolu Bulvari’nin devami olarak Konya yoluna baglanan yol. ODTÜ A1 kapisindan geçen yol, A4 kapisi ve Yüzüncü Yil Mahallesi’ne dogru devam ediyor.
Ikincisi proje ise, ODTÜ kampüsünü ortadan ikiye bölecek olan yol. ODTÜ’nün Bilkent girisinden (A7 kapisi) baslayan ve Eskisehir yoluna paralel olarak insa edilecek bu yolun, üniversite yönetiminin itirazinin ardindan tünel olarak yapilmasina karar verildi. Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar’in “ODTÜ ile anlastik” dedigi yol bu tünel yol. Ancak basindaki bilgi kirliligi nedeniyle diger yolun üzerinde anlasildigi zannediliyor.
3 BIN AGAÇ ETKILENECEK
ODTÜ Rektörlügü her iki yolun da trafik açisindan çözüm olmayacagi görüsünde. Uzmanlar da ayni görüste. Fakat Rektörlük, “zararin neresinden dönülse kardir” diye yola ancak tünel yapilmasi halinde onay verecegini açiklamisti. Insaati baslayan yolun güzergahinin da agaçlarin en az zarar görecegi sekilde yenilenmesini saglamisti. Fakat yine de 2 bin 388 agaç kesilecek. 629 agaç da tasinacak.
30 YIL BEKLETILEN PROJE
Itirazlara ragmen insaati süren Eskisehir yolu ile Konya yolunu birlestirecek birinci yol, 1987-88 yillarinda insa edilen Anadolu Bulvari’nin devami olarak 1990 yilindaki Ankara Nazim Plani’nda yer aldi. 4 km’lik bu yolun 1.8 km’lik kisminin kampüs arazisinin dogu sinir bölgesinden geçmesini 1994 yilinda ODTÜ Rektörlügü onayladi.
Söz konusu projenin gündeme geldigi 1982 yilindan bu yana bölgede agaçlandirma yapilmadi. Ancak aradan geçen 30 yilda bölge dogal yollardan orman halini aldi.
YOLUN AMACI ORTADAN KALKTI
Daha da önemlisi 1980’li yillarda onaylanan projenin amaci bugün anlamini yitirmis durumda.
Sehir Plancilari Odasi’nin raporuna göre bu yol 1980’li yillarda Anadolu Bulvari ve Eskisehir Yolu’nun, 100. Yil Mahellesi’nden geçerek önce Konya yoluna sonra da Öveçler ve Dikmen Vadisi ile Çankaya ve Mamak’a baglanti amaciyla planlanmisti. Yol, özellikle OSTIM ve Ivedik gibi sanayi havzalarini kent merkezine ugramaksizin Dikmen, Ayranci, Çankaya, Seyranbaglari ve Kirkkonaklar gibi konut alanlarina baglamayi amaçliyordu.
Ancak Büyüksehir Belediyesinin özellikle son 20 yildaki uygulamalari, Dikmen Vadisi üzerinde planlanan ve Dikmen Caddesi ile Hosdere Caddesi’ni baglayan köprünün iptali bu amaci ortadan kaldirdi.
PEKI NEDEN BUGÜN?
Üstelik otoyolun ODTÜ arazisinden geçecek kismi 1995 yilindan bu yana 1. Derece Dogal SIT alani olarak koruma altinda bulunuyor. “Mutlak korunmali” anlamina gelen bu SIT alanina otoyol yapimiyla ilgili belediyenin elindeki elle tutulur tek argüman ise ODTÜ Rektörlügünün 1994 yilindaki onayi. Yani 20 yil önceki bir imza.
Projenin gerekçeleri ortadan kalkmisken, arazi koruma altina alinmisken Büyüksehir Belediyesinin yolu insa etmekteki israri niye? Bütün görüsler amacin yeni imar planlari oldugu üzerinde birlesiyor. Yapilan yollarin geçtigi arazilerde gerçeklestirilecegi düsünülen yeni yapilanmalar, yeni rant alanlari anlamina geliyor.
600 ARAÇ IÇIN 8 SERIT YAPILIYOR
Ulasim Plancisi Erhan Öncü hazirladigi raporda, trafik sorununun söz konusu otoyolun insasina gerekçe olamayacagina dikkat çekiyor. Anadolu Bulvari’ni Konya yoluna baglayacak olan yolun Eskisehir yolundaki trafigi rahatlatacagi iddiasini yalanlayan Öncü, trafigin en sikisik oldugu aralikta dahi Konya yoluna saatte sadece 600 aracin geçtigini belirtiyor. 600 aracin yalnizca bir seriti doldurabilecegine dikkat çeken Öncü, 8 seritli otoyol yapiminin gereksiz oldugunun altini çiziyor.
Sehir Plancilari, ulasim mühendisleri ve mimarlar da ayni görüste. Meslek odalari ve uzmanlar yaptiklari açiklamalarda, birçok veriyle trafik sorununun bahane oldugunu ortaya kosmus, amacin otoyol çevresini yeniden yapilasmaya açmak oldugunu dile getirmislerdi.
METRODAN ÖNCE BITIRILMEK ISTENIYOR
100. Yil ve Çigdem Mahalleleri’nde yasayan halk da projeye karsi. 8 seritli bir otobanla mahallelerinin ortadan ikiye ayrilacak olmasi bir yana, Çukurambar örneginde oldugu gibi yolun ardindan bölgenin lüks bir yapilasmaya gitmesi de onlari endiselendiriyor.
Uzmanlar da trafik sorunun çözmek adina yapilan kara yollarinin yeni sorunlari beraberinde getirdigi konusunda hemfikir. Birçok ülkede oldugu gibi halkin ulasim sorununun rayli sistemlerle ve toplu tasima araçlariyla çözülebilecegine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, ODTÜ yolunun yillardir yapimi beklenen metrodan önce insa edilmek istendigini, çünkü metro yapildiginda yapilacak otoyolun tamamen islevsiz kalacagini belirtiyorlar.
www.evrensel.net